Min nya lilla vrå

NU äntligen!..skogen fick mig att minnas min älskade häst!

Posted on: 14 juli, 2016

Ja nu kom jag äntligen iväg till Blåbärsskogen! Igår så blev det ett spontanbesök i skogen hos min forna bästa arbetskollega..jag fullkomligt älskar att vara i skogen men har blivit lite harig av mig och vill inte vara ensam där i skogens sus. Jag som förr red ensam på min Shickzal rakt ut i geografin då  skydde jag minsann inget.

Nu är jag kanske mer förståndig eller så har jag lagt av mig vanan att vara i skogen ensam ..jag är rädd för att springa på en älg, varg men allra mest är jag rädd för att stöta på ett vildsvin. Jajajaj jag vet att det inte är så vanligt och att djuren oftast är skygga varelser ..men jag är ändå lite skakis över att det kan hända. Ett argt framrusande  vildsvin vill man inte möta ..häromkring har de förökat sig och de finns nu lite varstans.

Det fanns förr inga vildsvin här men det fanns ett vildsvinsinhängne i skogarna inte så långt bort här ifrån..tror att de bara släpptes ut då ägaren inte längre ville  ha dem kvar ..och därför finns det så många just i våra trakter ..men de har säkert ökat inte bara här omkring.

Så jag har blivit mer vaksam då jag vistas i skogen ..för jag har hört historier och blivit uppskrämd. Men har jag sällskap så släpper min vaksamhet och jag kan njuta fullt av skogen igen.

SAM_5040 SAM_5041

Fick ihop 31/2 liter på en liten stund..min snälla bästis hjälpte mig så då gick det fort att fylla ämbaret ..

SAM_5044

Lilla Ställa var med oss och åt de goda bären istället för att plocka dem..det är konstigt men många hundar är fullkomligt galna i blåbär ..så även Ställa.

Gick föbi kossorna på hemvägen ..och fotograferade den arga kossan som precis kalvat i dagarna ..

SAM_5043

Hon låter ingen komma i närheten av sin avkomma ..

Ska försöka plocka mer bär nästa vecka då följer nog min granne med ..för blåbär finns det massor av i skogen även i år..och jag vill ha mer att fylla min frys med.

Igår blev det en stor god paj till efterrätt så himla gott..att det inte går att beskriva..med färska blåbär och hallon strödda uppå och vaniljsås på det ..ja det är gudomligt gott. Brukar inte göra paj utan frysa in alla bär på en gång ..men igår så vart vi sugna på paj och Sam från USA ..hade aldrig ätit just paj på blåbär ..annars så är de väl ett pajätande folk ”over there”..fast på blåbär hade hon aldrig ätit. Deras blåbär är ju annorlunda och smakar inte så mycket som våra Svenska gör ..och inte färgar de av sig heller som våra.

Sam tog två gånger och sa att det var en av de godaste pajer hon ätit.

Ja så nu fick jag blodad tand på att plocka mer bär..så en gång till blir det till att åka till skogen just i det syftet.

Det är väldigt synd att jag blivit lite harig av mig och inte längre vågar ta långa skogspromenader ensam..för känslan att vara just i skogen själv är obeskrivlig..man uppslukas av tystnaden och blir ett med skogens sus ..som jag liknar vid andetag ..att skogen andas och jag tar in alla dofter av mossa och av barr..och bara är ..där.. det är en mäktig känsla. Tänk vilken upplevelse det då är att sitta i hästsadeln och ensam med hästen som enda sällskap lufsa runt på mossiga mjuka stigar..det har jag gjort otaliga gånger och  tillsammans med hästen uppleva skogens alla väsen. Det saknar jag oerhört mycket..men den tiden är förbi..och jag är evigt tacksam  över att jag och Chicco fick göra detta tillsammans ..vi gick på upptäcks färder på stigar vi aldrig trampat på förr och jag tror att även han tyckte att det var spännande.

Åh vad jag saknar min häst nu..men jag är glad över alla minnen jag kan tänka tillbaka på nu och alla galna upptåg som vi var med om ihop. Jag sa alltid till honom att -Lita på mig ..och jag kallade mig själv för mamma ..-Lita på mamma jag skulle aaldrig ta med dig på äventyr och stigar som är farliga att gå på.

Ibland så lyssnade han ibland inte ..för ibland tog hans instinkter över och han tvärvände eller vägrade att gå alls ..han var rädd för stenar vid vägkanten en speciell sten där han alltid stannade tvärt och vi kunde få backa förbi just  den stenen ..men ibland så bara gick han förbi utan att stegra sig eller bry sig alls. Hästar ser ju inte som vi ..

Hästen har inte samma förmåga som vi att ackommodera, det vill säga, ställa in ögat för skarpt seende genom att ändra linsens form. I stället verkar det som om hästen för jämnan ser skarpare på långt avstånd i de övre och nedre delarna av ögat synfält.

I den mellersta delen är skärpan mer inställd på närseende. Genom att röra öga eller huvud kan hästen sedan fokusera ett föremål som den vill granska noggrannare. Pupillens utformning tillsammans med ett reflekterande lager i ögonbotten (nästan som hos katt – ”ögonen lyser i mörkret”) gör att hästen har ett bättre mörkerseende än vad vi har.

Hästens ögon är placerade på sidorna av huvudet. Jämför med ett rovdjur, till exempel en katt! Katten har ögonen placerade frontalt – framåtriktade. Katten får på så sätt ett stort område framåt som den ser med bägge ögonen (binokulärt) medan bara mindre områden på sidorna täcks av ett öga (monokulärt). Bakåt har katten ett stort ”obevakat” område.

Katten, som är en jägare, behöver skarp syn och god avståndsbedömning framåt för att jakten skall lyckas.

Hästen däremot – ett typiskt flyktdjur – behöver en god bevakning ”horisonten runt” och inte något särskilt stort område med binokulärt seende. Ögonens placering hos våra vanligare hästraser ger ett område om cirka 60 grader framåt med binokulärt seende. På sidan och bakåt sträcker sig sedan seendet med ett öga på vardera sidan så långt att endast ett smalt ”obevakat” område återstår rakt bakåt.

Framåt skymmer nosryggen och ger ett ”blint” område på ett par meter rakt framför/under hästens nos. De områden som hästen inte kan bevaka när den står i normal position kommer den enkelt åt att kontrollera genom att röra litet på huvudet, den ”ser sig om”.

Så hästen reagerar oftast fortare än vad ryttaren gör på faror långt fram som vi inte kan se ..hästens sinnen är skarpare än våra ..

Minns en gång mitt ute i skogen där Chicco plötsligt blev helt tosig och inte ville gå framåt alls och jag fattade ingenting ..förens jag såg en älg komma lommande långt borta ..hästar kan vädra och känna lukter långt långt innan vi ens kan uppfatta något alls.

Hästar är känsliga varelser..de är mediala och väldigt inkännande så man kan lära sig mycket genom att få vara nära dem..om man nu får tillåtelse att bli deras vän. Det kan ta tid att bygga upp ett förtroende för en häst ..lättare är det att rasera ett..så man bör vara inkännande själv då man hanterar hästar. Om man får deras förtroende och får dem att lita på en så blir förhållandet fantastiskt..så var det mellan min häst och mig..jag älskade honom och han mig.

Saknar hans pussar i min nacke..han lite sträva slickande tunga mot min hand och hans bockande med nacken likt en cirkushäst neg han då jag kom för att han villa ha en morot. Gubben min ..som jag saknar dig..

Jag kan fortfarande känna din hårrem ..hur det kändes att klappa dig och inspektera din kropp som jag gjorde varje dag för att hitta fästingar eller små sår som behövde ses om..din grop i ganachen,  ärret som du fick av en pinne som du skadat dig på, dina mjuka gallor på benen och att få nosa in min näsa i din päls och känna din lukt.

Ja du Chicco ..finare häst än dig kommer jag aldrig mer att få äran att träffa ..jag är så oerhört glad över att jag fick lära känna dig.

Det är konstigt att man kan  fästa sig så vid ett djur..men egentligen är det inget konstigt alls ..vi träffades dagligen i 5 år..konstigare  hade det varit om jag inte saknat honom. Han kom springande i galopp mot mig i hagen då jag kallade på honom gnäggandes och krökte på sin fina nacke och manen den svängde hit och dit i vinddraget.

Jag ser det fortfarande framför mig som om det vore igår men det är 10 år i oktober sedan vi sågs.

Mitt sista minne av honom är att jag släpper honom i hagen och han vänder sig om och tittar på mig ..nickar och så lunkar han iväg. Nästa dag finns han inte mer i hagen  hemma utan är på evigt gröna ängar och betar .

Sorgligt!

SES!

 

 

Annonser

12 svar to "NU äntligen!..skogen fick mig att minnas min älskade häst!"

Så härligt i skogen och att hitta massa blåbär. Gott! Roligt att din gäst tyckte om pajen så mycket😋
Din häst låter som en riktigt fin och bra vän minnen finns alltid kvar, som tur är❤️

Älskar att vara i skog och mark…min häst och jag var så taijta som man kan bli. Han var min bästa vän och vi hade ett speciellt band emellan oss. Det går inte att beskriva riktigt men så var det. Minns alla upptåg vi gjorde ..han var busig men mig evigt trogen.&lt ❤

Förstår att du saknar din häst. Intressant läsning om deras seende. Kul att du kom iväg till blåbärsskogen och fick med dig bär hem, jag får vänta lite till!
Kram

Ja sakna honom kommer jag alltid att göra..han var min bästa vän ❤ Ska till skogen nästa vecka igen vill ha mer blåbär i in frys.
Kram

Just nu skördar jag hallon och tänkte på dig, du skrev att du skulle göra det. Det är guld värt med bär i frysen.
Kram

Jag plockade hallon igår ..fick ihop 2 liter ..ska skörda om några dagar igen..brukar få ihop ca 10 liter varje sommar. Det är guld värt ❤

Plockade drygt tre liter i dag och tror att det får räcka som bär, har en del kvar i frysen. Resten får nog bli saft, om jag orkar plocka, fick så ont i kroppen.

Jag ska plocka mer hallon imon..om de har hunnit mogna.
Det är jobbigt att plocka men ack så gott att ha i frysen.

Jag tycker inte att det är jobbigt att plocka men min kropp tycks tycka det.

Så är det…själva plockandet går bra och det går fort för de är så stor och de faller av lätt. Värre är det med blåbären som man får gå krökt för att nå.

Jag sätter mig alltid på huk eller försöker hitta en stubbe bredvid att sitta på när jag plockar blåbär.

Jo så kan man ju göra..annars kan man ha med sig en rygga att sitta på..om man har en sådan utfällbar ..men det har inte jag 😦

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

juli 2016
M T O T F L S
« Jun   Aug »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Arkiv

Kategorier

Allena ensam semester trivs mask tankar barnbarn barnbarn barn barn barnbarn rödlök fika jordgubbar saft tvätt packning Mallis Rhodos berget blommor spinning promenad hemmakväll böcker film tvättrace rhodos Mallis blå anemon bär jordgubbar bigarråer hallon semlor vit choklad krusbär rödavinbär trädgård balkong tomater bärkräm havregrynsgröt regn räkningar mamma egentid förhållanden carpe diem funderingar semester kaffe sol promenad hästar zlatan delaktig sammanhang dörrar vägar digital fotoram bilder födelsedagspresent 2012 nu grönskar det efterlyst gofika solnedgång barnbarn flagga bröllop diadem tiara barnbarn sovmorgon Fototriss 208 Hårt svårt börja om Fototriss 209 gemenskap fototriss 225 M frestelser begär karaktär frukost kalas lördag funderar födelsedag fira årsräkning retrougn ambrosia sabrina lönekuvär spargris kontantlös fågelskrämmor A frukost tvätt kråka blomlåda sola födelsedagskalas glass glass salt lakrits chutney surt allsång skansen sommar regn Mallis helg jobb svacka roligt tråkigt hälsa sjukdom diagnos symtom bot vetenskap synsätt välbifinnande hippokrates helheten läkare specialister medkänsla vinterkräksjuka is mjölk träning Mallis vin fest party jobb möte skor prokastinera brev mamma promenad danspass boxning lejonet arbetsprov jordgubbar kalas flädersaft drinkar bubblor maräng mascarponegrädde gla kolfilter torkarblad mat kylskåp toscakaka hollywood Beverly Hill lejonet brumbrum lycka pengar välbehag framgång rik fattig mamma mamma blommor prästkragar lupiner rödklöver kyrkogården paraply regn åska Mallorca halsont grabbarna grus palma nova mamma rullstol möte behov egentid semester kick off midsommar mat överflöd salta grodor sommarhagarna promenad musik balans lagom light extrovert introvert känslighet energi musik Lana del Rey musik P1 sommarpratare Maja Ivarsson nationaldagen ullared barnbarn mamma rabarber och jordgubbspaj vaniljsås solsken promenad natt görtrött grannar kaffe sommarpratare nätter fokus häl dottern söndag paket Justin Bierbermonster high pengar tårta student ekonomi kaffe spinning ryggpass solsken bikini picklad rödlök rabarberchutney james bond tid för hämnd playa Rhodos frappe seg cortison silver god man årsräkning kopior gröt räkningar pappa mamma semester semester turkiet Rhodos Mallis midsommarafton tvätt semla keso hallon yoggi pizza jobbmöte träning mål vikt kilo fläsk sjuk feber halsont ingefära te honung födelsedag tårta blommor mamma sjuk kaffe koffein smitta kräk hosta halsont beroende karensdag kompledigt kurera valnötter äpple Lena Andersson sol bad sommar tingeling barnbarn leverpastej gurka havregrynsgröt äventyr sol himmel räkningar molnen skingrade nudlar nyttigt halsont hes tvättrace sol promenad mamma vård digital fotoram bibblan träning maska tidsbrist personal sol sovmorgon vaken natt sommar semester fantasier natur vik båt sjöbris hamn ankare sorg spinnaker segel vind HSP berg och dalbana specialbegåvning spinning polis bråk skrik borrande tak hål sova student 2013 student tårar respekt fixat sårad ledsen känslor ytan swedish Hose Maffia sylt saft konserveringsmedel minne glömska tankar drömmar sömn drömmar curling plan flygfärdig kärlek omsorg lycklig verklighet val möjligheter teflonpanna glad bara en bild telefonsamtal mamma tema utmaning fantasi trögtänkt nasonex kaffe promenad minusgrader Tro hopp bakslag lejon träning hantlar vikt spinning euro sjusovare klocka Eclipse Tvättstuga spysjukan semesgter jobbmöte k-special tvätt svett nys popcorn film utsövd dammsugare kaffebryggare ensam sällskap varg älg rådjur hästar får ronja birk natur fotosafari usb minne nikon minolta zlatan midsommarafton jordubbar vit choklad ösregn änder ostbågemössa mys fredag sol
Annonser
%d bloggare gillar detta: