Min nya lilla vrå

Hur svårt kan det va!?

Posted on: 27 januari, 2017

Ja hur svårt kan det vara egentligen?

Men nu har jag efter viss möda fått min röntgen remiss och en tid till öronnäsa hals är inbokad..men det var motigt kan jag minst sagt säga innan jag ens fick information om hur jag skulle gå till väga..för det gick inte att gå samma väg so  jag alltid gjort förr. Då har jag ringt direkt till mottagningen och fått en tid så snabbt som möjligt. Nej så kan man inte göra fick jag nu höra i luren då jag försökte att få hjälp. Du har varit här för 3 år sedan nu får du börja om på nytt som alla andra får göra. Din läkare har gått i pension och nu får du ta den långa vägen hit. Vi kan inte trampa någon läkare på tårna förstår du. Ok…jag fattar inte vitsen bara ..jag har haft typ klippkort där för mina krånglande bihålor och det står i min journal att patienten får återkomma då hon har besvär. Men det hjälpte inte ..jag var nu tvungen att ha en remiss  till både läkare och röntgen..ha..så har det aldrig varit innan men nu ska det finnas en röntgen gjord innan jag får läkartid. Du kan annars  skriva en remiss själv på nätet fick jag veta ..men nej nej om jag ska ha en remiss så ska en läkare skriva den.

Så det var bara att åka akut till dropin och fixa remisser..läkaren där vart lika oförstående som jag över detta bemötande och svar som jag fått. Hon sa att det måste ha varit en tjurig telefonist du fått prata med..hon ringde jourhavande läkare på sjukhuset och frågade varför jag måste gå den långa vägen då det står i journalen att jag bara kan ringa och få tid? Den läkaren tyckte oxå att det  var konstigt..så brukar de inte göra. Speciellt inte om det står skrivet i journalen vad som gäller. De kunde ju se hela min historia däri om att jag haft det mer än besvärligt med mina bihålor.

Jag fick i alla mina remisser och jag hoppas nu att jag slipper detta krångel fler gånger..jag är ju en följetong där på mottagningen så jag fattar inte att de kan behandla folk på detta vis. Jag har avstått att besöka dem under 3 år nu även om jag kanske hade behövt gå dit för det är ganska obehagliga undersökningar att gå igenom var gång  ..nu kan jag inte vänta längre ..för jag känner inte smak ej heller lukt..och jag har andedräkt som luktar apa.

Det kanske blir operation igen ..det föreslog min specialist sist jag var där men då hade jag inte mod nog att genomgå en operation till..synd ..nu vet jag inte om jag vågar bli opererad av någon annan ..jag litade fullt ut på min läkare.

Ja hur svårt kan det vara egentligen att få en tid till läkare?

Några dagar senare så stod det i vår lilla tidning om just egenremisser kan ni tänka. Regionen ser inget behov av den nya tjänsten…jag har heller inget behov av att skriva remiss själv.

I vår lilla stad har vi en sjuksköterska som uppfunnit denna tjänst han pluggar masters programmet förbättringsarbete och ledarskap. Då startade han remisshjälpen där patienter själva kunde skriva egen remisser till specialistvården. Sjuksköterskan tycker att sjukvården står och stampar och att patienter måste få mer inflytande och få vara mer delaktiga i sin vård.

Ok ..han har rätt i att vi patienter vet mest om hur vi mår ..visst men jag kommer inte att skriva mina egna remisser för det.

Fick även frågan av den läkare som jag sökte på dropin om varför jag inte skrev en själv? Två gånger samma dag fick jag detta till mig och jag svarade bägge gångerna att det kommer jag inte att göra ..det är läkarens sak att bedöma och skriva remiss om så behövs.

Vårdgarantin är på 90 dagar  och köerna är långa till specialistvården och detta kan enligt läkarna öka vårdköerna än mer. Man kan inte heller vara säker på att bara för att man skrivit en egenremiss ska man få en tid ..nej de kan avslås och bedömas som alla andra remisser kan. Men alla remisser bör behandlas inom 14 dagar. Jag fick läkartid efter bara några dagar på läkarskriven remiss.

Förra året skrevs 155 339 remisser till de 3 sjukhusen i min region av dessa avvisades 17 799..flest remisser skrevs till öron näsa hals kliniken ..den klinik som jag uppsökt så många gånger att jag inte kan räkna dem. Förra året skrev det 2533 egenremisser till regionen flest till barn och ungdomshälsan i Eksjö.

I min region har man kunnat skriva egenremisser sedan slutet av 1990 talet..men det är ytterst få som gör det ca 1% av alla remisser förra året kom från en patient. Alla remisser behandlas lika.

Jag bara undrar varför sjuksköterskor man kommer i kontakt med då man söker vård just nu börjar att rekommendera att man ska skriva remisser själv? Är det så hårt tryck på sjukvården eller vad är det egentligen som påverkar?

Jag svarade läkaren jag var hos att jag tycker det är bättre att läkaren själv bedömer om remiss ska skickas ..det är deras jobb..inte patientens att skriva om sina besvär och sina diagnoser. Jag vill fortsättningsvis att läkare skriver och jag tror att det går fortare då en läkare bättre kan förmedla viktig medicinsk information  och formulera sig bättre. Jag kanske har helt fel i mina tankebanor om detta  ..då jag själv upplevt att man inte blir tagen på allvar och lyssnad på då man sökt läkarvård. I viss mån kan jag förstå de som skriver remiss själv.

Nu ska jag i alla fall gå till specialist läkare igen ..men först ska jag till röntgen ..inte gör det det lättare för oss som är patienter att behöva uppsöka sjukhuset 2 gånger ..innan gjordes allt på en och samma dag. Suck..jag får väl vara glad ändå att jag fått tid.

Har ni skrivit egenremisser någon gång?

SES!

 

Annonser

10 svar to "Hur svårt kan det va!?"

Tycker inte som du i detta fall, även om jag förstår vad du menar. Egenremiss över nätet har jag aldrig skrivit, men jag har ringt och själv beställt tid hos ett par specialister och det har gått relativt snabbt. Dessutom har jag fått veta direkt när jag ska komma. Annars hade jag tvingats att först få tid hos doktorn på Vårdcentralen, vilket tar en väldig tid, sen ska han skriva remisserna. Sen ska jag vänta på svar när jag får komma. Det brukar ta lång tid med alla dessa moment.

I alla fall fungerar det bättre att göra som jag gör där jag bor.

Hoppas nu att du kan få en ordentlig vård och bot för dina krånglande bihålor.

// Kao

Hm jag fick ju inte beställa tid per telefon som jag alltid gjort förr…utan var tvungen att besöka en vårdcentral först..för man var tvungen att ha remiss sa sjuksköterskan som jag pratade med på öron näsa hals mottagningen. En väldans onödig om väg att gå för att få komma till specialisten, det tyckte även den läkaren jag träffade på min VC.
Vet inte varför jag som alltid fått tid då jag ringt ..eftersom jag varit patient där länge.
Det hjälpte ju inta att jag sa ifrån och att jag brukar beställa tid själv..hon var benhård..så nu fick jag betala bara och se glad ut och uppsöka en läkare för annars hade jag inte fått någon tid.

Jag har lovat mig själv att jag ska ta hand om mina krämpor bättre i år..har ju inte spolat bihålorna på över 3 år..jag kanske behöver opereras igen.

Sköterskan hade uppenbarligen fel. Det blir alltid en massa krångel, även när VC-läkarna slutar titt som tätt och man måste återupprepa sina krämpor för nya läkare hela tiden. Det blir osmidigt och opersonligt.
// Kao

Absolut så är det ..jag har bara haft en öronspecialist i alla år och nu är han pensionerad. En tandläkare har jag oxå haft tills han gick hem..i över 30 år..och sen har det strulat. Haft många VC läkare sedan jag bytte VC ..så inte var privat bättre än kommunalt.
Men så är det väl när man åldras att man överlever sina läkare..och nya unga tar över. Inget fel på de yngre de kan vara mer noga än de som jobbat längre.
//Otto

Fattar att allt krånglat till sej efter alla privata alternativ som har krånglat till det för de flesta. Tycker allt är så rörigt nu jämfört med förr. Gillar inte alls att man ska kunna tjäna pengar på sjukvården. Att privata intressen får pengar från våra skattepengar. De inskränker på personalen(som blir stressade och mår dåligt) och det drabbar de sjuka. Det är därifrån de privata företagens vinster kommer och det gör mej störtförbannad. Det är politik. I mina ögon ska ingen kunna tjäna pengar på vård, skola och omsorg.

// Kao

Jag har träffat på samma sak, att man måste ha remiss när man inte varit där på några år. Vi hade inte egenremiss då, men hade vi haft det hade jag troligtvis skrivit den själv för att slippa krånglet att gå via vc. Är det ett känt problem så behövs ju ingen bedömning, det är som att man skulle ringa och säga att så här är det, men ist skirver man det.

Läkarna skälva säger att egenremisser är en tjänst de inte behöver. Men man ska inte behöva en remiss då man varit typ stamkund på mottagningen ..alla mina besvär står ju i min journal.
Det är första gången som jag hör om att man kan skriva egna remisser..visste inte att det fanns. Håller med om att det är en krånglig väg att gå genom VC för att komma dit man ska. Jag skulle aldrig låta en allmänläkare spola mina bihålor. Så varför måste denna bedöma mig ..han vet inget om mina besvär och har aldrig hjälpt mig med dessa.
Ett rådgörande telefon samtal är för av stor vikt större än ett skrivet papper.

Det handlar nog om att när det har gått år emellan besöken så betraktas det som nytt sjukdomsfall. Jag håller med dig om att ett samtal är bra, men efter det är det väl bara att skriva sin remiss om det är det som krävs.

Jag fattar det att det ses som ett nytt sjukdomsfall. Även om mina besvär är kroniska och ej akuta ..jag kan inte söka akut så mycket vet jag. Jag fattar inte riktigt varför ändå?
Nu fick jag en tid på några dagar ..kvinnan i telefonen sa att det finns inga tider på 3 månader..så något är lurt.

Möjligtvis har det något med ersättningen att göra. Snabba tider brukar vara återbud som man kan få om man har tur. Vad bra att du fick den och slipper vänta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

januari 2017
M T O T F L S
« Dec   Feb »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Arkiv

Kategorier

Allena ensam semester trivs mask tankar barnbarn barnbarn barn barn barnbarn rödlök fika jordgubbar saft tvätt packning Mallis Rhodos berget blommor spinning promenad hemmakväll böcker film tvättrace rhodos Mallis blå anemon bär jordgubbar bigarråer hallon semlor vit choklad krusbär rödavinbär trädgård balkong tomater bärkräm havregrynsgröt regn räkningar mamma egentid förhållanden carpe diem funderingar semester kaffe sol promenad hästar zlatan delaktig sammanhang dörrar vägar digital fotoram bilder födelsedagspresent 2012 nu grönskar det efterlyst gofika solnedgång barnbarn flagga bröllop diadem tiara barnbarn sovmorgon Fototriss 208 Hårt svårt börja om Fototriss 209 gemenskap fototriss 225 M frestelser begär karaktär frukost kalas lördag funderar födelsedag fira årsräkning retrougn ambrosia sabrina lönekuvär spargris kontantlös fågelskrämmor A frukost tvätt kråka blomlåda sola födelsedagskalas glass glass salt lakrits chutney surt allsång skansen sommar regn Mallis helg jobb svacka roligt tråkigt hälsa sjukdom diagnos symtom bot vetenskap synsätt välbifinnande hippokrates helheten läkare specialister medkänsla vinterkräksjuka is mjölk träning Mallis vin fest party jobb möte skor prokastinera brev mamma promenad danspass boxning lejonet arbetsprov jordgubbar kalas flädersaft drinkar bubblor maräng mascarponegrädde gla kolfilter torkarblad mat kylskåp toscakaka hollywood Beverly Hill lejonet brumbrum lycka pengar välbehag framgång rik fattig mamma mamma blommor prästkragar lupiner rödklöver kyrkogården paraply regn åska Mallorca halsont grabbarna grus palma nova mamma rullstol möte behov egentid semester kick off midsommar mat överflöd salta grodor sommarhagarna promenad musik balans lagom light extrovert introvert känslighet energi musik Lana del Rey musik P1 sommarpratare Maja Ivarsson nationaldagen ullared barnbarn mamma rabarber och jordgubbspaj vaniljsås solsken promenad natt görtrött grannar kaffe sommarpratare nätter fokus häl dottern söndag paket Justin Bierbermonster high pengar tårta student ekonomi kaffe spinning ryggpass solsken bikini picklad rödlök rabarberchutney james bond tid för hämnd playa Rhodos frappe seg cortison silver god man årsräkning kopior gröt räkningar pappa mamma semester semester turkiet Rhodos Mallis midsommarafton tvätt semla keso hallon yoggi pizza jobbmöte träning mål vikt kilo fläsk sjuk feber halsont ingefära te honung födelsedag tårta blommor mamma sjuk kaffe koffein smitta kräk hosta halsont beroende karensdag kompledigt kurera valnötter äpple Lena Andersson sol bad sommar tingeling barnbarn leverpastej gurka havregrynsgröt äventyr sol himmel räkningar molnen skingrade nudlar nyttigt halsont hes tvättrace sol promenad mamma vård digital fotoram bibblan träning maska tidsbrist personal sol sovmorgon vaken natt sommar semester fantasier natur vik båt sjöbris hamn ankare sorg spinnaker segel vind HSP berg och dalbana specialbegåvning spinning polis bråk skrik borrande tak hål sova student 2013 student tårar respekt fixat sårad ledsen känslor ytan swedish Hose Maffia sylt saft konserveringsmedel minne glömska tankar drömmar sömn drömmar curling plan flygfärdig kärlek omsorg lycklig verklighet val möjligheter teflonpanna glad bara en bild telefonsamtal mamma tema utmaning fantasi trögtänkt nasonex kaffe promenad minusgrader Tro hopp bakslag lejon träning hantlar vikt spinning euro sjusovare klocka Eclipse Tvättstuga spysjukan semesgter jobbmöte k-special tvätt svett nys popcorn film utsövd dammsugare kaffebryggare ensam sällskap varg älg rådjur hästar får ronja birk natur fotosafari usb minne nikon minolta zlatan midsommarafton jordubbar vit choklad ösregn änder ostbågemössa mys fredag sol
Annonser
%d bloggare gillar detta: