Min nya lilla vrå

Uppe med tuppen

Posted on: 27 mars, 2017

Ja klockan var ställd denna morgon på 20 över 6..inget roligt då man är ledig att behöva gå upp i ottan. Men  vad gör man inte för att dottern ska komma iväg till sitt extrajobb. Jobbet ligger ca 5 mil här ifrån så vi turas om, pappan och jag att köra och hämta dit. Så snälla är vi..dottern har ju ej sitt körkort ännu och vi vill så gärna att hon tjänar ihop till sitt uppehälle så vi kör.

Det skulle inte funka annars..att ta sig dit ..visst det går både buss och tåg men det blir en lång väg både från buss och tåg station att vandra tidigt på morgonen då man är trött ..och tar en massa onödig tid ..så med bil är det mycket smidigare. Inte för mig men för henne.

90 -talister  är ganska bortskämda och har helt andra krav än vad vi födda lite tidigare har..undrar jag vad det kommer bli av dem i framtiden. Äldreomsorgen vill de då inte jobba i..det är för tungt och för slitit ..i butik är det oxå för tungt och de vill inte jobba så långa dagar ..så det ställer till det för dem..och för arbetsplatserna som behöver anställda som jobbar de tider som man behöver bemanning.

Jag upplever att många ungdomar väljer att inte jobba alls om de slipper..och hos oss jobbar de hellre natt för att de tror att det är enklare att jobba natt. Undrar  om de tror att vi sover på natten? Inte vet jag men de verkar tro att det är ett smidigare jobb på något underligt vis. De vill inte torka röv ..ja så säger de om att jobba på äldreboende ..men jobbet handlar inte enbart om det ..nej verkligen inte.

Suck..så nu står vi inför en enormt stor utmaning att finna lämpligt folk som vill arbeta..som det är nu utbildar vi  människor som inte har någon annan utväg i livet ..som kommer att jobba hos oss utan att egentligen brinna för det de gör ..för de får en utbildning betald och har sen ett jobb att gå till ..det låter väl bra ..men vad blir det för kvalitet på vården vi ger? Människor sätts i arbete och blir en siffra i statistiken. Det ser bra ut på pappret men verkligheten ser helt annorlunda ut.

Många vill vara någon annanstans men har ingen annan möjlighet..så hur bra gör de sitt jobb egentligen?

Det blir en knepig situation att lösa ..för vårt jobb är inget enkelt jobb ..vi jobbar med människor och behöver kunskap om hur man ska lösa svåra dilemman som  kan uppstå ..och det kan gälla på liv och död om man handlar rätt eller fel i vissa situationer.

Jag kan bli så besviken då jag hör att politiker säger att här behövs det folk ..och det verkar som om de tror att  bara det sätts in  fler huvuden så kommer det att funka. Så enkelt är det dock inte ..vi behöver kunna en hel del och ha kompetens för att kunna vårda på ett bra sätt. Jag anser att vi har ett av de mest avancerade jobb, om man ser det på det sätt som jag ser det ..vi ska vara anpassbara och flexibla så att vi nästan slår knut på oss själva ibland för att få det att gå runt. Vi måste kunna planera vårt jobb och få det att flyta på ..med de små tidsutrymmen som vi får till förfogande ..och så ska det vara hög kvalitet även om vi har bråttom så ska vi ge vård av bästa sort..det är människor inte maskiner vi jobbar för. Människor med behov och integritet..som vill ha ett värdigt och meningsfullt liv även om de själva inte kan göra det de alltid har gjort förr så ska de kunna känna välbefinnande där de nu är.

Så man kan inte bara sätta in vem som helst att jobba på ett boende med människor som kanske hör eller ser dåligt och som kanske inte längre får ihop allt för att de är på väg att bli dementa ..då om någonsin behöver de människor omkring sig som kan och vet hur man ska stötta och hjälpa för att de inte ska bli än mer förvirrade.

Vi behöver människor med kunskap och med ambitioner att vilja ställa upp på att uppfylla dessa krav ..inte bara ett  huvud vilket som helst ..men ofta är det så..och vi som då har kompetens får jobba även för dem..det är den bistra verkligheten.

Därför tror jag att det ser ut som det gör idag..folk säger upp sig och söker sig någon annanstans istället för att vara kvar i ett yrke som man har brunnit för och som man har älskat..för är man kvar är risken stor att man istället bränner ut sig.

Dagens ungdom ställer inte upp på dessa arbetsförhållanden det måste vi börja ta på allvar ..de vill inte slita ut sina kroppar utan vill hellre leva ett liv efter sina egna önskningar om hur ett bra liv ska levas. Ja inte sliter de med vilje ut sig för lite pengar..så är det. Om vi vill att de yngre ska komma till vården så måste något drastiskt hända..vi måste ha högre bemanning och fördela arbetet så att man slipper flera tunga momenten vid varje arbetspass..så hade även vi ordinarie önskat om det vore möjligt. För det går inte att sticka under stol med att vi har ett väldigt tungt jobb..både psykiskt och fysiskt.

Vi som har jobbat länge känner av det i våra kroppar..och vi som har kunskap och kompetens borde premieras på något vis för vår arbetsinsats..vi borde åtminstone ha legitimationer och högre lön..som det är nu försvinner vi i mängden och lönemässigt planas lönerna ut så att vi snart har lika lön som de som är helt nya på jobbet. Det är ingen rimlig ekvation..att en som jobbat i yrket i 20 år och har massor med erfarenhet i bagaget  ska ha lika lön som en som nyss gått ut skolan. Vi får höra att de annars inte får tag i folk som vill jobba ..men det är ett hån mot oss som jobbat och slitit för att få det bättre år från år ..våra löner är helt klart för låga.

Vi som troget stannar i yrket trots allt borde även vi få lite cred för det vi gör.

Så jag kan bara säga att jag förstår de som tröttnar och slutar. Jag vill inte det ..men jag kanske oxå kommer dithän då det vore bättre att söka sig någon annanstans.

Man peppar sig själv dagligen för att man ska orka ett tag till..ja så är det. Det är definitivt inte värt det om man ska slita ut sig på kuppen.

Jag försöker ändå hålla mig i bra trim..och tränar för att ha styrka och muskler nog för att kunna fortsätta. Jag tror att jag kan det, jag har viljan och kunskap nog för att undvika att slita ut mig. Men hjälper det ..det får framtiden utvisa..har ju vissa krämpor redan ..så jag får se hur länge det håller.

Vi använder oss av fantasi dagligen i vårt yrke ..för att få ihop det..utan kunskap,  fantasi och flexibilitet skulle det inte gå ihop sig.

SES!

Annonser

4 svar to "Uppe med tuppen"

Håller inte riktigt med om att ungdomar idag inte vill jobba.
Men de som tror att vi som arbetar/arbetade natt sover på jobbet (vilket de flesta tycks tro) borde få följa med oss på jobbet en natt. Då skulle de få se hur fel de har.
Många nätter på jobbet (särskilt andra natten efter operationsdagen, jag jobbade ju på kirurgen) var det så slitit att vi knappt hann äta eller ens gå på toaletten. Och det är just på nätterna som så många patienter känner stark ångest och trycker på ringklockan stup i ett.

// Kao

Självklart gäller det inte alla ungdomar men många av den generationen har en lite annorlunda syn på att jobba. Många tackar nuförtiden nej till att ta slitiga jobb..och de vill oftast inte jobba hela sommaren tex..så vill de ha semester mitt i sommarjobbet. Då jag sommarjobbade fanns inte det valet att vara lediga mitt i. Men nu verkar det som om att om de inte får som de vill så vill de inte jobba.
Fick igår reda på att en av våra vikarier fått fast jobb så nu är det bara två nattvikarier kvar..jag har sökt 5 veckor för jag vet att det är struligt varje sommar ..orkar inte en sommar till med extranätter..och att bli inringd.
Min äldsta dotter anställer ungdomar i butik och där ser man samma inställning…de tycker att det är för tungt jobb..så efter att de gått på prov säger de nej till jobbet.

Nu jobbar min dotter extra på ett förpackningsföretag ..där de står vid ett band hela dagarna och packar upp och i lådor ..det är då inget lätt jobb ..så hon kan om hon vill..hon är trött i axlarna då hon kommer hem och det skulle väl vem som helst bli nav det jobbet.
Hon trivs ändå för hon känner att hon inte behöver trötta ut sin hjärna ..
Det är ett enkelt men ändå slitigt för kroppen jobb ..som hon kan tänka sig att ha tillfälligt.

Vi nattare vet hur det är att jobba natt ..man har vissa nätter ingen rast alls ..vissa nätter springer vi hela tiden. Andra nätter är hur lugna som helst. Inatt var jag dödstrött ..och då jag gick hem tänkte jag att jisses vad det sliter på kroppen att hålla sig vaken fast kroppen skriker efter sömn. Då är det så skönt att gå hem och lägga sig..det är som en belöning att få lägga sig ner och somna efter en lång natts jobb.
Inatt blir det lite lättare ..jag tycker att andra natten är enklare för då har man sovit mer innan man går till jobbet.
Jobbar med en vikarie inatt ..men det är en van vikarie så det kommer att gå bra.

Kram

Hon är duktig, din tjej. Min dotter ratade visserligen en viss typ av jobb, men hon jobbade (och jobbar) i alla fall. Hon visste vilken inriktning hon ville jobba med och rätt snabbt hamnade hon rätt. Hon var aldrig arbetslös. Tråkigt bara att det är anställningsstopp på jobbet hon har nu. Om ett par veckor får hon veta om hon får fortsätta efter augusti. Grejen är ju också att hon är gravid, men det har hon ännu inte berättat. Det bästa vore ju om hon fick jobba kvar tills hösten då hon ska föda.
—-
Om man är trött då man jobbar natt är det ju bäst att ha mycket att göra, tyckte jag. Annars sitter man ju bara och nickar till och det kan vara plågsamt, rent av.

Kram // Kao

Absolut..jag hade inte fixat att jobba på löpande band ..så visst kan hon om hon vill.
Det går både ock..jag tycker att lagom med jobb är bäst ändå..inatt vart jag inte trött alls.
Blev inringd nyss ..en extranatt väntar ..vi kände på oss att vikarien inte skulle komma så jag skrev upp mig som frivillig att jobba om hon som vi anade inte skulle komma. Mycket riktigt så ringde hon sig sjuk. Även en dagvikarie ringde sig sjuk halv 7 i morse..det kände vi oxå på oss att hon skulle.
Nu har jag tvättstugan så det blir ett race där som dottern och hennes väninna får avsluta.
Så kan det gå ibland och jag som skulle på medarbetar samtal imon ..nu blir det inget med det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

mars 2017
M T O T F L S
« Feb   Apr »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Arkiv

Kategorier

Allena ensam semester trivs mask tankar barnbarn barnbarn barn barn barnbarn rödlök fika jordgubbar saft tvätt packning Mallis Rhodos berget blommor spinning promenad hemmakväll böcker film tvättrace rhodos Mallis blå anemon bär jordgubbar bigarråer hallon semlor vit choklad krusbär rödavinbär trädgård balkong tomater bärkräm havregrynsgröt regn räkningar mamma egentid förhållanden carpe diem funderingar semester kaffe sol promenad hästar zlatan delaktig sammanhang dörrar vägar digital fotoram bilder födelsedagspresent 2012 nu grönskar det efterlyst gofika solnedgång barnbarn flagga bröllop diadem tiara barnbarn sovmorgon Fototriss 208 Hårt svårt börja om Fototriss 209 gemenskap fototriss 225 M frestelser begär karaktär frukost kalas lördag funderar födelsedag fira årsräkning retrougn ambrosia sabrina lönekuvär spargris kontantlös fågelskrämmor A frukost tvätt kråka blomlåda sola födelsedagskalas glass glass salt lakrits chutney surt allsång skansen sommar regn Mallis helg jobb svacka roligt tråkigt hälsa sjukdom diagnos symtom bot vetenskap synsätt välbifinnande hippokrates helheten läkare specialister medkänsla vinterkräksjuka is mjölk träning Mallis vin fest party jobb möte skor prokastinera brev mamma promenad danspass boxning lejonet arbetsprov jordgubbar kalas flädersaft drinkar bubblor maräng mascarponegrädde gla kolfilter torkarblad mat kylskåp toscakaka hollywood Beverly Hill lejonet brumbrum lycka pengar välbehag framgång rik fattig mamma mamma blommor prästkragar lupiner rödklöver kyrkogården paraply regn åska Mallorca halsont grabbarna grus palma nova mamma rullstol möte behov egentid semester kick off midsommar mat överflöd salta grodor sommarhagarna promenad musik balans lagom light extrovert introvert känslighet energi musik Lana del Rey musik P1 sommarpratare Maja Ivarsson nationaldagen ullared barnbarn mamma rabarber och jordgubbspaj vaniljsås solsken promenad natt görtrött grannar kaffe sommarpratare nätter fokus häl dottern söndag paket Justin Bierbermonster high pengar tårta student ekonomi kaffe spinning ryggpass solsken bikini picklad rödlök rabarberchutney james bond tid för hämnd playa Rhodos frappe seg cortison silver god man årsräkning kopior gröt räkningar pappa mamma semester semester turkiet Rhodos Mallis midsommarafton tvätt semla keso hallon yoggi pizza jobbmöte träning mål vikt kilo fläsk sjuk feber halsont ingefära te honung födelsedag tårta blommor mamma sjuk kaffe koffein smitta kräk hosta halsont beroende karensdag kompledigt kurera valnötter äpple Lena Andersson sol bad sommar tingeling barnbarn leverpastej gurka havregrynsgröt äventyr sol himmel räkningar molnen skingrade nudlar nyttigt halsont hes tvättrace sol promenad mamma vård digital fotoram bibblan träning maska tidsbrist personal sol sovmorgon vaken natt sommar semester fantasier natur vik båt sjöbris hamn ankare sorg spinnaker segel vind HSP berg och dalbana specialbegåvning spinning polis bråk skrik borrande tak hål sova student 2013 student tårar respekt fixat sårad ledsen känslor ytan swedish Hose Maffia sylt saft konserveringsmedel minne glömska tankar drömmar sömn drömmar curling plan flygfärdig kärlek omsorg lycklig verklighet val möjligheter teflonpanna glad bara en bild telefonsamtal mamma tema utmaning fantasi trögtänkt nasonex kaffe promenad minusgrader Tro hopp bakslag lejon träning hantlar vikt spinning euro sjusovare klocka Eclipse Tvättstuga spysjukan semesgter jobbmöte k-special tvätt svett nys popcorn film utsövd dammsugare kaffebryggare ensam sällskap varg älg rådjur hästar får ronja birk natur fotosafari usb minne nikon minolta zlatan midsommarafton jordubbar vit choklad ösregn änder ostbågemössa mys fredag sol
Annonser
%d bloggare gillar detta: