Min nya lilla vrå

Arbetsmiljöproblem…utsatthet, utbrändhet och sjukskrivning

Posted on: 16 november, 2016

Sovit som en kratta denna natt..det är så typiskt natten innan man ska gå på igen att man sover dåligt. Vet inte varför det blir så kanske är det lite psykologiskt..eller så bara blir det så utan någon särskild anledning. Det känns som jag inte har sovit en enda blund..har vridit och vänt mig..hit och dit.  Det är mycket nu..så det är inte konstigt egentligen att jag har mycket tankar  i huvudet som far runt.

Nu är jag ensam några dagar ..dottern gav sig av vid 04:00 i morse hon flyger  till London i detta nu och landar strax..halv 9 skulle hon vara framme. Hennes skolkamrat läser i Brighton och de ska göra London i några dar nu..de har inte setts på 4 månader..så de kommer säkerligen ha roligt. Oj vad dottern reser och reser och roar sig ..jag får spara och gneta för att kunna åka någonstans på semestern.
Jag ska försöka få tag i en stuga i sommar på Öland eller på västkusten..vill ta med mig barnbarnen på semestern i år och äldsta dottern får väl hänga på hon oxå. Har aldrig hyrt stuga så det är väl på tiden att jag gör det..vi som haft båt i Västervik i 20 år har ju varit på sjön varje sommar istället. Det är frihet att vara på sjön och kajka runt ..lägga till där man vill och slippa att vara fast på ett och samma ställe. Om det är dåligt väder så kan man åka in i hamn och vara på land istället..för regnar det är det inte kul att vara på båten på liten yta och samsas. Nej det ska vara fint väder så man kan vara ute på klipporna i skärgården då man har båtsemester.
Om man bara är två på båten är det inga problem om det är dåligt väder då kan det vara riktigt mysigt att sitta och glo och inget särskilt göra och höra regnet smattra mot kapellet. Oftast var vi några stycken ombord och det gick bra det med..man vande sig vid att vara på liten yta och att leva spartanskt. Efter några dygn så kände man sig som hemma och kunde njuta av friheten till fullo. Det är avkopplande  att leva båtlivet..det saknar jag oerhört ibland. Nu ligger Fri-da på land sedan många år tillbaka..det är synd och skam att hon inte sjösätts.

dsc_2832

Igår var jag på arbetsmiljödag med jobbet..skyddsombuden i kommunen var ditbjudna med cheferna..och det var mycket intressant att lyssna på föreläsarna. Först fick vi  se film där människor som gått i väggen av olika anledningar berättade sin historia..mycket tänkvärt..historierna är ganska lika fast ändå inte..det handlar om eldsjälar som ger allt de har och kör på som om de vore odödliga.

Men den tankeväckande inledningen som grund ..fortsatte föreläsningen om organisatoriskt och social arbetsmiljö.

Arbetssjukskrivningarna ökar i Sverige så vad gör arbetsgivarna för att förebygga ohälsa? En  ny AFS 2015:4 har framarbetats och ska nu implementeras på arbetsplatserna ..föreskrifter som ska följas och man ska inte som förut hjälpa den enskilde drabbade individen utan se hela gruppen som en helhet som hör ihop och påverkar varandra.

Kanske inte så himla enkelt men det är ett måste för att se helheten på problemen som uppstår i en arbetsgrupp. Innan har man flyttat på personen ..ryckt upp dem med rötterna från  sin arbetsplats och så trodde man att problemet var borta. Det kan tyckas som en bra ide att omplacera människor men då löser man kanske inte kärnan till problemet..utan flyttar runt det..problemet kan då kvarstå på arbetsplatsen och det får fortgå som inget hänt.

Mobbing och kränkningar ..som kan bli rena trakasserierna till slut om inget görs i tid. Kränkande särbehandling blir vardagsmat på vissa arbetsplatser..det är svårt att se i början att det förekommer..och man kan dras med i något man inte vill ..eller så blir man själv utsatt och ska ensam försöka arbeta sig ur situationer man själv inte förstår varför  man hamnat i.

Vem var hur och när? är frågor man ska ta ställning till vid olika situationer och händelser som kräver utredning ..och man bör föra en diskussion/ dialog för att kunna komma vidare.

Vissa arbetsplatser är extrema,  där kan det finnas oskrivna regelverk som är svåra att förstå..och regler som man ska förstå för annars kan man bli utsatt och utstött. Man ska inrätta sig i ledet, ställa sig sist i kön och helst vara tyst.

Det finns mycket att jobba på om man säger så..de som kränker andra kan vara listiga och riktigt luriga. I vissa grupper är sker kränkningar helt öppet och är av alla accepterat. Men om man skulle börja tala om det så står de frågande och oförstående till att det förekommer..så det är sannerligen inte lätt att reda i den hierarki som råder.

Det är mycket intressant att lyssna på personer som kan sin sak och som poängterar hur viktigt det är att det fungerar på arbetsplatsen..en hel del matnyttigt sades även om nattarbete ..att man tex inte ska ha en massa extrauppgifter nattetid för att kroppen inte är gjord för att arbeta på natten.

Det är som jag har sagt på så många möten på min arbetsplats ..att det är ett jobb bara att hålla sig vaken vissa nätter.  Man kan inte ödsla tid och energi  på extra sysslor då man behöver kraft och energi om det skulle hända något akut. Så om det är lugnt..ta det då lugnt.

Jaha nu är det hög tid att göra sig i ordning. Ska ner till mamma en stund och om hon är någorlunda pigg ska vi gå ut runt kvarteret. Hon har inte fått friskluft på länge nu..så jag hoppas att vi kan gå ut idag.

Sjuksköterskan ringde mig igår om medicinen som de glömt förlänga..en tablett som hon haft i många år och som hon behövt för att må bra. Jag bad ju henne för ett tag sedan kolla upp hur länge hon varit utan sin medicin..för vi har märkt att hon det senaste halvåret har tacklat av ..mer än någonsin och vi ville därför veta om  det berodde på den ”bortglömda” tabletten. Döm om min förvåning så har hon utan någons vetskap varken läkarens, sjuksköterskans,  undersköterskorna och oss  anhöriga varit utan sin medicin sedan december förra året!!!!!!

Hur kan det vara möjligt att ingen har upptäckt att en tablett fattats i dospåsen? Jag har blint litat på att hon fått den medicin som hon ordinerats..jag kan klandra mig själv lite att jag inte varit mer uppmärksam,  fast jag vet att jag inte ska det..för hur i helsike skulle jag kunna veta att hon varit utan sin medicin..det ska banner mig ansvarig läkare sköta ..det är hans jobb ..för det är han som skriver ut medicinerna på recepten.

Nu får vi se vad vi ska göra åt saken ..skadan är redan skedd så v ad kan vi göra? Hoppas att ansvarig läkaren skriver en avvikelse på sig själv och gör en lex Maria anmälan på det som hänt..för det som skett ska inte hända!

Gissa om jag är upprörd?
Blir så trött på allt!!

 

 

 

 

 

Annonser

2 svar to "Arbetsmiljöproblem…utsatthet, utbrändhet och sjukskrivning"

ja du ..jag har börjat lära mig att man ska kolla upp allting en extra gång ..men va tusan man orkar ju inte alltid de heller ..man litar ju ibland på att andra kan och gör sitt jobb ordentligt efter en plan så de ska vara mickro % på att nått kan gå fel liksom
hoppas du hittar en bra å billig stuga å får en toppen sommar å kan vila upp dig ordentligt

Recept och mediciner ska läkare och sjuksköterskor hålla ordning på..det är ju de som förskriver dem efter läkarbesök och undersökningar.de är medicinansvariga. Det ligger inte på anhöriga att se till att recept förnyas.Jag vet bara vad för mediciner mamma har.
Att en tablett bara ”fallit” ur..ska inte hända..sådant ska läkare hålla ordning på. Herre gud anhöriga ska och kan inte hålla ordning på det oxå. Skandal är vad det är!

Ja en stuga ska jag nog försöka att hyra i sommar ..behöver komma iväg lite.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

november 2016
M T O T F L S
« Okt   Dec »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Arkiv

Kategorier

Allena ensam semester trivs mask tankar barnbarn barnbarn barn barn barnbarn rödlök fika jordgubbar saft tvätt packning Mallis Rhodos berget blommor spinning promenad hemmakväll böcker film tvättrace rhodos Mallis blå anemon bär jordgubbar bigarråer hallon semlor vit choklad krusbär rödavinbär trädgård balkong tomater bärkräm havregrynsgröt regn räkningar mamma egentid förhållanden carpe diem funderingar semester kaffe sol promenad hästar zlatan delaktig sammanhang dörrar vägar digital fotoram bilder födelsedagspresent 2012 nu grönskar det efterlyst gofika solnedgång barnbarn flagga bröllop diadem tiara barnbarn sovmorgon Fototriss 208 Hårt svårt börja om Fototriss 209 gemenskap fototriss 225 M frestelser begär karaktär frukost kalas lördag funderar födelsedag fira årsräkning retrougn ambrosia sabrina lönekuvär spargris kontantlös fågelskrämmor A frukost tvätt kråka blomlåda sola födelsedagskalas glass glass salt lakrits chutney surt allsång skansen sommar regn Mallis helg jobb svacka roligt tråkigt hälsa sjukdom diagnos symtom bot vetenskap synsätt välbifinnande hippokrates helheten läkare specialister medkänsla vinterkräksjuka is mjölk träning Mallis vin fest party jobb möte skor prokastinera brev mamma promenad danspass boxning lejonet arbetsprov jordgubbar kalas flädersaft drinkar bubblor maräng mascarponegrädde gla kolfilter torkarblad mat kylskåp toscakaka hollywood Beverly Hill lejonet brumbrum lycka pengar välbehag framgång rik fattig mamma mamma blommor prästkragar lupiner rödklöver kyrkogården paraply regn åska Mallorca halsont grabbarna grus palma nova mamma rullstol möte behov egentid semester kick off midsommar mat överflöd salta grodor sommarhagarna promenad musik balans lagom light extrovert introvert känslighet energi musik Lana del Rey musik P1 sommarpratare Maja Ivarsson nationaldagen ullared barnbarn mamma rabarber och jordgubbspaj vaniljsås solsken promenad natt görtrött grannar kaffe sommarpratare nätter fokus häl dottern söndag paket Justin Bierbermonster high pengar tårta student ekonomi kaffe spinning ryggpass solsken bikini picklad rödlök rabarberchutney james bond tid för hämnd playa Rhodos frappe seg cortison silver god man årsräkning kopior gröt räkningar pappa mamma semester semester turkiet Rhodos Mallis midsommarafton tvätt semla keso hallon yoggi pizza jobbmöte träning mål vikt kilo fläsk sjuk feber halsont ingefära te honung födelsedag tårta blommor mamma sjuk kaffe koffein smitta kräk hosta halsont beroende karensdag kompledigt kurera valnötter äpple Lena Andersson sol bad sommar tingeling barnbarn leverpastej gurka havregrynsgröt äventyr sol himmel räkningar molnen skingrade nudlar nyttigt halsont hes tvättrace sol promenad mamma vård digital fotoram bibblan träning maska tidsbrist personal sol sovmorgon vaken natt sommar semester fantasier natur vik båt sjöbris hamn ankare sorg spinnaker segel vind HSP berg och dalbana specialbegåvning spinning polis bråk skrik borrande tak hål sova student 2013 student tårar respekt fixat sårad ledsen känslor ytan swedish Hose Maffia sylt saft konserveringsmedel minne glömska tankar drömmar sömn drömmar curling plan flygfärdig kärlek omsorg lycklig verklighet val möjligheter teflonpanna glad bara en bild telefonsamtal mamma tema utmaning fantasi trögtänkt nasonex kaffe promenad minusgrader Tro hopp bakslag lejon träning hantlar vikt spinning euro sjusovare klocka Eclipse Tvättstuga spysjukan semesgter jobbmöte k-special tvätt svett nys popcorn film utsövd dammsugare kaffebryggare ensam sällskap varg älg rådjur hästar får ronja birk natur fotosafari usb minne nikon minolta zlatan midsommarafton jordubbar vit choklad ösregn änder ostbågemössa mys fredag sol
Annonser
%d bloggare gillar detta: