Min nya lilla vrå

Livlinor!

Posted on: 3 april, 2014

Låg i morse och funderade nyvaken och trött innan jag klev ur sänggropen att jag har det ganska så bra ändå …ensam.

Jag skulle aldrig i livet gå tillbaka till det inrutade liv jag levde för bara några år sedan…hujeda-mig..jag var ju helt låst i alla rutiner och levde inte fullt ut även om det nog såg så ut ..för jag var ju i farten dygnet runt. Under många år så levde jag på att prestera så mycket som möjligt under dygnets alla timmar…uuuj..jag som avskyr att allt ska mätas i prestation och att man värderas efter vad man gör..presterar du inget så uträttar du inget av vikt enligt många ..Usch ja hur har det blivit så?

Allt verkar handla om pengar ..vet då jag jobbade i butik i många år att vi var styrda av månadsrapporter och vi peppades i olika säljtävlingar att sälja än mer och vi skulle helst slå rekord varje månad..då först fick vi beröm och positiv feedback.  Det blev en intern tävling i att sälja mest ..som jag mestadels inte brydde mig särskilt om  då jag sålde bra ändå och jag behövde inte bli bättre än någon annan i butiken ..det var ju bara att se på sammanställningarna vem som stod mest i kassan och därmed sålde mest. Förstår att de ville sporra oss säljare att dra in mer pengar till butiken..

I äldreomsorgen är det likadant ..vi styrs av en budget som går upp och ner pga insatser vi gör eller inte gör ..allt ska beviljas och vi ska ha betalt för varje liten grej vi gör. De boende köper tjänster och vi uträttar dem. Så fungerar det i hemtjänsten att man betalar för det man beställt. Hm..en del köper inget andra mycket..en del är ekonomiska och försöker själv med det de fortfarande kan in i det längsta,en del är kanske snikna medans  andra anser  att de inte har råd..en del tror att allt ingår och det gör det ju om man bor som helinackorderad..då blir det som på pensionat eller hotell och då ingår ju även roomservice.

Hm…många vill ha bästa service men helst ska det inget kosta. Det är svårt det där man flyttar ju in på hemmet av den anledningen att man behöver hjälp..sen vill man inte ha hjälp..det blir lite tvetydigt…en del säger fortfarande att du har ju betalt så lyft mig..de tänker inte på att vi är människor utan verkar tro att vi är maskiner som bara för att vi är undersköterskor kan göra allt som de vill och inte kan själva längre.

Presterar bäst gör man då man känner att det ger något,   att den man hjälper får det lite drägligare i livet ..och att det man utför är rimmligt..att man tycker det man gör är roligt och inte för svårt eller tungt. Då man hjälps åt, då man samarbetar bra och får det att flyta på..ger en energi men att behöva prestera under press och stress är mindre bra..att känna att man inte hinner med i den takt man skulle vilja och att hur man än lägger upp det så hinner man ändå inte med allt man borde…att högprestera och springa fortare och fortare för att få allt gjort..ger ingen arbetsglädje i det långa loppet även om man kan springa maraton och har kondition så tar det mest energi.

Man kan inte mer än att göra sitt allra bästa och hoppas på att alla försöker lika bra som man själv gör utefter sin egna förmåga och gör sitt yttersta för att underlätta hjälpa andra att prestera det de kan. Jag vet att man kan tappa motivationen ibland att man kan ha dåliga dagar då man inget orkar…jag om någon vet hur det är att springa så fort att man inte hinner med själv..man hinner knappt tänka och de tankar man tänker tänker man inte på att de kan vara viktiga signaler som kroppen sänder till en för att man ska tänka till.

Jag önskar att jag hade stannat upp lyssnat mer på min kropp..men se det gick inte då jag skruvades upp likt en duracell-kanin varje morgon..jag var likt en radiostyrd robot helt utan egna behov och känslor..avstängd och inställd på att få allt gjort som skulle göras..jag var ett vrak men det insåg jag inte då..jag presterade och gjorde jag inte det så reagerade omgivningen och frågande varför jag inte var som jag brukade..jag var helt borttappad  och visste inte vem jag var till slut..

Jag försöker finna mig själv än idag..alla mina överlevnadsstrategier har varit som livlinor jag greppat för att ta mig vidare för att orka lite till..nu kan jag se att det var så..

Jisses…undrar om jag någonsin blir mig själv igen? Jag återhämtar mig jag andas och jag lever ..tack och lov ..jag är tacksam över att ha kommit en bit på väg ändå..jag hämtar mig varje dag …det kommer ta lång tid det vet jag ..

Nu gör jag saker för min egen skull..även om jag fortfarande ställer upp mycket för andra men det känns inte som något tvång utan jag känner att det ger mig kraft och energi..

Nu tar jag dagarna mer som de kommer …och gör det som faller mig in..det passar mig bättre att ha det så..men ni ska veta att det inte varit lätt ..jag har haft prestationsångest och tyckt att jag tappat min kreativitet helt stundtals..nu kan jag göra ingenting och ändå tycka att det är ok ..då man inget gör har man ju fullt upp ändå då kan man tänka fritt på vad man vill och då bearbetar man för fullt det man varit med om ..så jag har fullt upp även om jag ingenting gör.

Oj nu blev det mycket text..sammanfattningsvis så är världen vi lever i uppbyggd på att prestera och tjäna pengar..det är ett evighets hjul..som ingen egentligen mår bra av att vara i… status och ägodelar att äga en massa ..allt mäts och man värderas därefter..men tänk att även vi människor har en utmätt tid här på jorden..vi lever inte för evigt.

Så ta väl vara på tiden ..din tid och slösa inte bort den på oviktigheter..gör det du vill ..så orkar du ge mer och få än mer tillbaka..det är enkelt men ändå så himla svårt att få till…

SES!

 

 

Annonser

2 svar to "Livlinor!"

Tyvärr är det så att pengar styr det mesta i samhället! OK, pengar är viktigt, men att låta pengar gå före människors väl och ve det är inte att visa respekt för alla människor! De gamla behöver så väl den hjälp o omsorg de är i behov av. Skolbarnen behöver en skolmiljö där de blir sedda och kan trivas och få den kunskap samhället förväntar sig, i den takt som passar just den eleven.

Ja, detta ämne kan jag skriva mycket om, den ekonomiska fördelningen i Sverige och i världen!

Respektlöst är va det är att låta en budget styra och inte behovet.
Det borde vara efterfrågan som styr..men det finns inte utrymme i budgeten ..personalkostnaderna måste hållas nere. Det går inte ihop..så man tvingas prestera mer på kortare tid. För tiden finns inte eller räcker inte till…pengar finns inte vi ska jobba på och knappt kunna överleva på sin lön..det är ett slitigt jobb vi har.
Vi ska leva och verka under värdegrunden att alla är unika..och vården ska personcentreras..det låter fint men kan inte alltid förverkligas. Det gör att man inte känner den tillfredsställelse man vill med jobbet man utför.
Vet inte hur man ska kunna känna arbetsglädje då vi inte utför jobbet som vi vill.
Det påverkar ju vår flexibilitet att inte hinna med att vara alla behjälplig…vi får trolla med knäna för att få till det. Så vi är flexibla trots allt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

april 2014
M T O T F L S
« Mar   Maj »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Arkiv

Kategorier

Allena ensam semester trivs mask tankar barnbarn barnbarn barn barn barnbarn rödlök fika jordgubbar saft tvätt packning Mallis Rhodos berget blommor spinning promenad hemmakväll böcker film tvättrace rhodos Mallis blå anemon bär jordgubbar bigarråer hallon semlor vit choklad krusbär rödavinbär trädgård balkong tomater bärkräm havregrynsgröt regn räkningar mamma egentid förhållanden carpe diem funderingar semester kaffe sol promenad hästar zlatan delaktig sammanhang dörrar vägar digital fotoram bilder födelsedagspresent 2012 nu grönskar det efterlyst gofika solnedgång barnbarn flagga bröllop diadem tiara barnbarn sovmorgon Fototriss 208 Hårt svårt börja om Fototriss 209 gemenskap fototriss 225 M frestelser begär karaktär frukost kalas lördag funderar födelsedag fira årsräkning retrougn ambrosia sabrina lönekuvär spargris kontantlös fågelskrämmor A frukost tvätt kråka blomlåda sola födelsedagskalas glass glass salt lakrits chutney surt allsång skansen sommar regn Mallis helg jobb svacka roligt tråkigt hälsa sjukdom diagnos symtom bot vetenskap synsätt välbifinnande hippokrates helheten läkare specialister medkänsla vinterkräksjuka is mjölk träning Mallis vin fest party jobb möte skor prokastinera brev mamma promenad danspass boxning lejonet arbetsprov jordgubbar kalas flädersaft drinkar bubblor maräng mascarponegrädde gla kolfilter torkarblad mat kylskåp toscakaka hollywood Beverly Hill lejonet brumbrum lycka pengar välbehag framgång rik fattig mamma mamma blommor prästkragar lupiner rödklöver kyrkogården paraply regn åska Mallorca halsont grabbarna grus palma nova mamma rullstol möte behov egentid semester kick off midsommar mat överflöd salta grodor sommarhagarna promenad musik balans lagom light extrovert introvert känslighet energi musik Lana del Rey musik P1 sommarpratare Maja Ivarsson nationaldagen ullared barnbarn mamma rabarber och jordgubbspaj vaniljsås solsken promenad natt görtrött grannar kaffe sommarpratare nätter fokus häl dottern söndag paket Justin Bierbermonster high pengar tårta student ekonomi kaffe spinning ryggpass solsken bikini picklad rödlök rabarberchutney james bond tid för hämnd playa Rhodos frappe seg cortison silver god man årsräkning kopior gröt räkningar pappa mamma semester semester turkiet Rhodos Mallis midsommarafton tvätt semla keso hallon yoggi pizza jobbmöte träning mål vikt kilo fläsk sjuk feber halsont ingefära te honung födelsedag tårta blommor mamma sjuk kaffe koffein smitta kräk hosta halsont beroende karensdag kompledigt kurera valnötter äpple Lena Andersson sol bad sommar tingeling barnbarn leverpastej gurka havregrynsgröt äventyr sol himmel räkningar molnen skingrade nudlar nyttigt halsont hes tvättrace sol promenad mamma vård digital fotoram bibblan träning maska tidsbrist personal sol sovmorgon vaken natt sommar semester fantasier natur vik båt sjöbris hamn ankare sorg spinnaker segel vind HSP berg och dalbana specialbegåvning spinning polis bråk skrik borrande tak hål sova student 2013 student tårar respekt fixat sårad ledsen känslor ytan swedish Hose Maffia sylt saft konserveringsmedel minne glömska tankar drömmar sömn drömmar curling plan flygfärdig kärlek omsorg lycklig verklighet val möjligheter teflonpanna glad bara en bild telefonsamtal mamma tema utmaning fantasi trögtänkt nasonex kaffe promenad minusgrader Tro hopp bakslag lejon träning hantlar vikt spinning euro sjusovare klocka Eclipse Tvättstuga spysjukan semesgter jobbmöte k-special tvätt svett nys popcorn film utsövd dammsugare kaffebryggare ensam sällskap varg älg rådjur hästar får ronja birk natur fotosafari usb minne nikon minolta zlatan midsommarafton jordubbar vit choklad ösregn änder ostbågemössa mys fredag sol
Annonser
%d bloggare gillar detta: