Min nya lilla vrå

Undringar

Posted on: 28 januari, 2016

Nu är jag ensam igen..och det är tyst i min lilla vrå, tystare än vanligt hör inte ens grannarna ovanpå. Det är lite underligt ..men väldigt skönt med tystheten..fast jag gillar även att ha liv och rörelse runt mig. Jag är en väldigt social person egentligen men har dragit mig lite åt sidan och har valt att ha det ensamt och tyst.

Man vänjer sig vid ensamheten och att ta det lugnt..och kanske är det dumt för man blir lite egen och udda. Ibland så har jag märkt att ensamheten har hämmat min sociala förmåga lite grann..jag är inte som andra eller så är jag som andra vill vara fast de inte vet det själva på något underligt vis. Jag har valt att kliva åt sidan och orkar inte hålla på som jag gjort innan om åren.

Ibland så känns det som om jag står vid sidan av allt och iakttar ett skådespel..för så uppfattar jag omgivningen emellanåt..att alla håller skenet uppe och har en fasad utåt som bara är just en fasad för att andra ska tro att allt är så himla bra och perfekt. Det är min iakttagelse kanske är det inte alls så utan en föreställning som jag själv hittar på.

Något har i alla fall förändrats då jag själv valt att inte hänga på mera..tänkte på det här om dan  och det är väldigt märkligt att man ser så himla mycket mer när man själv klivit lite åt sidan och inte längre bara flyter med i livs strömmen..det kanske är  inbillning men det är numera min uppfattning att människor är orsak och verkan i allt de gör mer eller mindre medvetet eller omedvetet så påverkar vi alla varandra, det är helt glasklart att det är så. Man vet inte så säkert vem som är att lita på och som har goda avsikter med det de gör..det ger sig efter ett tag då det visar sig till slut vem som är vem.

Det finns så mycket falskhet att det är otäckt..jag som alltid varit hoppfull och positivt inställd har börjat att tappa tron på världen vi lever i. Det känns otryggt och otrygg är jag inte innerst inne men nu kryper otrygghets känslan sakta över mig och jag blir faktiskt lite orolig ..när jag tänker på all ondska som finns i världen. Det hjälper inte att man lever som man lärt att man ska värna och måna om varandra..och att man vet att kärlek är det enda som blir större ju mer man slösar med den det hjälper föga då ondskan krackelerar en värld som man trott skulle hålla i evigheters evighet.

Det är synd om alla människor  ..det är synd att vissa tror att de kan härska genom att sprida ondska och falskhet. Vad ska de sedan göra tror de? ..vad har de för planer egentligen med det de gör..jag har ingen aning om varför de tror sig kunna härska och sprida sina övertygelser som om de hade ensamrätt att styra och ställa över hela universum.

Jag är sensitiv..och tar kanske in lite för mycket av alla intryck runt mig..jo jag gör det och har svårt att sålla i allt elände..men jag försöker ändå att se på det som är positivt och låter inte det negativa ta över allt för mycket. Positiviteten närs av det negativa då de är motpoler..inget är bara svart eller vitt..utan det finns massor med nyanser där emellan.. allt behövs för balansens skull ..ondskan ska inte få vinna över godheten och välviljan i världen.

Det är svårt att bortse från allt som händer och man kan inte blunda för hur ondskan håller på att eskalera i vårt lilla land, i hela Europa och hela världen. Vi är inte godheten själva bara för att vi är från norden ..nej onda människor finns det överallt..vi är inte bättre än andra..vi har levt i trygghet och utan krig så länge att vi kanske trott att vi varit särskilt beskyddade för att vi är ”neutrala”..så är det nog inte..verkligheten kommer närmre oss och snart är vår genomgoda godhet det som kan få oss på fall. Vi faller på eget grepp..ja så kan man kanske uttrycka det..för man kan inte tro att alla människor har goda avsikter.

Jag blir förundrad och frågande då jag läser och följer allt som håller på att ske..att vi tillåter det ske på något konstigt sätt ..och vi tror att vi bara genom godhet kan hjälpa och ställa saker och ting tillrätta.

Det som poppar upp i mitt huvud denna morgon är det mord som skedde på ett boende för ensamkommande barn..att man tillåter en 22 åring jobba ensam nattetid är för mig en gåta.

Det finns en lag som säger att ingen får jobba ensamma om  natten..fast den efterföljs inte ..man gör undantag från den lagen på många arbetsplatser..så även på min. Som vi stridit för att vi inte ska behöva jobba ensamma..men det hjälper inte. Allt styrs av budgeten..det kostar helt enkelt för mycket att ha anställda nattetid. Så man utsätter istället anställda för faror och man försöker att skydda dem genom att ge dem överfallslarm. Vilket hjälper föga om något allvarligt mot förmodan skulle hända. Det kan hända otrevligheter på vanliga äldreboenden oxå ..det finns våldsamma hotfulla åldringar som man bör vara 2 personal vid besök hos..som då vi är ensamma undviker om vi kan att gå in till. Det får vi förhålla oss till  bara och hoppas på att det går bra.
Jag undrar om alla ensamma nattare har fungerande överfallslarm? ..alla borde ha direktlarm nattetid kan jag tycka..vet inte om det är så.

Min mamma bor på ett demensboende..på bottenplanet finns sedan i somras ett boende för ensamkommande flyktingbarn. Jag tog kontakt med enhetschefen för det boendet och framförde mina åsikter till denne chef  om min oro över att de blandar dementa och ensamkommande barn. Han förstod min oro över att det finns koder skrivna på alla avdelningars dörrar för vem som helst att bara knappa in,  att det kan kännas lite otryggt och att man vill skydda och värna om sina nära kära anhöriga.

Han upplyste mig om att de skulle vara 2 nattpersonal på boendet som skulle vakta varje utgång det finns 2 ytterdörrar och en altandörr ..men det är fritt fram att ta sig ut genom fönsterna. Jag har sett att barnen tar sig ut genom dem för att tex röka. Så om de inte har goda avsikter kan de ta sig in på avdelningarna för de dementa hur lätt som helst. Det är otryggt i allra högsta grad för alla anhöriga ..de boende vet ju inte om situationen eftersom de är just dementa och många gånger oförmögna att ta hand om sig själva. De är helt utelämnade åt andras godtyckande och välmening.

Jag upplystes om att boendet var tillfälligt och att de skulle flytta i nov 2015..nu är det snart feb 2016. Läget har ju förändrats och strömmen av ensamkommande barn har ju fortsatt så vad kommer nu att hända?

Finns det möjligheter att flytta dessa barn någon annanstans överhuvudtaget? Det finns ju inga fler boenden i vår kommun att uppbringa.

Inser att vi hamnat i  moment 22 läge..hur vi än gör så går det inte att göra allt på bästa sätt längre och det är inte optimalt för någon varken för de boende eller personalen. Ej heller för befolkningen i vårt lilla land. Missnöjet växer och det blir mer än oroligt och det kan få allvarliga konsekvenser för alla i vårt ”fredliga” land. Det påverkar oss redan..vi anpassar oss till det yttersta till rådande läge att vi snart kan bli begränsade att leva som vi varit vana vid ..av rädsla. Jag går ensam till jobbet om kvällarna en genväg förbi en fritidsanläggning där det är upplyst och det finns människor. Jag ska erkänna att jag har blivit mer vaksam och uppmärksam. Jag tar hellre omvägen om jag känner att jag skulle behöva det..den är mer upplyst av gatlyktor.

Jag vill inte behöva tänka strategiskt men gör det ändå..tror att det är ren överlevnadsinstinkt eller så är det självbevarelsedriften som  tar över.

Min dotter får inte gå hem själv om natten..jag hämtar henne hellre med bilen i stan vid busshållplatsen. Mina barnbarn följer jag till skolan ..fast lillkillen får gå hem själv hit till mig. Genom skogen upp dit han bor får han inte gå ensam även om han skulle kunna det. Till badhuset kan man heller snart inte gå säkert..jag går nog säkert där men inte barnen. Hualigen vart är vi på väg.

Än så länge går jag till jobbet..jag låter inte rädslan ta över jag är bara mer vaksam. Borde kanske ha en cykel att ta mig fram på..ja det borde jag skaffa mig en. Min bil står säkrare i garaget..den står inte säkert utanför jobbet..nej där tjuvas det och förstörs..i om gångar så har det pajjats bilar ..även kommunbilen har någon försökt tjuvkoppla. Ja snart får vi väl åka taxi om nätterna då vi ska ge oss ut för att jobba.

Nu har jag ventilerat färdigt för idag..pyst ut lite överflödiga tankar och rensat lite i min oro för framtiden och för nu.

SES!

 

Annonser

8 svar to "Undringar"

Dina tankegångar är spännande och i mina ögon sanna:”…vår genomgoda godhet är det som kommer få oss på fall”, skriver du bland annat. Det tror jag tyvärr också. När jag ser hur naiva, verklighetsfrånvända och handlingsförlamade vår regering är så blir jag rädd för framtiden.
Kao

Det skrämmer mig att de som bestämmer utsätter hela befolkningen för detta..

Håller med. Inget kan man tydligen göra för att förhindra det – om man inte går dit med påkar och en bulldozer.
Kao

Det får vi väl hoppas att vi slipper ..men det finns ju en del som redan börjat protestera. Jag tror inte på att man kan lösa våld med våld. på ett sätt förstår jag ändå de som tar till det ..för man känner sig uppgiven och kan inte bara stå och se på.

PS. Det kostar inte alls för mycket att ha två anställda på natten. Att man drar ner på personalen på privata boenden, typ HVB-hem men även inom äldrevård och akutsjukvård är att de pengarna man då slipper betala går rakt ner i fickorna som vinster för de privata vårdbolagen. Det är den yttersta orsaken till att den unga tjejen Alexandra mördades på HVB-hemmet.

Kao

Det kostar ca 1 milj att ha en anställd om natten/år har vi fått höra.
Vi jobbar efter värdegrunden där det står att vi ska värna om den enskildes önskan om att kunna bestämma över sitt liv så mycket det nu går. Så vi har fått mer att göra nattetid..vi utför kvälls, natt och morgon arbete på ett och samma pass..vilket har gjort att vi fått mer att göra. Det är roligt och gör arbetet mer varierat men det blir ganska tung-grott.

Men snart så måste något hända ..annars går vi alla i väggen ..en efter en. Min bästa kollega kan aldrig mer komma tillbaka till oss efter förra sommaren överbelastning. Undrar när det ska gå upp ett ljus och våra röster blir hörda..vi har inga stora krav vi vill göra små förändringar i schemat..för att kunna bemanna boendet bäst då efterfrågan är som störst på våra insatser.

Vi är slitna …ja men vi fortsätter ändå med våra arbetsuppgifter..för vår arbetsmoral är hög. Men man orkar inte hur länge som helst.
Regeringen lovar och lovar att förbättra äldreomsorgen och bygga ut den för som det är nu får nästan bara multisjuka människor plats på ett boende och de är mer vårdkrävande. De har heller inte samma behov och ork att kunna utnyttja de tjänster som ett boende kan erbjuda. Många som kommer till oss är palliativa.

Om en anställd kostar en miljon/år så är det bara för företaget att sätta in några nya tjänster för bolagets vinster är skyhöga och det är genom att hålla personaltätheten nere som de tjänar sina stora pengar. På de anställdas bekostnad. De struntar totalt i folks hälsa. Det är därför jag är helt och hållet emot privata som sköter sjukvården. Dessutom blir det ju dyrare för stat och kommun då man ska göda dessa pampar.

Kao

Hm..jag jobbar på ett kommunalt boende och det är inte bättre där. Hoppas att de snart tänker om och tillsätter fler för att kunna orka jobba kvar. Jag skojar inte vi går på knäna emellanåt..
Regeringen har ju lovat att öka bemanningen och att fler platser ska skapas åt äldre som vill ha en plats.
Så jag har lite hopp kvar om att det ska bli bättre framöver.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

januari 2016
M T O T F L S
« Dec   Feb »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Arkiv

Kategorier

Allena ensam semester trivs mask tankar barnbarn barnbarn barn barn barnbarn rödlök fika jordgubbar saft tvätt packning Mallis Rhodos berget blommor spinning promenad hemmakväll böcker film tvättrace rhodos Mallis blå anemon bär jordgubbar bigarråer hallon semlor vit choklad krusbär rödavinbär trädgård balkong tomater bärkräm havregrynsgröt regn räkningar mamma egentid förhållanden carpe diem funderingar semester kaffe sol promenad hästar zlatan delaktig sammanhang dörrar vägar digital fotoram bilder födelsedagspresent 2012 nu grönskar det efterlyst gofika solnedgång barnbarn flagga bröllop diadem tiara barnbarn sovmorgon Fototriss 208 Hårt svårt börja om Fototriss 209 gemenskap fototriss 225 M frestelser begär karaktär frukost kalas lördag funderar födelsedag fira årsräkning retrougn ambrosia sabrina lönekuvär spargris kontantlös fågelskrämmor A frukost tvätt kråka blomlåda sola födelsedagskalas glass glass salt lakrits chutney surt allsång skansen sommar regn Mallis helg jobb svacka roligt tråkigt hälsa sjukdom diagnos symtom bot vetenskap synsätt välbifinnande hippokrates helheten läkare specialister medkänsla vinterkräksjuka is mjölk träning Mallis vin fest party jobb möte skor prokastinera brev mamma promenad danspass boxning lejonet arbetsprov jordgubbar kalas flädersaft drinkar bubblor maräng mascarponegrädde gla kolfilter torkarblad mat kylskåp toscakaka hollywood Beverly Hill lejonet brumbrum lycka pengar välbehag framgång rik fattig mamma mamma blommor prästkragar lupiner rödklöver kyrkogården paraply regn åska Mallorca halsont grabbarna grus palma nova mamma rullstol möte behov egentid semester kick off midsommar mat överflöd salta grodor sommarhagarna promenad musik balans lagom light extrovert introvert känslighet energi musik Lana del Rey musik P1 sommarpratare Maja Ivarsson nationaldagen ullared barnbarn mamma rabarber och jordgubbspaj vaniljsås solsken promenad natt görtrött grannar kaffe sommarpratare nätter fokus häl dottern söndag paket Justin Bierbermonster high pengar tårta student ekonomi kaffe spinning ryggpass solsken bikini picklad rödlök rabarberchutney james bond tid för hämnd playa Rhodos frappe seg cortison silver god man årsräkning kopior gröt räkningar pappa mamma semester semester turkiet Rhodos Mallis midsommarafton tvätt semla keso hallon yoggi pizza jobbmöte träning mål vikt kilo fläsk sjuk feber halsont ingefära te honung födelsedag tårta blommor mamma sjuk kaffe koffein smitta kräk hosta halsont beroende karensdag kompledigt kurera valnötter äpple Lena Andersson sol bad sommar tingeling barnbarn leverpastej gurka havregrynsgröt äventyr sol himmel räkningar molnen skingrade nudlar nyttigt halsont hes tvättrace sol promenad mamma vård digital fotoram bibblan träning maska tidsbrist personal sol sovmorgon vaken natt sommar semester fantasier natur vik båt sjöbris hamn ankare sorg spinnaker segel vind HSP berg och dalbana specialbegåvning spinning polis bråk skrik borrande tak hål sova student 2013 student tårar respekt fixat sårad ledsen känslor ytan swedish Hose Maffia sylt saft konserveringsmedel minne glömska tankar drömmar sömn drömmar curling plan flygfärdig kärlek omsorg lycklig verklighet val möjligheter teflonpanna glad bara en bild telefonsamtal mamma tema utmaning fantasi trögtänkt nasonex kaffe promenad minusgrader Tro hopp bakslag lejon träning hantlar vikt spinning euro sjusovare klocka Eclipse Tvättstuga spysjukan semesgter jobbmöte k-special tvätt svett nys popcorn film utsövd dammsugare kaffebryggare ensam sällskap varg älg rådjur hästar får ronja birk natur fotosafari usb minne nikon minolta zlatan midsommarafton jordubbar vit choklad ösregn änder ostbågemössa mys fredag sol
Annonser
%d bloggare gillar detta: