Min nya lilla vrå

En levande berättelse

Posted on: 5 maj, 2017

Igår var det en vacker ledig dag.. så verkar det bli även idag. Solen letade sig in i sovrummet bakom mörkläggningsgardinen.. en strimma av ljus såg jag då jag öppnade mina ögon denna morgon. Då är det lättare att masa sig upp ur sänggropen. Tänk att solen kan göra tillvaron så mycket lättare så mycket lättare än om det är grått och mulet  då man trött vaknar om morgonen.

Jag hoppar upp och vill vakna då jag ser att det är en solig dag utanför mitt fönster. Fast jag kan inte sitta i solen och äta frukost på min balkong-altan där kommer solen först vid halv 2 ungefär ..men jag kan sitta i min soffa och få lite sol på mig genom mitt vardagsrums fönster och se den klarblå molnfria himlen över takåsen på det stora hyreshuset mitt emot. Varje morgon ser jag det huset och tänker på min farfar och farmor som bodde där då jag var liten eller mycket yngre än jag är nu kanske man ska uttrycka det. Ser sovrums fönstret där farfar hade sin bäddsoffa, farmor sov i en soffa hon också men i vardagsrummet ..i farfars  rum lekte vi kusiner bla blindbock i då vi var på söndagsmiddag och vi hade så roligt. I det rummet stod också lillasoffan som vi barn fick sova i om vi skulle sova där.. den står nu i min hall ..ganska så välbevarad med sitt sirliga ryggstöd ..fast nu är den omklädd i ett svartvitt tyg.. med det gamla fina gula glansiga tyget som farmor valt ut inunder.

Minnen, fina barndomsminnen från detta kvarter har jag ..fast det såg inte ut som det gör nu ..huset jag bor i fanns inte då.. utan där fanns det en stor trävilla med glasveranda ..vitt tror jag att huset var.. och i trädgården fanns det stora äppelträd..ett med stora glansiga äpplen som hette signe-tillys. De var min pappas favorit äpplen.. dem letade han efter i affären varje år det vart äppelskörd ..de var inte så lätta att hitta. Så jag tror att det är en gammal äppelsort. På innergården stod ett rött litet hus..som kallades för undantaget. Där bodde pappas morfar ..min gamle farfar ..Anders ..som vi döpte min lillebror efter. Jag minns honom lite vagt.. han var snäll och så var det något med hans ena öga ..han var blind på det och jag tyckte att det såg lite konstigt ut. Min farmor tog hand om honom intill  hans sista andetag.. jag tror att han dog hemma hos farmor och farfar i en av bäddsofforna ..tror att det var i farfars soffa.

Min farmor var en godmodig och snäll kvinna ..som brydde sig mycket om de sina. Min farfar var också en fantastisk man.. han hade god hand med oss barn.. tröstade oss tog oss i sin famn och vaggade oss till sömn då vi var  så små att vi fick plats i hans famn. Han dog i lunginflammation hastigt på sjukhus ..fö samma dag som Olof Palme sköts ihjäl på Sveavägen i Stockholm. Jag hann inte ta avsked av honom ..jag ville åka in dagen innan han dog men pappa sa att det inte var nödvändigt, han trodde väl att han skulle pigga på sig igen.. jag har ångrat många gånger att jag inte åkte dit.. det är så sorgligt.

Så när min farmor blev dålig 10 år efter så satt jag vid hennes bädd dag ut och dag in..  ville vara henne nära .. börjar nästan gråta nu då jag tänker på att jag missade hennes sista andetag ..jag åkte hem för att sova en stund och så ringde telefonen tidigt på morgonen och pappa meddelade att nu var det över. Jag åkte inte in för att se på farmor ..nej det gjorde jag inte hon vet ju att jag satt hos henne i timtal och höll hennes hand.. tror att hon ville gå bort ifred. Så jag åkte bara in och hämtade hennes ägodelar som var nedpackade i en papperspåse. Det var sorgligt värre.. men så är livet vi lever med döden vid vår sida  som en ständig följeslagare.

Nu ligger de  alla i samma grav.. Anders familjegrav…nu ska bara mamma dit också när det är dags.. det finns ett tomt utrymme på gravstenen som ligger framför den stora med pappas morfars namn ..där ska hennes namn får plats. Barnbarnen frågar ibland varför det är tomt där på stenen .. men de vet att det ska stå Sinikka där.

Oj vad sorgligt detta inlägg blev.. fullt av gamla minnen som man bär inom sig som kommer fram då och då. Mina minnen är väl bevarade i djupet av mitt hjärta. Det är mycket sorg men också mycket glädje ..så är det att livet bjuder på ytterligheter.. det är så det ska vara ..annars är det inget liv. Alla bär på sina minnen och det formar livet till just mitt/ditt liv.

Fjärilen sitter där men man ser den knappt för den har slagit ihop sina vackra vingar.. men den sitter där på en blomma. Den slog med sina vingar några gånger som om den vinkade till oss och sa att jag är med er vart ni går..sen lyfte den och flög iväg.

Jag som tänkte att jag skulle skriva om något helt annat idag ..om hur det gick på träningen igår om hur stumma mina ben kändes och att jag inte var vig som en katt igår då jag gjorde övningarna på core passet. Men så blev det inte nu idag utan det kom ut en massa annat som jag dealar med ..känslor som jag bär inom mig hela tiden och som är bra att skriva om då och då. Man är med om så mycket som man får ta hand om på bästa sätt själv.. för hur ska man annars ta sig igenom det? Vem kan hjälpa en att deala med upplevelser man samlar på sig? Jag vill oftast ha mina upplevelser för mig själv ..väl bevarade i mitt djupaste inre  har jag dem ..men jag berättar gärna om dem då och då för att föra dem vidare till mina barn och barnbarn. Det gör mina döda nära och kära levande igen på något underligt vis. Man bör föra sin historia vidare för att de ska förstå att de är en del i den historien själva.

Ja nu har jag åter  delgett lite av mitt livs historia ..den är säkerligen inte märkvärdigare än någon annans historia ..men den är min och den är viktig för mig. Alla familjer har sin historia och vet man om den så är det lättare att förstå varför man blir som man blir. Jag har fått mina värderingar genom min familj.. man lär sig för livet ..livet igenom. Men mina grundvärderingar har jag med mig från min uppväxt i min familj. Jag skulle inte vilja ha växt upp i en annan familj ..och jag vet att man kommer dit man är ämnad att komma av en anledning, på något underligt vis så är det så.

Det är min övertygelse.. att man ska lära sig av dem man hamnar hos.

Min mamma kom ju hit som krigsbarn ..så jag har fått veta mycket om hur det är att känna sig rotlös.. så kände sig min mamma.. att hon hade rötterna på två håll. Så tänker jag att de människor som idag flyr krig och elände känner ..en rotlöshet om att inte veta vad man egentligen ska låta  sina rötter slå rot.

Min mamma kom hit som ett ensamkommande flyktingbarn. Hon kom med sin bror men de hamnade i olika fosterhem här i Småland. Hur ensamt måste inte det ha känts, det har jag tänkt på många gånger. Mamma var 5 år hennes bror 7 år ensamma på ett skepp över östersjön.. med en lapp på bröstet ett nummer tror jag att det var.

Ja det är en historia i historien det.. den kan mamma inte berätta själv längre så den får  jag återberätta och hålla levade så länge jag lever.

Om inte det hänt så hade inte jag funnits.. för då hade inte mamma och pappa träffats ..det är en del av mitt arv.. att mamma var ett av många flyktingbarn som stannade här i Sverige för att leva sitt liv här. Hon var tillbaka hos mormor efter kriget men trivdes aldrig med den fattigdom så råde där i efterkrigets Finland, där de fick leva på kålrötter för de hade inte råd med annat.. och jag tror inte att det fanns så mycket att köpa heller för den delen.

Om detta kan jag skriva mycket mer men nu ska jag avrunda för idag.

SES!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

maj 2017
M T O T F L S
« Apr   Jun »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Arkiv

Kategorier

Allena ensam semester trivs mask tankar barnbarn barnbarn barn barn barnbarn rödlök fika jordgubbar saft tvätt packning Mallis Rhodos berget blommor spinning promenad hemmakväll böcker film tvättrace rhodos Mallis blå anemon bär jordgubbar bigarråer hallon semlor vit choklad krusbär rödavinbär trädgård balkong tomater bärkräm havregrynsgröt regn räkningar mamma egentid förhållanden carpe diem funderingar semester kaffe sol promenad hästar zlatan delaktig sammanhang dörrar vägar digital fotoram bilder födelsedagspresent 2012 nu grönskar det efterlyst gofika solnedgång barnbarn flagga bröllop diadem tiara barnbarn sovmorgon Fototriss 208 Hårt svårt börja om Fototriss 209 gemenskap fototriss 225 M frestelser begär karaktär frukost kalas lördag funderar födelsedag fira årsräkning retrougn ambrosia sabrina lönekuvär spargris kontantlös fågelskrämmor A frukost tvätt kråka blomlåda sola födelsedagskalas glass glass salt lakrits chutney surt allsång skansen sommar regn Mallis helg jobb svacka roligt tråkigt hälsa sjukdom diagnos symtom bot vetenskap synsätt välbifinnande hippokrates helheten läkare specialister medkänsla vinterkräksjuka is mjölk träning Mallis vin fest party jobb möte skor prokastinera brev mamma promenad danspass boxning lejonet arbetsprov jordgubbar kalas flädersaft drinkar bubblor maräng mascarponegrädde gla kolfilter torkarblad mat kylskåp toscakaka hollywood Beverly Hill lejonet brumbrum lycka pengar välbehag framgång rik fattig mamma mamma blommor prästkragar lupiner rödklöver kyrkogården paraply regn åska Mallorca halsont grabbarna grus palma nova mamma rullstol möte behov egentid semester kick off midsommar mat överflöd salta grodor sommarhagarna promenad musik balans lagom light extrovert introvert känslighet energi musik Lana del Rey musik P1 sommarpratare Maja Ivarsson nationaldagen ullared barnbarn mamma rabarber och jordgubbspaj vaniljsås solsken promenad natt görtrött grannar kaffe sommarpratare nätter fokus häl dottern söndag paket Justin Bierbermonster high pengar tårta student ekonomi kaffe spinning ryggpass solsken bikini picklad rödlök rabarberchutney james bond tid för hämnd playa Rhodos frappe seg cortison silver god man årsräkning kopior gröt räkningar pappa mamma semester semester turkiet Rhodos Mallis midsommarafton tvätt semla keso hallon yoggi pizza jobbmöte träning mål vikt kilo fläsk sjuk feber halsont ingefära te honung födelsedag tårta blommor mamma sjuk kaffe koffein smitta kräk hosta halsont beroende karensdag kompledigt kurera valnötter äpple Lena Andersson sol bad sommar tingeling barnbarn leverpastej gurka havregrynsgröt äventyr sol himmel räkningar molnen skingrade nudlar nyttigt halsont hes tvättrace sol promenad mamma vård digital fotoram bibblan träning maska tidsbrist personal sol sovmorgon vaken natt sommar semester fantasier natur vik båt sjöbris hamn ankare sorg spinnaker segel vind HSP berg och dalbana specialbegåvning spinning polis bråk skrik borrande tak hål sova student 2013 student tårar respekt fixat sårad ledsen känslor ytan swedish Hose Maffia sylt saft konserveringsmedel minne glömska tankar drömmar sömn drömmar curling plan flygfärdig kärlek omsorg lycklig verklighet val möjligheter teflonpanna glad bara en bild telefonsamtal mamma tema utmaning fantasi trögtänkt nasonex kaffe promenad minusgrader Tro hopp bakslag lejon träning hantlar vikt spinning euro sjusovare klocka Eclipse Tvättstuga spysjukan semesgter jobbmöte k-special tvätt svett nys popcorn film utsövd dammsugare kaffebryggare ensam sällskap varg älg rådjur hästar får ronja birk natur fotosafari usb minne nikon minolta zlatan midsommarafton jordubbar vit choklad ösregn änder ostbågemössa mys fredag sol
Annonser
%d bloggare gillar detta: