Min nya lilla vrå

1 maj

Posted on: 4 maj, 2017

Tvätten är tvättad och ska nu bara tas hand om.. så enkelt det är att tvätta då man bara har sin egna tvätt att ta hand om. Dottern och hennes kompis har huserat ute hos pappan nu i snart 1 vecka så jag har varit ensam hemma. Att kunna röra sig  fritt och inte behöva anpassa sig något efter någon annans tillvaro är guld värt.. men jag ska erkänna att jag saknat deras sällskap ändå. ..ibland.

Idag är min lediga dag denna vecka och jag tog sovmorgon.. solen skiner och det  ser ut att bli ännu en vacker dag att njuta av. Så jag ska bege mig ut med min  cykel en sväng.. ner till mamma för jag behöver handla lite åt henne.. lite dryck,  servetter och en fin blombukett om det finns ..

Vi går nog ute en stund om hon är med på det.. hon är ganska så medtagen av sin sakta men säkert nedbrytande sjukdom  och hennes allmäntillstånd är försämrat ..hon är sååå mycket tröttare.. det är inte så konstigt och vi förväntar oss  ingen förbättring längre. Nu är det kanske början på slutet.. så som vi har trott så många gånger förr då hon försämrats ..men sen återhämtat sig igen efter att ha varit helt borta och okontaktbar.

Denna gång efter sina kramper återhämtar hon sig sämre och det är plågsamt mest för mamma ..men även för oss som står vid hennes sida och följer hela förloppet. Det tar emot att gå dit för man blir så ledsen efter var gång då man går där ifrån. Det tär och gnager på en att mamma ska behöva genomlida ett såå långt skeende ..att sakta försvinna är som en kamp mot döden ..döden som vi vet är närvarande och som vi vet är oundviklig. Den kan komma när som så skört är livet. Man undrar bara varför det ska behöva vara så utdraget och plågsamt att leva ..att finnas till som mamma gör ..för hon har egentligen inget liv längre. Hon är fånge i sin egna kropp.. oförmögen att styra över något överhuvudtaget som rör hennes tillvaro.

Jag fortsätter ändå att besöka mamma som jag gjort nu i många år ..2-3 gånger i veckan är jag där hos henne och försöker att göra saker som vi alltid gjort, för att jag tror att det är bra att hålla fast vid vissa rutiner för att mamma ska känna att det fortfaranande finns något som vi kan göra tillsammans. Helst hade jag velat att hon var som förr förstås ..då vi kunde göra utflykter med bilen, åka någonstans lite längre ifrån hemmet.. komma bort några timmar och få lite andra intryck och uppleva något annat än väggarna i hennes rum. Den tiden är sedan länge förbi. Det går inte sedan många år tillbaka då hon sitter i sin HD stol. vi åker ingenstans längre även om vi hade kunnat ta oss iväg med färdtjänsten så gör vi inte det.. mamma har längre ingen större behållning av att åka iväg ..det märkte vi för några år sedan att hon blev bara orolig av att vara någonstans med människor hon inte känner.. även om jag var med så blev det en jobbig situation för mamma.. så vi följer inte längre med på utflykter.. utan vi hittar på något tillsammans istället i lugn och ro.

Minns första gången som vi avstod att följa med på utflykten till berget som vi alltid förr varit med på. Då blev reaktionen ganska så stark och enhetschefen haffade mig och sa att det går inte ..alla ska med. Det finns ingen personal på avdelningen.. isåfall får du vara här med din mamma. Den gången fick de ge sig ..för ingen kan tvingas vara med på utflykter.. dessutom så skulle de åka direkt efter lunchen vid 13 då mamma brukar vila sig en stund och äta räkmacka direkt efter lunch är väl ingen direkt sugen på. Så mamma blev hemma  denna gång och jag och mammas väninna gick istället dit med inköpt räkmacka och åt senare på eftermiddagen ute på innergården. Då hann mamma vila och slapp stressa med till ett berg för att fika. Enhetschefen bad senare mig om ursäkt för sitt utfall om att vi inte själva kunde bestämma om vi ville följa med.. men den ursäkten satt nog långt inne ..men hon insåg väl att man inte kan tvinga någon att följa med och dessutom så var det inte bara mamma som var hemma den eftermiddagen så personal fanns visst på avdelningen.

Efter den gången har vi alltid stannat hemma och inte följt med på utflykter.. det är individ anpassad vård man ska ge ..och man bör se till varje människas bästa i varje situation. Nu är det historia ..och mamma kommer inte att följa med i år heller på några utflykter ..nu är hennes situation än mer försämrad då hon har svårt för att svälja. Så vi gör egna små utflykter .. i närheten av boendet.

Som häromdagen på 1 maj ..då gick vi ut i solskenet och njöt av att bara vara tillsammans ute.

Vi har en körsbärsdal här i vår lilla stad ..100 träd planterades här till stadens ära då den fyllde just 100 år ..för några år sedan…närmare bestämt 2010.

Så tyst och lugnt  var det denna dag ..tystare än vanligt en 1 maj.. inget firande alls att tala om detta år ..kanske berodde det på att det firades SM guld  och alla sparade sig till att åka in till stan för att ära dem på eftermiddagen.

Ja kanske det ..men det var första gången som  ingen talade nere i körsbärsdalen 1 maj.. några pensionärer satt där på en bänk och väntade men se det blev inget firande ..de tyckte det var lite märkligt. Men flaggan var firad i topp i alla fall.

Här var vi en lång stund i solskenet. och såg på alla vackra blommor som  nu spirar som bäst. Våren är bästa tiden på året ..våren är min för jag fyller år just om våren. Fast den är lite förskjuten för som jag minns så blommade vitsipporna på min födelsedag i maj. Nu för tiden  blommar de redan i april. Kanske är det växthuseffektens fel att blomningstiden förskjutits en bra bit tidigare än det var förr. Kanske det.

 

Även vi firade GULD lite senare denna 1 maj…

Tog med mig barnbarnen för att de också skulle få uppleva lite guldyra!

Vi fick guldlöpsedlar och slog följe med lastbilen genom staden tills den svängde av mot den större staden mot Kinnarps arena och supporterklubben för att fira guldet med dem.

Vi avstod att ta oss in till Knektaparken för vidare firande ..40 000 andra var ju där så de blev firade stort ändå.. utan oss:)

Ja det var den 1 maj det.. det känns bra att vara med mamma och skapa minnen för livet ihop.. minnen som jag senare i livet kan glädjas åt och minnas att vi faktiskt gjorde saker mitt i allt elände.

Vi vart förbi pappas grav efter HVs kortege  genom staden för att vattna blommorna. Pratade om att pappa säkerligen visste att HV tagit SM guld..guldrusiga och glada vandrade vi dit. Just då kan ni tänka er så kom det en fjäril och satte sig på en blomma ..vilket tecken ❤ vi förknippar just sådana fjärilar med pappa..de har dykt upp lite varstans liksom för att bekräfta att jag är fortfarande med er. Den satt där en stund och flög sedan iväg ..vi blev alla glatt överraskade och det var liksom pricken över i:et på denna härliga dag.

Hann inte fotografera fjärilen bra innan den lika snabbt som den kom lika plötsligt var den borta. Det kommer vi bära med oss länge att pappa kom förbi för att säga hej jag är med er..då vi mins tanade det.

Så tror vi i alla fall ..vi tror att fjärilar är fria själar som kommer med små meddelanden till oss för att stötta oss i vår sorg.. och ge oss tröst och mod att fortsätta leva våra liv så som det är tänkt att vi ska göra.

Vi är kanske lite naiva som greppar hoppet genom en fjäril.. men fjärilar hjälper oss att ta oss vidare ..så har det varit sedan pappa gick ifrån oss. Fjärilar har förföljt oss och kommit till oss då och då när vi som mest behövt tröst eller då vi varit glada och firat något. Så ser jag på det att pappa är med oss alla dagar både i glädje,  sorg och i vardagen.

Vi blir lika överraskade var gång en fjäril dyker upp i vår närhet!

SES!

Annonser

2 svar to "1 maj"

För oss var det tvärtom, en i personalen haffade mig i matsalen när jag hälsade på mamma och talade om att om jag inte följde med på utflykten till stadsträdgården så fick mamma stanna hemma. Så var det hela tiden på det första boendet, jag skulle vara med här och göra det där, fast jag klart hade talat om att jag var sjukskriven och inte fick göra något enligt läkaren.

Fint med fjärilen som hälsade på. Jag ropade fram en fjäril häromdagen, ville så gärna fota en och vips landade den framför mina fötter, jag blev full i skratt. Men den lyfte snart igen och blev inte förevigad.
Ha det gott!
Kram

Näääe..så kan man väl inte göra.. kräva att en anhörig ska följa med.. så otroligt urbota dumt att säga så ..man har nog med att besöka sin kära. Men jag vet att det förekommer att det är så som du säger. Jag harv aldrig varit tvungen att följa med man har velat det för mammas skull. Hon var ofta orolig och behövde matas så jag följde med för att hon skulle känna sig tryggare.
Det var inte optimalt att vara i en stökig pratig miljö ..så sista gången märkte jag att det blev för mycket för henne.
Nu har de henne med om de är i trädgården vid hemmet eller så går de promenader med henne.. hon är ju tröttare nu och orkar inte med som förr.. Hon har helt enkelt inte samma behållning längre.

Hur vet jag det? ja det kan man undra ..jag ser på mamma att hon mår bäst av att ha det lugnt och det räcker med att vi själva gör något, mammas väninna följer med ibland och vi kan ju inte fika längre då mamma har svårt att svälja så varför följa med på utflykt och käka räkmacka?..så om vi ska fika tar vi något enkelt som glass och dryck på mammas rum eller i trädgården.
Man får anpassa sig efter mammas dagsform.

Ja visst är det något speciellt med fjärilar.. jag hann inte ta någon bra bild på den denna gång ..den kom bara helt plötsligt och min dotter ropade till det är morfar ❤ sen flög den sin kos 🙂
Jag blir varm i hjärtat var gång det händer. .det märkliga var ju att vi på vägen ner till kyrkogården sa att nu måste vi säga att vi fått SM Guld till morfar/pappa.. men det vet han redan sa vi för han har ju varit med oss och firat. Sen kom fjärilen och som en bekräftelse på att det var sant,
Jag blir glatt överraskad var gång det händer.
Tänk att din önskan om att få se en fjäril slog in.. jag tror att fjärilar är någon slags budbärare av något slag.. så häftigt är det då de kommer förbi med sina vackra vingar.

Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

maj 2017
M T O T F L S
« Apr   Jun »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Arkiv

Kategorier

Allena ensam semester trivs mask tankar barnbarn barnbarn barn barn barnbarn rödlök fika jordgubbar saft tvätt packning Mallis Rhodos berget blommor spinning promenad hemmakväll böcker film tvättrace rhodos Mallis blå anemon bär jordgubbar bigarråer hallon semlor vit choklad krusbär rödavinbär trädgård balkong tomater bärkräm havregrynsgröt regn räkningar mamma egentid förhållanden carpe diem funderingar semester kaffe sol promenad hästar zlatan delaktig sammanhang dörrar vägar digital fotoram bilder födelsedagspresent 2012 nu grönskar det efterlyst gofika solnedgång barnbarn flagga bröllop diadem tiara barnbarn sovmorgon Fototriss 208 Hårt svårt börja om Fototriss 209 gemenskap fototriss 225 M frestelser begär karaktär frukost kalas lördag funderar födelsedag fira årsräkning retrougn ambrosia sabrina lönekuvär spargris kontantlös fågelskrämmor A frukost tvätt kråka blomlåda sola födelsedagskalas glass glass salt lakrits chutney surt allsång skansen sommar regn Mallis helg jobb svacka roligt tråkigt hälsa sjukdom diagnos symtom bot vetenskap synsätt välbifinnande hippokrates helheten läkare specialister medkänsla vinterkräksjuka is mjölk träning Mallis vin fest party jobb möte skor prokastinera brev mamma promenad danspass boxning lejonet arbetsprov jordgubbar kalas flädersaft drinkar bubblor maräng mascarponegrädde gla kolfilter torkarblad mat kylskåp toscakaka hollywood Beverly Hill lejonet brumbrum lycka pengar välbehag framgång rik fattig mamma mamma blommor prästkragar lupiner rödklöver kyrkogården paraply regn åska Mallorca halsont grabbarna grus palma nova mamma rullstol möte behov egentid semester kick off midsommar mat överflöd salta grodor sommarhagarna promenad musik balans lagom light extrovert introvert känslighet energi musik Lana del Rey musik P1 sommarpratare Maja Ivarsson nationaldagen ullared barnbarn mamma rabarber och jordgubbspaj vaniljsås solsken promenad natt görtrött grannar kaffe sommarpratare nätter fokus häl dottern söndag paket Justin Bierbermonster high pengar tårta student ekonomi kaffe spinning ryggpass solsken bikini picklad rödlök rabarberchutney james bond tid för hämnd playa Rhodos frappe seg cortison silver god man årsräkning kopior gröt räkningar pappa mamma semester semester turkiet Rhodos Mallis midsommarafton tvätt semla keso hallon yoggi pizza jobbmöte träning mål vikt kilo fläsk sjuk feber halsont ingefära te honung födelsedag tårta blommor mamma sjuk kaffe koffein smitta kräk hosta halsont beroende karensdag kompledigt kurera valnötter äpple Lena Andersson sol bad sommar tingeling barnbarn leverpastej gurka havregrynsgröt äventyr sol himmel räkningar molnen skingrade nudlar nyttigt halsont hes tvättrace sol promenad mamma vård digital fotoram bibblan träning maska tidsbrist personal sol sovmorgon vaken natt sommar semester fantasier natur vik båt sjöbris hamn ankare sorg spinnaker segel vind HSP berg och dalbana specialbegåvning spinning polis bråk skrik borrande tak hål sova student 2013 student tårar respekt fixat sårad ledsen känslor ytan swedish Hose Maffia sylt saft konserveringsmedel minne glömska tankar drömmar sömn drömmar curling plan flygfärdig kärlek omsorg lycklig verklighet val möjligheter teflonpanna glad bara en bild telefonsamtal mamma tema utmaning fantasi trögtänkt nasonex kaffe promenad minusgrader Tro hopp bakslag lejon träning hantlar vikt spinning euro sjusovare klocka Eclipse Tvättstuga spysjukan semesgter jobbmöte k-special tvätt svett nys popcorn film utsövd dammsugare kaffebryggare ensam sällskap varg älg rådjur hästar får ronja birk natur fotosafari usb minne nikon minolta zlatan midsommarafton jordubbar vit choklad ösregn änder ostbågemössa mys fredag sol
Annonser
%d bloggare gillar detta: