Min nya lilla vrå

Sovmorgon

Posted on: 14 december, 2013

Lördagsmorgonen började med att jag vaknade sent…skönt..dottern och jag som skulle ha filmkväll haha vi gick och la oss båda vid 23:oo dödströtta efter ett avsnitt True Blood..det sista avsnittet i säsong 5..spännande slut jisses nu får vi vänta tills nästa säsong släpps i butikerna ..Varenda avsnitt i serien slutar med en cliffhanger..så man vill se fortsättningen genast..oftast ser vi flera avsnitt på raken..men nu får vi vänta ett tag med att se fortsättningen.

Igår kväll åkte vi och handlade..hm såg en annons i tidningen att Team sportia hade en sån där täckjackskjol som jag spanat efter och velat ha så  jag kunde inte motstå att köpa en ..fast jag inte planerat fler inköp denna månad så impulsköpte jag denna kjol..det fanns bara en kvar i min storlek så et stod mitt namn på den 🙂 299:- fattigare bara …

SAM_1077

 

Får inviga den en dag då det är lite kallare och jag tror och hoppas att jag kommer använda den mycket i vinter…om det nu blir vinter någon gång.

Tänk att ibland så blir det inte som man planerat..vissa saker kan man inte motstå..denna kjol hade jag inte tänk skaffa mig just nu men så gjorde jag det ändå…jag klippte till fast jag egentligen inte hade råd..men jag köper sällan kläder till mig själv så jag tyckte att jag var värd just denna …dottern ville ingen ha för jag erbjöd även henne en …i stundens hetta hade jag kunnat tänka mig ge även henne en då hade jag blivit ännu fattigare…sån är jag att jag hellre ger andra saker än mig själv och oftast hittar jag kläder  till andra då jag letar till mig själv..ofta hittar jag till min lilla mamma, mina barnbarn och barn då jag för en gång skull går in i en affär. Det är inte ofta som jag shoppar för jag har ingen vidare värst stor köpkraft..och därför undviker jag att gå i affärer för att slippa bli frestad att köpa något. Igår hade jag sett en annons det räckte för att jag skulle handla..för just en sån här hade jag tänkt prova och köpa mig. Ja så kan det gå…

Nu är frukosten uppäten..bara en kopp gott kaffe kvar..av lussefikan för det blev lussefika även idag

SAM_1074

 

Hälften av  köpebullarna ligger i frysen…där ligger även mina hembakade saffrans-kusar och väntar på att bli upptinade och slukade någon gång under de närmaste veckorna…hembakt är gott men de jag köpte var nästan lika goda  de ..

Nu ska jag sätta lite fart ..ska stryka undan min tvätt och fixa lite innan jag beger mig ner till mamma..får se om hon känner sig bättre idag hon har ju varit hängig ända sedan hon fick sin influensaspruta…funderar på om man skulle strunta i den eftersom hon alltid blir himla sjuk av den..men man vet ju inte hur hon skulle bli om hon fick den riktiga influensan..den kanske hon inte skulle fixa..det är så synd om henne då hon blir sjuk …hon är ju känslig och inte så stark som vi andra är ..så vi låter henne få sprutan ändå som hon alltid fått innan ..för vem är jag som kan styra och bestämma annorlunda? Mamma kan ju själv inte fatta beslut..så vem ska då bestämma? Jag är ju den som står henne närmast..så jag får hjälpas henne med beslut hon själv inte kan fatta.

Det är en konstig sits egentligen att ha en mamma som är dement…ibland så känns det övermäktigt att vara anhörig..att det är ett alldeles för stort ansvar att ha ensam…men man gör det man tror är det bästa..och ofta så blir besluten bra..tänk va jag har fixat och ryat i för min mamma ska ha det så bra det bara går..man stöter på patrull ofta det ska ni veta .. det är som att slåss mot väderkvarnar emellan åt..så ska det inte vara ..men så är den bistra sanningen. En dotter ska inte bestämma över sin mor…

Känslan jag får ibland är att har man flyttat in på hemmet så är det kommunens regler som gäller…de vill ta över hela ansvaret över de som tvingats bo där helinackorderade ..all inklusive..allt är betalt ..men ibland undrar jag vad de betalar så dyrt för?

Personalen är underbemannad och för att det ska gå runt så hinns inte allt med..de måste jobba systematiskt och metodiskt för att allt ska flyta på…inget utöver det vanliga får hända..för då går planeringen i stöpet.

Det sista jag hörde var att de ändrat sitt schema för att slippa jobba delade turer..2 personal jobbar heldagar hela helgen…vem gynnar det? Inte de boende …många lämnas ju ensamma då de 2 blir upptagna av att sköta tunga vårdtagare…och när en går på rast ska en sköta om hela avdelningen själv..då får inget hända ..om någon gör ner sig får det väntas med att bytas till rasten är slut..jag vet att det är så…

Kommer jag då de är ensamma och vill ha hjälp med mamma får de andra boende var utan tillsyn den stunden jag behöver hjälp att ta på mamma sina ytterkläder..

Dementa ska inte lämnas ensamma..utan tillsyn..det är det samma som om  man skulle lämna ett gäng treåringar utan tillsyn och det gör man ju bara inte.

Men som det är i dagsläget så vet jag att det sker..för det finns för lite personal.

Det är frustrerande att veta ..att man sparar in på personal..förr var det mer personal på demensboenden än på vanliga äldrenboenden..men nuförtiden är personaltätheten inte så tät. Det är synd för arbetsplatserna blir väldigt tungarbetade..man borde vara minst tre personal vid morgonarbetet och även på kvällen då alla ska lägga sig. Som det är nu så förstår man att för att hinna så måste en del lägga sig redan efter kvällsmaten..och nattpersonalen får lägga fler och fler för många vill inte lägga sig på de tider som passar verksamheten bäst. Värdegrunden styr ..att få bestämma själv vad som är bäst för en själv kan ibland ställa till det.

Undrar när behovet kommer att styra personaltätheten? Det är ganska logiskt om man tänker till lite att då behovet är som störst ska det finnas mer personal. Det ska vara efterfrågan på tjänster som styr …för att vården  vi ger ska bli så bra som möjligt..nu är det ekonomin som styr..det ska kosta så lite som möjligt..men de som bor på hem betalar ju för sitt uppehälle? eller vad är det de betalar för..det funderar jag på ofta ..att bli gammal och behöva hjälp och ta emot hjälpen kan vara svårt nog bara det..alla vill väl ha det på sitt vis..men hamnar man på hem så kan inte allas önskningar tillfredsställas..det förstår nog alla ..

Personalen blir deras armar ben och ansikte ut mot världen..och vi försöker så gott vi kan den tid vi är där för dem..men det finns inte tid åt alla den tid vi alla försöker få in så mycket som möjligt på.

Det är ett ständigt prioriterande..för att få det att gå runt..det vet jag..men vi alla är inte mer än människor och även om vi gör vårt allra bästa så kanske det ändå inte känns tillfredsställande för man hinner bara med det allra nödvändigaste. Ibland kan man göra det lilla extra för någon men då känns det som man tar tid för någon annan..v i har helt enkelt för mycket att göra på för kort tid.

Omprioriteringar och omändringar behövs inom vården..det ska vara efterfrågan och behov som styr inte ekonomin.

Jag vet att det är svårt att ändra på ..men snart måste ändringar ske för att det ska finnas personal som vill stanna kvar inom vården..vi kommer att ha svårt att rekrytera personal annans…att vara undersköterska är inget högstatustitel precis ..så vi måste höja statusen på vårat jobb som jag anser är ett av de svåraste och tyngsta jobb som finns. Att jobba med människor är krävande men samtidigt det roligaste jag vet..

Jag kompetensutvecklar mig för att kunna göra ett bättre jobb som undersköterska..det är ett måste för mig att lära mig mer för att kunna vara en så bra undersköterska som möjligt..kanske är det dumt av mig..för ju mer man vet ju mer förstår man att man inte vet..kanske är det det som får vissa att inte vidareutbilda sig..de är hellre ovetande om vissa saker och förhåller sig till skaran av de som jobbar på i samma spår som de alltid gjort..för det fungerar ju det med.

Min mamma har mig…hon kan lita på att jag tar hand om henne och fixar allt..ibland kan jag känna att om jag inte vetat det jag vet så hade det kanske varit lättare att ta hand om mamma. Nu är jag insatt i hur det ska fungera och det är lite frustrerande att veta hur det går till när man vet hur det egentligen ska gå till. Hänger ni med på hur jag tänker nu?

Jag kan inte göra annat än att försöka påverka till det bättre …man kan stånga sig blodig för att få igenom saker man vill förbättra ..men det gör inte jag för det tar för mycket energi…jag väljer mina strider med omsorg..låter vissa saker vara som de är för jag veta att det ingen ide är att ens försöka ändra på dem..andra saker kan jag strida för i evighet om det så skulle behövas.

Tänk bara en sån liten sak som att mamma ska få gå ut en gång i veckan..lite egentid med en personal, att  en gång  i veckan få vara medelpunkten och få vara ute på promenad utan att känna sig till last..det är  värdefullt och ger  livskvalite för en som inget själv kan.

Det krävdes schemalagda promenader för att personalen skulle hinna med att gå ut med min mamma..den striden var värd att strida för..mest för mamma ..men även för mig som nu vet att mamma kommer ut på promenad även om jag inte kan komma dit någon vecka…den striden tog jag för då jag låg sjuk i influensan tidigare i år i 2 veckor kom mamma inte ut en enda gång.

Vilken lättnad det var då det gick igenom.

 

 

 

 

 

Annonser

8 svar to "Sovmorgon"

Bra att du unnade dig kjolen!

Du skriver så klokt om åldringsvården och vi båda vet ju hur det är. Jag orkar inte gå in på det, men hu, vad tufft det har varit. Just nu sörjer jag mammas försämring. Jag var på möte med läkare och sjuksköterska häromdagen och fick höra att mamma väger endast 35 kg nu. Hon tynar bort, har mer smärtor och behöver mer smärtlindring. Därför mötet. Men hennes lilla kropp tål inte så mycket mediciner. Jag brister i gråt nu varje gång jag tänker på henne. Hon ha varit ovanligt klar den senaste tiden och det gör det hela än svårare.

Så bra att din mamma får sina promenader. Hos oss är det min syster som går ut med mamma, annars går personalen ut på gården med gamlingarna.
Vi kämpar på.
Kram

Ja vi får kämpa vidare …min mamma är oxå försämrad och det är tufft att se.Mamma kommunicerar sämre och sämre och försvinner mer och mer in i sig själv…men hon uppfattar allt vi säger hon är fånge i sin egna kropp.
Min mamma har fått morfinplåster som ska ge jämnare smärtlindring och vi märker att det fungerar bättre än bara alvedon som hon haft i åratal innan ..fattar inte varför hon inte fått plåstret innan jag fick föreslå det och då testade de som först.
Det är sorgligt att se mamma försämras ..i somras trodde jag att slutet var nära..men hon hämtade sig . Hon är skör men ändå stark vilken prövning hon går igenom ingen skulöe behöva sitta som hon gör. det känns orättvist många gånger och man känner vanmalkt över att inget kunna göra åt det..mer än att finnas där för henne.
Usch ja jag har haft ångest många gånger över hennes situation..

Man gör så gott man kan ändå…

kram

Man kan inte göra mer än just det du gör: Så gott man kan.
Jag har gått igenom liknande saker själv med min pappa.
Så jag förstår hur det är.
Bra att sätta lite guldkant på sin tillvaro ibland då.
Med en kjol tex. Bra att du unnade dig den!
Ha en skön söndag och en fin tredje advent!
Kram

Ja jag kände att jag behövde just den kjolen 🙂 ska premiär använda den idag är det tänkt.

Ja man får göra så gott man kan och orkar..skulle gått ner till mamma igår men se jag blev hemma hela dagen och fixade lite av varje ..gjprde mest ingenting tycker jag..men såna dagar behöver man oxå.

kram och tänk att det redan är dax att tända tredje ljuset!

Snart är det jul!

Ibland måste man få köpa det man behöver och vill. Annars är det ju värdelöst.

Hade önskat att jag och min dotter hade så fin kontakt som du och din dotter har. Vi har NÄSTAN det nu, men än är det en bit kvar. (Hon tycks ha en försenad pubertet).

😉

Kao

Håller med ..men det är inte ofta jag shoppar nu för tiden. Så kjolen som jag impulshandlade är jag helnöjd med.
Hm..kontakten mina barn och mig emellan är inte så perfekt som du tror..den kunde varit bättre men det är ok ändå. Jag har ju levt ensam med mina två stora tjejer länge så vi kom varandra nära..så nu när vi alla är vuxna kan man ibland märka att vi varit för nära varandra..vi är ganska så öppna och säger vad vi tycker och det kan såra..och göra en ledsen ibland..men vi känner ju varandra så himla väl att vi har överseende med varandras tillkortakommanden.

Så är det!

Så är det för oss två också. Känner igen mej i det du skriver.

Även detta med kjolköpet. Grattis till den, förresten.

Var på köpcentret nära mej idag i ett par ärenden. Tänkte köpa strumpor till mej själv. Upptäckte att jag bara har 4-5 par kvar (!!!). Men orkade inte ge mej in i getingboet. Fattar inte att det var så mycket folk trots att klockan bara var 15.00. Ruttnade ihop och gick hem igen i oförrättat ärende :(.

Kaoskram

Åh..jag ska in i getingboet om en stund…känner lite som du att ibland så vänder man bara… redan på parkeringen kan jag skita i allt och ge mig hemåt igen. Fixar inte att gå och trängas bland allt folk längre eller det har varit så i en herrans massa år egentligen då jag tänker efter.
Idag ska jag till Citygross och köpa fikabröd..det måste jag fixa annars har vi inget till kaffet i eftermiddag.
Ofta blir det tomt i skallen då jag ska uträtta ärenden på stan..och jag skyndar mig att göra det jag måste bara. ..ingen rolig känsla alls att behöva göra ärenden då man är tom i bollen.
Därför undviker jag affärer..speciellt vid jul…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

december 2013
M T O T F L S
« Nov   Jan »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Arkiv

Kategorier

Allena ensam semester trivs mask tankar barnbarn barnbarn barn barn barnbarn rödlök fika jordgubbar saft tvätt packning Mallis Rhodos berget blommor spinning promenad hemmakväll böcker film tvättrace rhodos Mallis blå anemon bär jordgubbar bigarråer hallon semlor vit choklad krusbär rödavinbär trädgård balkong tomater bärkräm havregrynsgröt regn räkningar mamma egentid förhållanden carpe diem funderingar semester kaffe sol promenad hästar zlatan delaktig sammanhang dörrar vägar digital fotoram bilder födelsedagspresent 2012 nu grönskar det efterlyst gofika solnedgång barnbarn flagga bröllop diadem tiara barnbarn sovmorgon Fototriss 208 Hårt svårt börja om Fototriss 209 gemenskap fototriss 225 M frestelser begär karaktär frukost kalas lördag funderar födelsedag fira årsräkning retrougn ambrosia sabrina lönekuvär spargris kontantlös fågelskrämmor A frukost tvätt kråka blomlåda sola födelsedagskalas glass glass salt lakrits chutney surt allsång skansen sommar regn Mallis helg jobb svacka roligt tråkigt hälsa sjukdom diagnos symtom bot vetenskap synsätt välbifinnande hippokrates helheten läkare specialister medkänsla vinterkräksjuka is mjölk träning Mallis vin fest party jobb möte skor prokastinera brev mamma promenad danspass boxning lejonet arbetsprov jordgubbar kalas flädersaft drinkar bubblor maräng mascarponegrädde gla kolfilter torkarblad mat kylskåp toscakaka hollywood Beverly Hill lejonet brumbrum lycka pengar välbehag framgång rik fattig mamma mamma blommor prästkragar lupiner rödklöver kyrkogården paraply regn åska Mallorca halsont grabbarna grus palma nova mamma rullstol möte behov egentid semester kick off midsommar mat överflöd salta grodor sommarhagarna promenad musik balans lagom light extrovert introvert känslighet energi musik Lana del Rey musik P1 sommarpratare Maja Ivarsson nationaldagen ullared barnbarn mamma rabarber och jordgubbspaj vaniljsås solsken promenad natt görtrött grannar kaffe sommarpratare nätter fokus häl dottern söndag paket Justin Bierbermonster high pengar tårta student ekonomi kaffe spinning ryggpass solsken bikini picklad rödlök rabarberchutney james bond tid för hämnd playa Rhodos frappe seg cortison silver god man årsräkning kopior gröt räkningar pappa mamma semester semester turkiet Rhodos Mallis midsommarafton tvätt semla keso hallon yoggi pizza jobbmöte träning mål vikt kilo fläsk sjuk feber halsont ingefära te honung födelsedag tårta blommor mamma sjuk kaffe koffein smitta kräk hosta halsont beroende karensdag kompledigt kurera valnötter äpple Lena Andersson sol bad sommar tingeling barnbarn leverpastej gurka havregrynsgröt äventyr sol himmel räkningar molnen skingrade nudlar nyttigt halsont hes tvättrace sol promenad mamma vård digital fotoram bibblan träning maska tidsbrist personal sol sovmorgon vaken natt sommar semester fantasier natur vik båt sjöbris hamn ankare sorg spinnaker segel vind HSP berg och dalbana specialbegåvning spinning polis bråk skrik borrande tak hål sova student 2013 student tårar respekt fixat sårad ledsen känslor ytan swedish Hose Maffia sylt saft konserveringsmedel minne glömska tankar drömmar sömn drömmar curling plan flygfärdig kärlek omsorg lycklig verklighet val möjligheter teflonpanna glad bara en bild telefonsamtal mamma tema utmaning fantasi trögtänkt nasonex kaffe promenad minusgrader Tro hopp bakslag lejon träning hantlar vikt spinning euro sjusovare klocka Eclipse Tvättstuga spysjukan semesgter jobbmöte k-special tvätt svett nys popcorn film utsövd dammsugare kaffebryggare ensam sällskap varg älg rådjur hästar får ronja birk natur fotosafari usb minne nikon minolta zlatan midsommarafton jordubbar vit choklad ösregn änder ostbågemössa mys fredag sol
Annonser
%d bloggare gillar detta: