Min nya lilla vrå

Sömnig söndag.. vår verklighet!

Posted on: 5 mars, 2017

Börjar dagen med en lååååång sovmorgon..satt uppe till 2 i natt ifall jag skulle behöva hämta hem dem med bil om nu inte bussen gick ända hem till vår plan här i närheten. Tjejerna fick för sig att gå ut igår då klockan var över tio ..och snäll som jag är sitter jag uppe för att se att de kommer hem. Jag vet att de kommer hem men jag gör så ändå ..sitter uppe och  väntar ..det är bättre än att bli väckt ur Törnrosa sömnen om man nu råkat somna ..ZZZZZZZ! Nu kom de hem av sig själva och jag kunde somna lugnt..jisses då varför oroar man sig för att det ska hända 22 åringar något? Jag är bara sådan att jag vill att de ska komma hem innan jag lägger mig ..oroa mig kommer jag göra så länge jag lever. När barnen blir vuxna tar barnbarnen över.

Jag har ju com hem och tivo så det finns en massa utbud på tv att kolla på ..jag såg ett program om Dolly Parton och ett om Johnny Cash ..och så hittade jag en  intressant Engelsk dokumentär om en bordingsscool för autistiska tjejer..de ter sig lite annorlunda mor killar med autism och achbergers..ingen tjej är tydligen den andra lik och graden av autism påverkar självklart hur de är. En tjej  skadade sig själv och skar sig i sina armar då hon hade ångest och andra slöt sig och pratade knappt medans andra var för öppna. I dokumentären sa de att man ofta inte först förstår att det är en diagnos tjejerna har utan man tror  bara att de är ovanligt stökiga. Jag sparade dokumentären så min dotter ska få se den ..mitt barnbarn har ju autism 1 och visst man kan inte jämföra sig med andra med samma diagnos för det är en så individuell diagnos ..ingen är den andra lik och det är därför som det kan vara så svårt att bemöta en person med diagnosen ..personligheten är annorlunda och unik för var och en som har diagnoser och ofta har man inte en diagnos utan flera.

Dokumentären var bra att se på ..den visade hur svårt det kan vara att bemöta dessa barn och samtidigt kunna få en förståelse för att bara för att man har en diagnos så kan man faktiskt  fungera ändå. Men vissa kommer inte  att klara sig utan hjälp livet igenom ..det visste vi ju redan om att det kan behövs stöd och strategier för att kunna leva livet som man vill göra.

När jag ser dokumentärer om barn med speciella behov så är det på ett vis hjärtskärande men samtidig har det en lugnande effekt för man får en uppfattning om hur det kan komma att bli..jag stöttar mitt barnbarn så gott jag bara kan. Vi ger honom space att öva på vissa saker lite i taget så har han lärt sig efter hand hur man bör göra men det är lång väg kvar..och mycket mer finns att lära. Rutiner och kontinuitet är så viktiga för dessa barn ..men man kan ändra på saker och ting det går och då säger mitt kloka barnbarn att så här kan vi göra fler gånger för det gick ju bra det oxå. Men man kan inte ge honom för många alternativ för att behöva välja kan röra till det, så vi  bestämmer i förväg hur vi ska göra ..dag för dag eller vecka för vecka. Som en dagordning att följa ..sån är jag själv oxå jag vill ha en någorlunda planering för var dag..annars glömmer jag lätt vissa ting ..så visst kan man tycka och tro att alla har typ diagnoser att jobba med ..och ibland tänker jag  att det ordnar sig för alla är vi unika varelser som behöver jobba med en det ena en det andra.

Alla har vi nog strategier som vi dealar med..men har man autism så är det inget som försvinner utan det finns med en genom hela livet ..så strategier är bra att ha ..det kan man leva med och få in en viss rutin så att man kan fungera bra ändå.

Hm..som ni förstår så har jag en del att tänka på…för i vår familj har vi ingen så unik person som mitt barnbarn haft förr..även om jag tror att ett av mina barn egentligen skulle fått diagnosen  adhd om hon vart född nu. Förr så såg man inte dessa lite överaktiva barn som just det de var utan man såg dem bara som jobbiga och jag hade behövt ha hjälp det inser jag idag. Jag var dessutom ensam med mina stora flickor i många år och fick helt sonika bara tackla allt ensam för pappan han hjälpte inte till..han förstod inget han heller att vi hade behövt ungefär samma regler hemma ej heller att vi borde ha en strategi för att hjälpa våra barn att utvecklas åt rätt håll.  Nu gick det ändå bra fast det var jobbigt i mellanstadiet ..för skolan var heller inte så tillmötesgående angående dotterns problem med att sitta stilla. De hade en ”hyssbok” som Emil hade där de skrev meddelanden varke dag till mig ..mestadels var det inte så bra grejer som stod i denna bok och jag minns att jag sa att har ni inget positivt att skriva ner..för om man bara får höra negativt hela tiden så blir det lätt att eleven lever upp till allt det där som man tillskrivs i boken.

Vet inte om de tog till sig det ..men jag vet att jag nämnde det flera gånger.

Det är historia nu..men det upprepade sig igen med yngsta dottern och då vart vi mer på skolan om det..blev det bättre då ..egentligen inte men då var jag inte ensamstående utan vi vart två om att kämpa på dotterns sida ..så det kändes ändå lite enklare.

Med barnbarnet är det ett helt annat läge ..han har en diagnos men ändå så måste man stå på sig för att han ska få den hjälp han behöver. Det tar aldrig slut verkar det som och jag tänker att mina egna barns svårigheter har varit en förberedelse och erfarenhet inför att kunna hjälpa mina  barnbarn på bästa sätt..även om det är en helt ny erfarenhet med autism så är jag på något underligt sätt ganska förberedd ändå.

Där är vi nu idag och jag hjälper min dotter som är i en liknade sits som jag var i då jag var ensam mamma ..vi fortsätter bara att stötta varandra att ta oss  framåt..problemlösningar blir till möjligheter.. jag ser inte problem som omöjliga ..det är väl  tur det. Att jag inte ser allt i svart mörker..utan ser även nyanserna i allt dvs möjligheterna i allt.

Nu har jag svamlat och jag är nu vaken efter en ofrivillig frivillig  vaken natt..men jag tog ju sovmorgon denna söndag så jag har sovit min skönhetssömn ändå..så nu är jag redo för denna dag.

Har ett väldans tvättberg att ta hand om senare i eftermiddag..men innan dess ska jag bege mig till min äldsta dotter en stund för att planera lite inför den närmaste framtiden och även inför en framtid som vi ännu inte vet så mycket om.

Det ni..det är lång väg kvar innan vi är helt hemma.

dsc_4069

SES!

 

 

Annonser

6 svar to "Sömnig söndag.. vår verklighet!"

Det är tur för ditt barnbarn att han har sin kloka mormor och för din dotter som får hjälp och avlastning.
Kram

Jag gör så gott jag kan..men det känns ändå inte tillräckligt. Skolan borde göra mer kan jag tycka ..det känns väldans akut just nu att han får hjälp. Annars kan han hamna i svåra situationer och hamna lite snett. Då är det inte lätt för honom att ta sig ur det. Skolkompisarna kan då gå emot honom och jag är rädd för att han blir än mer utanför..
Så nu gör vi ett försök till att göra situationen bättre ..
Vi hävdar att han behöver en stödperson som kan hjälpa honom med det sociala ..så slipper han hamna i situationer han inte reder ut själv. Konsekvenser är svåra att förutse för honom ..om han ens tänker på hur det kan bli av sitt handlande. Inte förrens efteråt går det upp för honom hur det blev. Han är impulsstur då han bli trängd eller frustrerad.

Kram

Impulsstyrd ska det stå

Du har helt rätt, det är strategier för både nuet och framtiden som dessa barn behöver. Och att alla vuxna inblandade i barnets liv drar år samma håll. Plus lugn och ro.
// Kao

Absolut så är det. Det låter enklare än vad det är.
Han ska byta till en mindre skola då han börjar 7 an..han kan inte gå i en vanlig högstadieskola.
Han vill gå klar 6 an i denna skola ..med större stöd borde det gå.

//Otto

Förstår. Jag var elevassistent åt 2 pojkar med bostavskombo 1991-1992. Åtminstone den ena av dem hade mått bättre av att få gå i en mindre klass.
I min dotters klass 1an-6an gick en flicka med ADHD. Tyvärr snurrade hon ju upp hela klassen och slogs med allt och alla. Det var en klyftig tjej men man såg också att hon skapade en hel massa oro, gråt och ilska. Frågan om vad som är bäst för vem är en balansgång. Helst ska det ju finnas en lösning som är bäst för alla. Jättebra att han får gå i en mindre skola från 7an. Där kan han kanske hitta en stabilitet och ett lugn i sej själv i takt med att han också växer upp. Det kommer säkert gå bra för honom i livet.
// Kao

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

mars 2017
M T O T F L S
« Feb   Apr »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Arkiv

Kategorier

Allena ensam semester trivs mask tankar barnbarn barnbarn barn barn barnbarn rödlök fika jordgubbar saft tvätt packning Mallis Rhodos berget blommor spinning promenad hemmakväll böcker film tvättrace rhodos Mallis blå anemon bär jordgubbar bigarråer hallon semlor vit choklad krusbär rödavinbär trädgård balkong tomater bärkräm havregrynsgröt regn räkningar mamma egentid förhållanden carpe diem funderingar semester kaffe sol promenad hästar zlatan delaktig sammanhang dörrar vägar digital fotoram bilder födelsedagspresent 2012 nu grönskar det efterlyst gofika solnedgång barnbarn flagga bröllop diadem tiara barnbarn sovmorgon Fototriss 208 Hårt svårt börja om Fototriss 209 gemenskap fototriss 225 M frestelser begär karaktär frukost kalas lördag funderar födelsedag fira årsräkning retrougn ambrosia sabrina lönekuvär spargris kontantlös fågelskrämmor A frukost tvätt kråka blomlåda sola födelsedagskalas glass glass salt lakrits chutney surt allsång skansen sommar regn Mallis helg jobb svacka roligt tråkigt hälsa sjukdom diagnos symtom bot vetenskap synsätt välbifinnande hippokrates helheten läkare specialister medkänsla vinterkräksjuka is mjölk träning Mallis vin fest party jobb möte skor prokastinera brev mamma promenad danspass boxning lejonet arbetsprov jordgubbar kalas flädersaft drinkar bubblor maräng mascarponegrädde gla kolfilter torkarblad mat kylskåp toscakaka hollywood Beverly Hill lejonet brumbrum lycka pengar välbehag framgång rik fattig mamma mamma blommor prästkragar lupiner rödklöver kyrkogården paraply regn åska Mallorca halsont grabbarna grus palma nova mamma rullstol möte behov egentid semester kick off midsommar mat överflöd salta grodor sommarhagarna promenad musik balans lagom light extrovert introvert känslighet energi musik Lana del Rey musik P1 sommarpratare Maja Ivarsson nationaldagen ullared barnbarn mamma rabarber och jordgubbspaj vaniljsås solsken promenad natt görtrött grannar kaffe sommarpratare nätter fokus häl dottern söndag paket Justin Bierbermonster high pengar tårta student ekonomi kaffe spinning ryggpass solsken bikini picklad rödlök rabarberchutney james bond tid för hämnd playa Rhodos frappe seg cortison silver god man årsräkning kopior gröt räkningar pappa mamma semester semester turkiet Rhodos Mallis midsommarafton tvätt semla keso hallon yoggi pizza jobbmöte träning mål vikt kilo fläsk sjuk feber halsont ingefära te honung födelsedag tårta blommor mamma sjuk kaffe koffein smitta kräk hosta halsont beroende karensdag kompledigt kurera valnötter äpple Lena Andersson sol bad sommar tingeling barnbarn leverpastej gurka havregrynsgröt äventyr sol himmel räkningar molnen skingrade nudlar nyttigt halsont hes tvättrace sol promenad mamma vård digital fotoram bibblan träning maska tidsbrist personal sol sovmorgon vaken natt sommar semester fantasier natur vik båt sjöbris hamn ankare sorg spinnaker segel vind HSP berg och dalbana specialbegåvning spinning polis bråk skrik borrande tak hål sova student 2013 student tårar respekt fixat sårad ledsen känslor ytan swedish Hose Maffia sylt saft konserveringsmedel minne glömska tankar drömmar sömn drömmar curling plan flygfärdig kärlek omsorg lycklig verklighet val möjligheter teflonpanna glad bara en bild telefonsamtal mamma tema utmaning fantasi trögtänkt nasonex kaffe promenad minusgrader Tro hopp bakslag lejon träning hantlar vikt spinning euro sjusovare klocka Eclipse Tvättstuga spysjukan semesgter jobbmöte k-special tvätt svett nys popcorn film utsövd dammsugare kaffebryggare ensam sällskap varg älg rådjur hästar får ronja birk natur fotosafari usb minne nikon minolta zlatan midsommarafton jordubbar vit choklad ösregn änder ostbågemössa mys fredag sol
Annonser
%d bloggare gillar detta: