Min nya lilla vrå

Vår historia ..Karelen ..landet som var

Posted on: 18 maj, 2017

Vaknade vid 5 och trodde att jag sovit färdigt.. somnade om igen som tur var och vaknade igen vid halv 9. Det kändes som en bättre tid att stiga upp på.

Ute skiner solen och det blir nog en fin dag idag. Jag behöver baka lite till idag fick ihop 47 kakor igår och dottern behöver minst 60. Så en sats till ska bakas idag och så tänkte jag baka en kaka som en del kallar för pensionärskaka… eller Sverigekaka. Den har jag aldrig prövat förr  men den kan säkert vara god. Jag tror att jag har smakat den en gång på jobbet..

Dottern slutar sitt jobb imon och då ska man ju bjuda på tårta egentligen. Det är 70 anställda där hon jobbar och herre jisses då tänkte jag då hon bad mig baka dit. Hon jobbar på City Gross där de har bageri ..och så ber hon mig baka 🙂

Jaja sagt och  snart  gjort så lovar jag att det kan jag väl fixa.

Mina syltkakor blev inte så som de blev första gången jag gjorde dem.. typiskt men jag gjorde minsann precis efter receptet igår också.

Men men det får duga ändå..

Har lagt fram smöret så att det ska mjukna och så kör jag en sats till.

Ska först äta lite frukost. Jag har ju semester som ni vet och tar det så lugnt jag kan. Var förbi mamma igår och vi var på promenad. I går mådde hon bättre i lördags då brodern var här från Stockholm var hon inte kontaktbar.. så tråkigt men så är det det hennes allmäntillstånd går upp och ner och det styr hennes dags form. Igår blev jag mycket glad då hon var piggare igen och hon vart också glad då hon såg mig.

Min mamma kom ju hit som krigsbarn från Finland då hon var 5 år. Hon och hennes bror sändes hit över med tåget..båten de skulle åka med först bombades så det fick bli till att fly med tåget hit till Sverige. Bror Ensio var bara 7 år och han lovade mormor att ta hand om sin lilla syster. Jag kan inte hela historien och mamma mindes heller inte den då hon var för ung för att minnas allt som hände på vägen hit. Ensio kan den bättre och har lovat att skriva ner den så att vi kan bevara historien för all framtid i vår släkt.

Vilken fasa för 2 små barn att behöva fly från kriget ..och jag tänker att mormor var stark som släppte iväg sina äldsta 2 till landet i väst. Men det var en omöjlighet att ta hand om och försörja 3 barn och ett i magen själv då min morfar var inkallad att kriga mot Ryssen. De fick fly från sina hem och hade ingenstans att ta vägen. Mina släktingar kommer från Karelen och Ryssarna tog den delen av Finland. Min mormors mor bakade Karelska piroger då ryssen kom och de fick fly hals över huvud från sina hem. Emma hette min gammelmormor och hon sa att om ryssen var hungriga så kunde de ta ut plåten med nybakta piroger och äta sig mätta ..för hon hann inte ta ut plåten själv.

Jag har många gånger tänkt på hur fasansfullt det måste ha varit att behöva fly för sina liv..och där var min mamma med bara 5 år gammal. Vart tog de vägen, vart hamnade de och fick de något som mättade sina magar? Pirogerna stod ju i ugnen men de brändes säkert..

Det var meningen att de skulle åka till Amerika först ..och kanske var det den båten som bombades. Det var tur att de inte hann stiga ombord på den båten.. och hade de åkt till Amerika så hade de med all sannolikhet aldrig sett sin mor och sin familj mer.

Här är mamma vet inte var den bilden är tagen men hon är lite äldre här ..kanske 7 -8 år.

Mamma har en bok om Karelen-Landet som var i sin ägo och jag visade morbror Ensio den ..han hade aldrig sett den och ville låna med den hem. Jag vart lite tveksam men lite motvilligt gick jag med på att låna ut den..om han lovade att varav rädd om den. Den boken är det enda vi syskon har som kan berätta historien  om Karelen landet där vi kommer ifrån ..vårt arv och vår historia. Han lovade att vara rädd om den och förstod nog hur rädda vi är om den boken.

Lite orolig är jag ändå för att den ska komma på villovägar..ja det kommer jag nog att vara ända tills den kommer tillbaka hit igen. Tror inte att det finns många liknande exemplar bevarade så den är guld värd för oss alla i släkten.

Karelen en vacker och en mycket bördig del av Finland intogs av Ryssen ..mina släktingar bor nu nära gränsen i  närheten av Imatra och Lappenranta. Där har jag varit otaliga gånger, varje sommar åkte vi dit då vi var små och stannade minst 3 veckor. Då kunde jag prata finska och det kändes som vårt andra hem där på Väinemöisenkatu i Lauritsala. Där sprang vi små fritt i omgivningarna helt ovetandes till en början om hela historien.  Vi var i skogen bakom där mormor bodde med sin nya man Toivo, vi  lekte och plockade massor med blåbär minns jag.

Mormor och morfar skiljdes efter kriget. Det var säkerligen svårt att hålla ihop efter alla upplevelser och morfar kanske led av posttraumatisk stress efter allt han fått uppleva vid fronten. Morbror Ensio berättade att morfar var mycket sträng mot dem och det kunde mormor inte  tillåta ..hon skyddade sina barn så gott det gick. Så träffade hon Toivo och fick 2 barn till…Toivo minns jag mycket väl, hans bullriga nästan skrämmande stämma  för oss barn..men han var den snällaste morfar man kan tänka sig. Min riktiga morfar träffade jag bara några gånger. Han hette Heikki och han bodde i Jyväskyle dit var vi en gång som jag minns och han hade en stor trädgård där vi barn fick leka och han hade en sån där gunga med två soffor mittemot varandra som vi satt i.  Vägen dit var lång och rak minns jag och det kändes som vi åkte i en evighet innan vägen tog slut. Än idag upplever jag att vägarna är mycket rakare och evighetslånga i Finland. Där är mycket skog och långt mellan bebyggelsen.. och man stannar vid bensinmackar med sk Baari och äter pirakka med nacki.

Här är min morfar med sin nya fru.

Pappa och jag var över 2009 året innan han dog följde jag med till mina släktingar för jag ville inta att han skulle resa ensam för hans hjärta var dåligt. Det blev sista gången för pappa och jag har inte varit där sedan dess. Det var sig inte riktigt likt då.. som ni vet så har ryska gränsen öppnat och det var ryssar överallt. Stora busslass med ryssar körde över gränsen och stor köpcentra hade byggts där ryssar kunde handla sådant som var svårt att få tag i sitt hemland och som därför var mycket eftertraktat att köpa. Vägarna var ombyggda för att kunna ta emot alla trafikanter från Ryssland.

Utanför min ena morbrors hus som ligger på landet hade värsta autostradan dragits fram från gränsövergången och in i Finland. Den var hårt trafikerad så det var som att komma till en annan  slags byggd än vi var vana vid från förr. Nästan lite skrämmande att ryssen som finnarna varit så rädda för nu helt fritt kunde inta landet igen.

Min morbror ordnade resor in till Ryssland ..han hade haft ett åkeri som han fick ge upp pga vacklande hälsa och min kusin ville inte ta över så alla långtradare fick säljas. Han köpte en minibuss och körde turister till Ryssland i den där de handlade billigt. Bensinen var mycket billigare i Ryssland så dit åkte de varannan vecka tror jag och köpte bensin i stora dunkar.. rysk vodka vet jag också att de inhandlade bla och andra varor.

Här är huset i Ryssland där mina släktingar bott i.

Nu vet jag inte riktigt hur de har det där borta vid ryska gränsen..måste nog bege mig ditåt snart igen.

2009 var året då pappa och jag var där ..vi åkte till Helsinki och vi såg stora parkeringar med nya bilar. Pappa sa att de ska till Ryssland det är bilar som ryssar har köpt ..sen vet jag att vissa bilar aldrig kom ditöver för köpruschen på bilar tog hastigt slut pga pengabrist eller av någon annan anledning.

Vi lämnade Finland återigen som vi gjort så många gånger förr..medans vi väntade på båten vandrade vi lite på kajen och gick bort till saluhallen och strosade runt en bra stund.

Så sa vi att nu ska vi inte åka med de röda Vikingbåtarnamer utan nästa  gång vi åker ska vi åka med Silja för de röda båtarna har vi åkt med så det räcker nu.

Det blev ingen nästa gång för pappa..men det visste vi ju inte då då vi bestämde att vi skulle åka med Silja Serenad eller Symphony.

Mamma och hennes bror åkte tillbaka till Finland igen efter kriget men de trivdes inte så de fick åka tillbaka till sina fosterföräldrar i Sverige igen. Det var för fattigt efter kriget i Finland och så hade de tappat språket..ja det var då inte lätt för barnen att vänja sig vid det så därför tror jag att många av barnen for tillbaka till Sverige igen.

Undrar jag hur det ska gå med alla människor som immigrerat till Sverige nu..de som har flytt från krig och elände ..vågar de flytta tillbaka till sina hemländer igen? Hur ska det gå för dem..kommer de att rota sig här i vårat land? Kommer de att kunna anpassa sig till vår kultur..eller vad kommer att ske?

Historien upprepar sig om än på ett något annorlunda vis..då skickade man sina barn undan kriget..nu flyr oftast  männen först och lämnar sin familj kvar i hemlandet där det är fasanfullt att leva ..det är konstigt men flyktvägen över hav och länder är säkerligen vårare  än vad vi kan föreställa oss. Men  jag kan inte förstå att man  inte tar med sig hela familjen på en gång och försöker hålla ihop..men de har inte råd att åka allihop för det finns ju människor som skor sig på andras olycka. Så situationen för dagens flyktingar är verkligen annorlunda.

Jag är mycket tacksam över att min mamma och hennes bror fick lov att komma hit under andra världskriget. Annars hade vår familjs historia sett helt annorlunda ut.

 

 

 

Annonser

7 svar to "Vår historia ..Karelen ..landet som var"

Mycket intressant och dessutom rörande om din släkts historia. Min är lite liknande, men mina föräldrar flyttade (inte flydde) 1947 till Söder i Stockholm från NORGE.

// Kao

Har läst lite om hur det var under andra världskriget om Norge då de var ockuperade av tyskarna. Flydde dina föräldrar undan tysken?
Jag kan inte den historien så väl men hittade en blogg där en norsk kvinna skriver om sina upplevelser i Norge.
Mycket intressant ..skrämmande hur det var.
Ja du min släkts historia kan man skriva en hel bok om ..vi kommer ju från Karelen. Det som Ryssen intog och alla fick fly och många dog och kom inte undan.
Mina släktingar i Finland har alltid ogillat ryssen..men det var obligatoriskt länge att läsa ryska i skolan ..sen togs det bort och m¨ånga valde då att läsa svenska istället. Jag har sett ryska vakter vid gränsen med vapen beredda att skjuta om någon skulle försöka fly över gränsen.
Det var inte långt till ryska gränsen så det var ganska påtagligt var vi var. Nu är gränsen öppen och det är ryssar överallt.
Ryssen skrämmer mig ..kanske är det för att jag har hört historien om min släkts öde ..men inte bara.

Att vi svenskar var neutrala under kriget är en historia i sig..vi lät ju tyskarna korsa vårat land så att de kunde ta sig till Norge. Så neutrala var vi..

Allt som händer nu med flyktingkrisen och alla som bosätter sig här och tror de kan göra som de vill är mycket märkligt. Det borde inte gå kan man tycka men som det är nu finns det nya samhällen i samhället och där råder helt andra regler som de själva hittat på.

Jag kan tycka att det har gått för långt och att det är försent att göra något åt det nu. Se bara i Malmö..där finns det mer människor som inte betalar skatt än de som gör det. Det betalar väl vi i resten av landet med våra skatter. Det är snett man ska inte kunna nyttja systemet om man inte har betalat till det..och det är ju därför vi ointe har råd med att hjälpa tex barnen i skolan eller de äldre som behöver stöd.

Oj vad långt mitt svar blev.
//Otto

Mina föräldrar flyttade hit 1947. Alltså efter kriget. En faster bodde redan här på Söder, faktiskt. 🙂
Pappa var militärpolis stationerad i bl.a Ottawa där han exercerade tyska krigsfångar. Samt i London där han var under ”blitzen” då tyskarna bombade stan. Han såg sin barndomsvän slitas i stycken och levde sen med obehandlad PTSD tills han dog 1997. Mamma jobbade på en silverfabrik och det hände en massa där som jag ska skriva om någon gång. 1946 träffades de och gifte sej 1947 och flyttade alltså hit då.
—–
Ja, den svenska neutraliteten under 2a världskriget kan man verkligen diskutera…det är en skam. För att inte tala om baltutlämningen…..
——
Man får tycka vad man vill, men ska man bo här så måste man följa våra lagar men även våra normer. Att respektera det land som tagit emot en och själv göra sitt allra bästa för att integreras. Att man har låtit dessa parallellsamhällen växa sej starka är fullständigt idiotiskt och nu får vi alla ta konsekvenserna. De som bor där och sköter sej får tydligen dela skammen med dem som inte gör det.
Integrationsprocessen måste gå mycket mycket fortare. Sen tycker jag att vi ska sätta stopp för alla dessa karlar och åter karlar som tar sej hit och i stället koncentrera oss på kvinnor och barn. Det är de som mest behöver skydd. Det kan aldrig vara bra att det blir ett överskott på frustrerade, krigsskadade unga män var än i landet de bor.
//Kao

Håller med dig helt kvinnor och barn är de som vi först måste värna om. Det är märkligt att det kommer mest män hit men de har en helt annan syn på det antar jag..men jag kan tycka att det är fegt att lämna familjen kvar..
Våldet har ju ökat enormt de sista åren och säkerligen är det människor med upplevelser i bagaget som mår dåligt av det de upplevt.
Det får vi nu ta hand om..att de flyttar så långt bort som möjligt från hemskheterna kan man till viss del förstå. Men det mest logiska vore väl ändå att de tog sig till ett land där de delar ungefär samma värderingar.
Hit kommer de och kan inte ta att kvinnor och män lever någorlunda jämställda. Så våldtar de och lever runt för att de inte kan acceptera att kvinnor lever fritt och har rätt att vara ute klädda utan skynken som döljer kroppen. Vi blir kallade för otrogna horor av män som är vana vid att styra över sina kvinnor..det är skrämmande.
De borde anpassa sig till vår kultur annars har de inget här att göra.
Sådant som jag skriver nu får man inte uttala högt för då blir man kallad rasist..men det är jag inte.
Tror att de vet hur vi lever här i Sverige innan de far hit ..kanske vill de förändra vårt fria land och ser det som de räddar oss då de kommer med sina lagar hit? Vad vet jag..men jag vet att man brukar försöka att anpassa sig efter de regler som redan finns och som har fungerat i alla år. Hela vår ide om välfärdssamhället håller på att falla samman nu..för vårt samhälle bygger ju på att alla ska bygga upp det tillsammans. Hjälpas åt och dela på kostnader innan man kan få ta del av det som blir över.
Ja du jag blir inte klok på vad som sker i vårt fria land.

Tror du att det är karma?
Att vi var neutrala under kriget?
Intressant att få höra om din familjehistoria..och om hur det var i Norge under kriget..
N u verkar det som historienn upprepar sig med utrotningar av folkslag och förföljelser av människor. Is har liknande metoder som Hitler.
Jag ryser bara jag tänker på det..att människor utrotar sig själva är ondskan utan begränsningar.
Vad ska det sluta!

Jag har också stått som ett levande frågetecken inför det faktum att man lämnar fru och barn i det helvete man flyr från. Obegripligt, såvida det inte handlar om att först och främst rädda sitt eget skinn.
—-
Sverige har till stor del sej själva att skylla när man inte berättar att det rättigheterna man får här även innebär skyldigheter. Den biten har man ju totalt missat att informera om.
—–
Men att det sker terrorbrott och annat beror till största del på att vi har och har haft stridande trupper i både Irak, Afghanistan och i andra länder. Det tror jag inte att vi hade haft om vi hade hållit oss utanför, vilket hade varit rätt på flera olika plan. Risken finns att detta kommer hålla på mycket mycket länge.
// Kao

Så kan det vara.. Man borde inte lägga sig i andra länders angelägenheter men ibland kan det vara svårt att stå vid sidan av och se på.
Vi har nog bara sett början på vad som komma ska i vårt land och inte bara i vårat land utan det kommer eskalera i hela världen.

Det tror jag också. Men jag anser inte att man ska lägga sej i andra länders angelägenheter om de inte uttryckligen ber om hjälp. Men då ska hjälpen vara i form av fredsförhandlingar, mediciner, mat och liknande hjälp till civilbefolkningen. Eller att hjälpa till med att återuppbygga ett land rent fysiskt efter krig.
// Kao

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

maj 2017
M T O T F L S
« Apr   Jun »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Arkiv

Kategorier

Allena ensam semester trivs mask tankar barnbarn barnbarn barn barn barnbarn rödlök fika jordgubbar saft tvätt packning Mallis Rhodos berget blommor spinning promenad hemmakväll böcker film tvättrace rhodos Mallis blå anemon bär jordgubbar bigarråer hallon semlor vit choklad krusbär rödavinbär trädgård balkong tomater bärkräm havregrynsgröt regn räkningar mamma egentid förhållanden carpe diem funderingar semester kaffe sol promenad hästar zlatan delaktig sammanhang dörrar vägar digital fotoram bilder födelsedagspresent 2012 nu grönskar det efterlyst gofika solnedgång barnbarn flagga bröllop diadem tiara barnbarn sovmorgon Fototriss 208 Hårt svårt börja om Fototriss 209 gemenskap fototriss 225 M frestelser begär karaktär frukost kalas lördag funderar födelsedag fira årsräkning retrougn ambrosia sabrina lönekuvär spargris kontantlös fågelskrämmor A frukost tvätt kråka blomlåda sola födelsedagskalas glass glass salt lakrits chutney surt allsång skansen sommar regn Mallis helg jobb svacka roligt tråkigt hälsa sjukdom diagnos symtom bot vetenskap synsätt välbifinnande hippokrates helheten läkare specialister medkänsla vinterkräksjuka is mjölk träning Mallis vin fest party jobb möte skor prokastinera brev mamma promenad danspass boxning lejonet arbetsprov jordgubbar kalas flädersaft drinkar bubblor maräng mascarponegrädde gla kolfilter torkarblad mat kylskåp toscakaka hollywood Beverly Hill lejonet brumbrum lycka pengar välbehag framgång rik fattig mamma mamma blommor prästkragar lupiner rödklöver kyrkogården paraply regn åska Mallorca halsont grabbarna grus palma nova mamma rullstol möte behov egentid semester kick off midsommar mat överflöd salta grodor sommarhagarna promenad musik balans lagom light extrovert introvert känslighet energi musik Lana del Rey musik P1 sommarpratare Maja Ivarsson nationaldagen ullared barnbarn mamma rabarber och jordgubbspaj vaniljsås solsken promenad natt görtrött grannar kaffe sommarpratare nätter fokus häl dottern söndag paket Justin Bierbermonster high pengar tårta student ekonomi kaffe spinning ryggpass solsken bikini picklad rödlök rabarberchutney james bond tid för hämnd playa Rhodos frappe seg cortison silver god man årsräkning kopior gröt räkningar pappa mamma semester semester turkiet Rhodos Mallis midsommarafton tvätt semla keso hallon yoggi pizza jobbmöte träning mål vikt kilo fläsk sjuk feber halsont ingefära te honung födelsedag tårta blommor mamma sjuk kaffe koffein smitta kräk hosta halsont beroende karensdag kompledigt kurera valnötter äpple Lena Andersson sol bad sommar tingeling barnbarn leverpastej gurka havregrynsgröt äventyr sol himmel räkningar molnen skingrade nudlar nyttigt halsont hes tvättrace sol promenad mamma vård digital fotoram bibblan träning maska tidsbrist personal sol sovmorgon vaken natt sommar semester fantasier natur vik båt sjöbris hamn ankare sorg spinnaker segel vind HSP berg och dalbana specialbegåvning spinning polis bråk skrik borrande tak hål sova student 2013 student tårar respekt fixat sårad ledsen känslor ytan swedish Hose Maffia sylt saft konserveringsmedel minne glömska tankar drömmar sömn drömmar curling plan flygfärdig kärlek omsorg lycklig verklighet val möjligheter teflonpanna glad bara en bild telefonsamtal mamma tema utmaning fantasi trögtänkt nasonex kaffe promenad minusgrader Tro hopp bakslag lejon träning hantlar vikt spinning euro sjusovare klocka Eclipse Tvättstuga spysjukan semesgter jobbmöte k-special tvätt svett nys popcorn film utsövd dammsugare kaffebryggare ensam sällskap varg älg rådjur hästar får ronja birk natur fotosafari usb minne nikon minolta zlatan midsommarafton jordubbar vit choklad ösregn änder ostbågemössa mys fredag sol
Annonser
%d bloggare gillar detta: