Min nya lilla vrå

Nu börjar det!

Posted on: 3 mars, 2015

En försmak på vad som komma skall ..en liten inlämningsuppgift är inskickad om mina mål och förväntningar på kursen jag ska läsa. Så nu är det gjort ..jag har kommit ett steg på väg mot mitt mål att klara av handledningskursen som jag ska läsa denna vårtermin.

Hua ja då jag läser igenom studieplanen inser jag vad jag gett mig in på direkt..det är många uppgifter som vi ska göra innan vi nått kursmålen.

Så jag vet vad jag ska syssla med fram till slutet av maj..plugga plugga och åter plugga. Samtidigt som livet fortsätter som vanligt ska jag jobba och plugga. Nu gäller det att hänga med och inte komma efter hellre ligga ett steg före ..för att slippa känna prestationsångesten komma krypande och inta en..nej nej jag ska försöka att inte ha för stora krav på mig denna gång. Jag har alltid höga krav på mig att klara alla mål på bästa sätt..men vad är ett betyg värt egentligen. Ett nytt betygssystem igen dessutom…jag nöjer mig med G eller VG..för MVG är nästintill omöjligt att uppnå. Så ett stort  A kan jag glömma..

A  MVG

C  VG

E  G

F IG

Det finns inga + längre i betygsskalan men man kan få B om man är bättre än VG och på väg mot MVG..likaså kan man få ett D om man är bättre än G..

Vet inte om det är ett bättre system  än de två föregående systemen jag varit med om ..Skala 1-5 var jag nöjd med för då blev du inte underkänd om du inte var godkänd i ett ämne..som det är nu kan du om du inte når målet få ett IG ..det är ju inget betyg som man har någon som helst nytta av..och alla kan inte vara medelmåttor och nå G..så det är många som inte uppnår målen.

Det är ett liks stort hopp upp till G som det är upp till MVG ..så vad jag kan se så är det fler som kommer bli underkända och inte nå målen och således bli utan slutbetyg.

Det är lite förvirrat kan jag tycka..jag tycker att skalan 1-5 är mer rättvist ändå..kanske för att det systemet det är det jag är van vid…jag inser att betygssystemets försök till förbättringar kanske är bra ..fast jag förstår det inte riktigt. Att få ett plus eller minus i betyg som komplement till en betygsnivå kunde jag förstå men det var frustrerande att få det i sitt betyg. Men det var väl ett hjälpmedel för att öka elevers studiemotivation till  att försöka lite till för att nå bättre betyg.

Så detta nya system med B och D är ju egentligen detsamma för de symboliserar ju det samma som det gamla plusset eller minuset. Fast det är ju numera ett betyg i skalan..så det är väl det som ska vara förbättringen kanske?

DET NYA BETYGSYSTEMET

2011 byttes betygen icke godkänd till mycket väl godkänd ut.

Det nya betygssystemet har en skala från A till F. Det är fler betygssteg — vilket innebär att det är svårare att uppnå högsta betyg A medan F innebär att eleven blivit underkänd.

Källa: Skolverket

För mig personligen spelar en bokstav inte så mycket roll..för den säger egentligen inte så mycket mer än att du är en bra teoretiker eller inte ..den säger inte hur bra du är i praktiken Är du godkänd eller har ett mycket väl godkänd gör ingen större skillnad då du jobbar. För teori och praktik är inte riktigt samma sak.

Så tycker jag..det man lär sig går ofta inte i hand med hur det är i verkligheten..men det är väldigt bra att veta hur det ska vara ändå..men lite frustrerande är det att lära sig ett och göra ett annat.

Jag vet många elever som har det svårt i skolan med att uppnå målen..de elever som tex har dyslexi och andra diagnoser. De får kämpa mer än andra och får de inte stöd så tappar de motivationen att plugga. Mycket läggs på föräldrar till dessa elever att stötta och hjälpa dem med läxorna. Det är inte lätt att hjälpa till med läxor..det vet jag..jag är ingen pedagog är inte utbildad att lära ut div ämnen som tex matte..hjälper ju mitt barnbarn ibland och man är rädd att man lär ut fel och förvirrar och stjälper istället.

Matte på 2:ndra klass nivå kan vara svårt att förstå för en som läste samma matte på 60-talet.

Nu svävade jag visst ut lite igen 🙂

Men inlägget handlar ju om studier så det passar ändå in här.

Jag har mer motivation att studera nu än då jag gick i skolan …då i högstadiet fann jag ingen glädje i att plugga och jag hade ingen särskild studietaktik ej heller något mål mer än att inte få ettor i slutbetyget..jag hade 3,1 i slutbetyg ändå  så tänk om jag bara ansträngt mig lite så kanske mitt betyg blivit högre men jag hade ingen högre ambition då att bli bättre än så. Det är kanske därför jag ställer så höga krav på mig själv nu ..nu då jag tycker det är kul att lära mig.

Jag vill alltid göra mitt yttersta för att jag kan helt enkelt inte låta bli att testa att pressa mig..för då har jag i alla fall försökt och inte gett upp då det känts svårt och oöverstigligt.

Sån är jag..det är väl därför jag får prestationsångest kan jag tänka 🙂

SES!

 

 

Annonser

4 svar to "Nu börjar det!"

Detta med ständiga förändringar och omorganisationer stressar folk. Värst för barnen som tvingades stå ut med gamla Jan ”Caligula” Björklunds eviga förändringar.

Gillade också bäst 1-5-betygen, men har under studieår som är utspridda under mitt liv haft alla typer av betygsskalor. Förutom den senaste modellen A-F

Hua.

Kao

Jag kan tycka att betygssystemen är ganska så likartade egentligen..det nya systemet är lite krångligare bara.
Att det blir svårare för dagens ungdomar att bli godkända är väl inget som man borde tycka är bra ,,då det är lika svårt att få godkänt som det är att få Mycket väl godkänt. Så tolkar jag det i alla fall att fler blir underkända och mindre får högsta betyg och de som har svårt med skolan får det ändå svårare.

Jag hoppas att de som har det svårt i skolan ska få mer hjälp och stöttning att resurser sätts in för att stötta dem att nå alla målen. Men så ser det inte ut vad jag förstår ..det är alldeles för många som behöver extraresurser i skolan att pengarna inte räcker till.

Hualigen då…Ibland undrar jag vart vi är på väg…det borde satsas mer på skolan och på äldreomsorgen.

Tror det skulle hjälpa alla elever, särskilt de som ligger sämst till. Busar och hotar, förstör och trakasserar. Nånstans kan jag tänka att de senares föräldrar måste ta tag i problemet också. Inte bara låta skolan sköta allt. De måste få pli på sina ungar. Vuxna måste ta vuxenansvar, helt enkelt. Annars blir alla ansträngningar om en bättre skola som ett slag i luften. Oberoende på lärarlöner och betygssystem. Med risk för att låta som en Folkpartist skriver jag det 😉

Jag skulle ALDRIG accepterat att min dotter uppförde sej svinaktigt i något socialt sammanhang.

Kao

Absolut skolan ska inte ha yttersta ansvar över att uppfostra barnen ..det är föräldrarnas ansvar. Skolan har ansvar att lära för livet, Jag som förälder ska inte ha det ansvaret för jag är inte lärare.
Det finns många föräldrar som lever i någon slags förnekelse då det handlar om deras barns uppförande.
Många skyddar sina barn och tror att de gör dem en tjänst då de istället gör dem en björntjänst.

Skolan är helt annorlunda nu än då jag gick i skolan ..det mesta har ändå blivit bättre men inte allt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

mars 2015
M T O T F L S
« Feb   Apr »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Arkiv

Kategorier

Allena ensam semester trivs mask tankar barnbarn barnbarn barn barn barnbarn rödlök fika jordgubbar saft tvätt packning Mallis Rhodos berget blommor spinning promenad hemmakväll böcker film tvättrace rhodos Mallis blå anemon bär jordgubbar bigarråer hallon semlor vit choklad krusbär rödavinbär trädgård balkong tomater bärkräm havregrynsgröt regn räkningar mamma egentid förhållanden carpe diem funderingar semester kaffe sol promenad hästar zlatan delaktig sammanhang dörrar vägar digital fotoram bilder födelsedagspresent 2012 nu grönskar det efterlyst gofika solnedgång barnbarn flagga bröllop diadem tiara barnbarn sovmorgon Fototriss 208 Hårt svårt börja om Fototriss 209 gemenskap fototriss 225 M frestelser begär karaktär frukost kalas lördag funderar födelsedag fira årsräkning retrougn ambrosia sabrina lönekuvär spargris kontantlös fågelskrämmor A frukost tvätt kråka blomlåda sola födelsedagskalas glass glass salt lakrits chutney surt allsång skansen sommar regn Mallis helg jobb svacka roligt tråkigt hälsa sjukdom diagnos symtom bot vetenskap synsätt välbifinnande hippokrates helheten läkare specialister medkänsla vinterkräksjuka is mjölk träning Mallis vin fest party jobb möte skor prokastinera brev mamma promenad danspass boxning lejonet arbetsprov jordgubbar kalas flädersaft drinkar bubblor maräng mascarponegrädde gla kolfilter torkarblad mat kylskåp toscakaka hollywood Beverly Hill lejonet brumbrum lycka pengar välbehag framgång rik fattig mamma mamma blommor prästkragar lupiner rödklöver kyrkogården paraply regn åska Mallorca halsont grabbarna grus palma nova mamma rullstol möte behov egentid semester kick off midsommar mat överflöd salta grodor sommarhagarna promenad musik balans lagom light extrovert introvert känslighet energi musik Lana del Rey musik P1 sommarpratare Maja Ivarsson nationaldagen ullared barnbarn mamma rabarber och jordgubbspaj vaniljsås solsken promenad natt görtrött grannar kaffe sommarpratare nätter fokus häl dottern söndag paket Justin Bierbermonster high pengar tårta student ekonomi kaffe spinning ryggpass solsken bikini picklad rödlök rabarberchutney james bond tid för hämnd playa Rhodos frappe seg cortison silver god man årsräkning kopior gröt räkningar pappa mamma semester semester turkiet Rhodos Mallis midsommarafton tvätt semla keso hallon yoggi pizza jobbmöte träning mål vikt kilo fläsk sjuk feber halsont ingefära te honung födelsedag tårta blommor mamma sjuk kaffe koffein smitta kräk hosta halsont beroende karensdag kompledigt kurera valnötter äpple Lena Andersson sol bad sommar tingeling barnbarn leverpastej gurka havregrynsgröt äventyr sol himmel räkningar molnen skingrade nudlar nyttigt halsont hes tvättrace sol promenad mamma vård digital fotoram bibblan träning maska tidsbrist personal sol sovmorgon vaken natt sommar semester fantasier natur vik båt sjöbris hamn ankare sorg spinnaker segel vind HSP berg och dalbana specialbegåvning spinning polis bråk skrik borrande tak hål sova student 2013 student tårar respekt fixat sårad ledsen känslor ytan swedish Hose Maffia sylt saft konserveringsmedel minne glömska tankar drömmar sömn drömmar curling plan flygfärdig kärlek omsorg lycklig verklighet val möjligheter teflonpanna glad bara en bild telefonsamtal mamma tema utmaning fantasi trögtänkt nasonex kaffe promenad minusgrader Tro hopp bakslag lejon träning hantlar vikt spinning euro sjusovare klocka Eclipse Tvättstuga spysjukan semesgter jobbmöte k-special tvätt svett nys popcorn film utsövd dammsugare kaffebryggare ensam sällskap varg älg rådjur hästar får ronja birk natur fotosafari usb minne nikon minolta zlatan midsommarafton jordubbar vit choklad ösregn änder ostbågemössa mys fredag sol
Annonser
%d bloggare gillar detta: