Min nya lilla vrå

Hjälpmedel för att överleva

Posted on: 17 maj, 2017

Vaknar ganska utvilad ..sover i dotterns rum och där är det normalt tystare än i mitt sovrum.. men nu så håller de på att fixa taken på radhusen nedanför så det börjar att bankas tidigt i ottan. Men det gör inget ..jag behöver ändå gå upp i tid om  mornarna så att jag inte sover bort min semester.

Dricker nu mitt goa morgonkaffe som jag alltid gör .. måste ha kaffe innan jag ens kan tänka på att äta någon som helst frukost. Frukost blir det oftast någon timme senare då kaffet har gjort sitt för min arma gamla kropp 🙂

Idag ska jag baka en stor beställning på 60 kakor.. syltkakorna som jag bakade häromdagen gillades så av äldsta dottern att hon vill bjuda på dem då hon slutar sitt jobb för ett annat där hon slipper arbeta gratis utan har bestämda tider.

Så idag ska det bakas kakor, har jag tur räcker det med två satser ..10 på varje kaklängd.. annars blir det tre omgångar och då blir det t.om några över till mig. Dottern var här med ingredienser igår då jag var och tränade.. och hämtade sina och Lilla M:s jeans som jag lagat åt dem.

Plockade fram min symaskin igår ..det är sällsynt numera och jag lappade  först dotterns byxor.. det gick bra  men sen hände något och maskinen börja tugga.. fattade ingenting ..men då jag sydde på provlappen insåg jag var som var fel.. den backade och sydde bakåt istället för framåt 😦  ojoj backknappen hade hängt sig av någon anledning.. fick mecka ett tag för att kunna sy fast lilla M:s hjärta på knät. Men något är snett med maskinen min  ..så nu behöver jag lämna in den på översyn.. attans då dessa oförutsedda utgifter. Hm .. maskinen är gammal om jag räknar så är det 37 år i år sedan jag köpte min maskin. Så den har varit hållbar  i många herrans år. Hoppas nu bara att den går att laga för jag vill ingen annan maskin ha. Äldsta dottern köpte en nyare variant som hon aldrig knappt har använt.. undertråden är inte riktigt spänd så det trissmar sig och blir fula sömmar. Hon har haft den inlämnad flera ggr på grund av detta men de hittar inget fel säger de ..ett riktigt måndagsexemplar är vad det är. Jag har en maskin som är enklare och inte så mycket finesser på .. men jag behöver inte kunna brodera och sy mönster med maskinen så  min gamla maskin med bara nyttosömmar passar mig perfekt. Tänkte igår att den varit en riktig trotjänare som har hjälpt mig att sy massor genom alla år. Mina stora flickor har sagt att de somnade i trygghet till symaskinens ljud om kvällarna ..jag sydde kläder till dem då de lagt sig ..oj oj vad jag har sytt på denna maskin.

Tur att jag inte gjorde som socialen ville då jag behövde deras stöd för att överleva då jag var ensam med mina barn ..de tyckte att jag skulle sälja min symaskin för att överleva en månad ..aldrig i livet att jag säljer den det sa jag till mannen som kanske inte insåg vilken nytta man kan ha av en symaskin. Om jag inte haft den hade jag inte kunnat laga barnens kläder, så vilket urbota dumt förslag att komma med. Så mycket kläder som jag sytt till mina barn på den och tjänat in pengar istället för att köpa i affärerna ..på den tiden lönade det sig att sy ..det gör det inte i dag. Idag åker man istället till Ullared och handlar för en spottstyver kläder som är så billiga att man kan slita och slänga dem då de blir urtvättade eller blir hål i.

Har haft symaskinen inlämnad 2 högst 3 gånger på dessa 37 år som jag ägt den..hoppas nu att den går att fixa så att jag kan ha den så länge jag lever. Om jag skulle välja en maskin som jag inte kan vara utan så är det just symaskinen min tätt efter kommer min hushållsassistent. Den har jag ägt nästan lika länge som symaskinen .. den köpte jag också kontant med egna intjänade pengar. Den höll jag också på att bli av med en gång ..då jag separerade från barnens pappa och vi delade på vårt bohag. Han var jägare och ville ha maskinen för att kunna mala älgfärs.. men se den släppte jag inte för så mycket som jag har bakat förr så var den som min högra hand. Bakade mycket bröd och köpte nästan aldrig något borta bakat på den tiden. Utan mina maskiner skulle vardagen blivit lite svårare ..de har hjälpt mig klara vardagen och göra den lite enklare ..de har varit mina bästa hjälpmedel och ja jag vet inte hur jag annars hade klarat av att överleva. På den tiden överlevde vi inte på min heltidslön.. så jag var tacksam över att kunna laga våra kläder och baka billigare bröd.

Inser att även maskiner har en livslängd och att man kanske måste byta ut dem någon gång ..men vill inte det just nu.. då jag behöver mina slantar till annat. Ska ju till tandläkaren och ev dra ut två tänder.. en operation som jag egentligen inte har råd med .. men inser att jag måste ha råd med den.. och hälsan kommer före andra nödvändiga ting eller så kommer de på samma plats för hur ska man kunna välja bort något annat som är lika nödvändigt? Nu får jag prioritera igen ..så är det ofta .. att man måste prioritera bort nödvändiga ting.

Så tyvärr min gamla symaskin får vänta med att bli inlämnad på service denna gång ..då min hälsa går före.

Ska försöka få tag i käkkirurgen igen idag för att försöka få till en betalningsplan för min operation om inte det går så får jag nog ändå prioritera om för jag kan inte betala en så stor summa kontant. Då vet jag inte hur jag ska överleva ..min jobbarkollega drog ut 2 kindtänder förra året och han fick punga ut med över 8 tusen på ett bräde.. han löste det så att han tog det på sitt kreditkort.. men ack jag har inget sådant kreditkort och kommer nog heller aldrig att skaffa mig ett heller. Jag vill inte betala  saker med ett  kreditkort och hamna i den fällan.

Ja dessa pengar som aldrig räcker till ..det är dyrt att vara fattig.. allt är dyrt då man inte har tillräckligt  pengar ..det tänker man kanske inte på då man har  pengar så det räcker och t.om blir över.

Men jag är glad ändå.. jag har tak över huvudet och man blir lite som en överlevnadskonstnär då man lever på marginalerna hela tiden. Så att prioritera är ingen ovanlighet för mig .. nej det är vardagsmat för mig att alltid behöva välja och välja bort nödvändigheter. Tänk jag som är så velig då det kommer till att  behöva välja .. jag kan få värsta ångesten ibland över att behöva välja på de mest triviala ting ..kanske har jag blivit just så här för just för att jag har haft det så genomgående i mitt liv att jag hela tiden behövt prioritera än det ena en det andra för att överleva varje månad.

Det är då inte lätt att prioritera bort och välja varje månad saker som man behöver just då.. inte sen.. det blir ett evighets väljande och skjutande på framtiden och att försöka komma ifatt sig månad efter månad. Det är ingen lätt situation ..så jag har ofta valt bort mig själv ..mina egna behov har fått stå tillbaka framför mina barn. Det är också en självklarhet för mig och jag tror att det är så för alla att man sätter sina barns behov före sig själv.

Nu är det min tur känns det som ..barnen är stora och klarar sig själva.

Fast jag finns alltid här för dem ändå..

Min yngsta dotter bor nu hos sin pappa i alla fall ett tag.. det känns ok att de nu kan samsas så att de kan bo under samma tak. Hon är här ibland så hennes rum är kvar här där hon har det mesta av sina grejer.

Så nu är jag ensam i min lilla vrå och känner mig ok med det.. det var ju så jag trodde det skulle bli då jag flyttade hit.. trodde inte att dottern skulle välja att följa med mig som hon gjorde. Här är inte lika tryggt att vara som i huset vårat om man nu kan vara tryggare någonstans i dagens läge. Jag ska kanske installera ett lägenhetslarm i min lilla vrå. Jag bor ju på bottenplan i markläge och kanske hade jag känt mig tryggare på plan 2. Måste ta reda på vad det blir för kostnad för säkerhet är för mig viktigt för att känna mig trygg. Mina motioner på årsstämman behandlades inte så som jag tänkt mig att vi skulle rösta om säkerhetsdörrar och portkoder till ytterdörren i trapphuset. Nej det kommer inte att installeras inom de närmsta 2 åren så för att jag ska känna mig trygg får jag nog installera ett larm.. det var ok att installera trygghetslarm ändå så jag ska kolla upp hur det kan bli verklighet. Vad det blir för kostnad att ha ett larm och om jag har råd. Tycker att det vore enklare att de installerade ett portkodssystem istället så att ingen obehörig kan ta sig in i trapphuset.

Det är konstigt att man inte satsar mer på säkerhet i vår bostadsrättsförening.. hyreshusen runt ikring har portkodssystem.. men inte vi.

Prio ett vore att ge trygghet till sina medlemmar. Vi bor i ett  av de 4 högriskområden här i vår lilla stad ..där det sker mest inbrott och är stökigt om nätterna. Vi har många nyanlända som flyttat hit och bor hos sina släktingar. Så det är i sig ett orosmoment att man inte vet vilka som kommit för att stanna här i din närhet. Skolan här är en av de stökigaste nära hälften i varje klass är barn som har föräldrar från ett annat land.

Nu är det inte bara utländska människor som bor här i denna stadsdel utan det finns även kategori 3 hus här i närheten där andra människor med andra problem bor. Då jag flyttade hit fanns det mer löst folk än vad det gör nu så de har ändå rensat bort eller så har de mer koll nu. En del kanske sitter inne vad vet jag.. för lite lugnare har det ändå blivit. Förut  kunde man möta påverkade personer då man tog sig fram till fots. Det var lite läskigt men de finns nog lite överallt inte bara här..  vår lilla stad är säkerligen inte unik i det avseendet.

Så jag ska försöka göra min lilla vrå lite säkrare och tryggare att bo i ..fast jag tycker att vår förening borde säkra vår trygghet.

Vart är vi på väg egentligen?

SES!

 

 

 

 

Annonser

2 svar to "Hjälpmedel för att överleva"

Roligt att du skriver om din symaskin, jag har också en maskin som jag fick av mina föräldrar i 25-årspresent, vill jag minnas. Två gånger har den varit inne på service så det var robusta maskiner man gjorde förr. Likaså med matberedaren som också var en present, den använder vi än.

Så bra för din dotter att du kan ställa upp och baka dina goda kakor!
Ha det bra!
Kram

Ja jag skulle inte kunna vara utan dessa 2 maskiner. Nu måste symaskinen dessvärre in på vad det verkar en större reparation. Det är lite svårt att sy på en maskin som syr bakåt.
Har bakat 2 satser nu och fick ut 47 kakor.. så det blir till att baka en sats till. 60 kakor behöver dottern …minst!

Min assistent är också väl använd ..den är lite svajig efter att mellandottern fastnade med sin hand mellan bakarmen och bunken en gång för länge sedan. Det gick bra som tur var med handen.. maskinen däremot fick sig en törn och den snurrar lite svajigt efter det.
Ha en skön solig dag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

maj 2017
M T O T F L S
« Apr   Jun »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Arkiv

Kategorier

Allena ensam semester trivs mask tankar barnbarn barnbarn barn barn barnbarn rödlök fika jordgubbar saft tvätt packning Mallis Rhodos berget blommor spinning promenad hemmakväll böcker film tvättrace rhodos Mallis blå anemon bär jordgubbar bigarråer hallon semlor vit choklad krusbär rödavinbär trädgård balkong tomater bärkräm havregrynsgröt regn räkningar mamma egentid förhållanden carpe diem funderingar semester kaffe sol promenad hästar zlatan delaktig sammanhang dörrar vägar digital fotoram bilder födelsedagspresent 2012 nu grönskar det efterlyst gofika solnedgång barnbarn flagga bröllop diadem tiara barnbarn sovmorgon Fototriss 208 Hårt svårt börja om Fototriss 209 gemenskap fototriss 225 M frestelser begär karaktär frukost kalas lördag funderar födelsedag fira årsräkning retrougn ambrosia sabrina lönekuvär spargris kontantlös fågelskrämmor A frukost tvätt kråka blomlåda sola födelsedagskalas glass glass salt lakrits chutney surt allsång skansen sommar regn Mallis helg jobb svacka roligt tråkigt hälsa sjukdom diagnos symtom bot vetenskap synsätt välbifinnande hippokrates helheten läkare specialister medkänsla vinterkräksjuka is mjölk träning Mallis vin fest party jobb möte skor prokastinera brev mamma promenad danspass boxning lejonet arbetsprov jordgubbar kalas flädersaft drinkar bubblor maräng mascarponegrädde gla kolfilter torkarblad mat kylskåp toscakaka hollywood Beverly Hill lejonet brumbrum lycka pengar välbehag framgång rik fattig mamma mamma blommor prästkragar lupiner rödklöver kyrkogården paraply regn åska Mallorca halsont grabbarna grus palma nova mamma rullstol möte behov egentid semester kick off midsommar mat överflöd salta grodor sommarhagarna promenad musik balans lagom light extrovert introvert känslighet energi musik Lana del Rey musik P1 sommarpratare Maja Ivarsson nationaldagen ullared barnbarn mamma rabarber och jordgubbspaj vaniljsås solsken promenad natt görtrött grannar kaffe sommarpratare nätter fokus häl dottern söndag paket Justin Bierbermonster high pengar tårta student ekonomi kaffe spinning ryggpass solsken bikini picklad rödlök rabarberchutney james bond tid för hämnd playa Rhodos frappe seg cortison silver god man årsräkning kopior gröt räkningar pappa mamma semester semester turkiet Rhodos Mallis midsommarafton tvätt semla keso hallon yoggi pizza jobbmöte träning mål vikt kilo fläsk sjuk feber halsont ingefära te honung födelsedag tårta blommor mamma sjuk kaffe koffein smitta kräk hosta halsont beroende karensdag kompledigt kurera valnötter äpple Lena Andersson sol bad sommar tingeling barnbarn leverpastej gurka havregrynsgröt äventyr sol himmel räkningar molnen skingrade nudlar nyttigt halsont hes tvättrace sol promenad mamma vård digital fotoram bibblan träning maska tidsbrist personal sol sovmorgon vaken natt sommar semester fantasier natur vik båt sjöbris hamn ankare sorg spinnaker segel vind HSP berg och dalbana specialbegåvning spinning polis bråk skrik borrande tak hål sova student 2013 student tårar respekt fixat sårad ledsen känslor ytan swedish Hose Maffia sylt saft konserveringsmedel minne glömska tankar drömmar sömn drömmar curling plan flygfärdig kärlek omsorg lycklig verklighet val möjligheter teflonpanna glad bara en bild telefonsamtal mamma tema utmaning fantasi trögtänkt nasonex kaffe promenad minusgrader Tro hopp bakslag lejon träning hantlar vikt spinning euro sjusovare klocka Eclipse Tvättstuga spysjukan semesgter jobbmöte k-special tvätt svett nys popcorn film utsövd dammsugare kaffebryggare ensam sällskap varg älg rådjur hästar får ronja birk natur fotosafari usb minne nikon minolta zlatan midsommarafton jordubbar vit choklad ösregn änder ostbågemössa mys fredag sol
Annonser
%d bloggare gillar detta: