Min nya lilla vrå

Lite drama i vardagen

Posted on: 19 maj, 2017

Bakade klart alla kakor igår som dottern önskat sig  till sin sista dag på jobbet. Satte mig för att sola lite på min lilla balkonghörna och struntade i att fixa iordning allt stök i köket. Ja jag tog en välförtjänt liten paus i bakfabriken. Så skönt att sitta i solen och ja vad hände med landet lagom? Det är tvära kasyt oi landet lagom..ena dagen isande kyla andra dagen sommarvärme.

Min termostat hinner inte ställa om så det var svettigt i bakfabriken igår..så svettigt att jag fick duscha innan jag kunde gå på skolgårdsfesten.

Men innan dess vart det lite dramatiskt.. barnbarnets pappa ringde och sa att L avvikit från skolan efter att ha kommit i diskussion med några på skolgården ..pappan undrade om han kommit till mig. Nej här hade han inte kommit ..jag stannar här om han är på väg hit och håller utkik.

Efter ett tag så ringer det igen och pappan ber mig gå ut och kolla på gården ..så jag klär på mig och öppnar dörren och tänker att jag får nog kolla i trapphuset först..och vad ser jag då jag öppnar dörren ..L sitter där och gråter. Jisses där har han suttit och varför har han inte ringt på?

Igår satte jag upp insynstyget jag köpte häromdagen och jag såg därför ingen gå förbi för det fungerar ju likadant åt båda håll ..men den lille hade sett att min balkongdörr var öppen och visste att jag var hemma.

Autism är en diagnos som är lite klurig.. vi vet inte riktigt hur L reagerar ibland..igår stack han från skolan då han hamnade i en konflikt han inte kunde lösa..han går ofta på impuls och gör säkerligen så för att han inget annat sätt kommer på där då det händer.

Vi har förklarat många gånger att gå till en vuxen och be om hjälp ..men vi förstår att det kanske ändå inte är lösningen för just honom som har svårt att ta kontakt vardagsvis ..hur kan man då begära att han ska kunna det i en trängd situation? Det kan vi således inte ..det såg vi bevis på igår.

Vi kontaktade pappan och min dotter direkt ..de kontaktade skolan att han var hos mig och att vi skulle komma upp till skolan och hämta sin ryggsäck och gympapåse.

Frid och fröjd tänkte vi och satte oss åter på balkongen och solade oss..då ringer det på dörren ..utanför står rektorn och vice rektorn upprörda kommer de in i min bakfabrik..de hade haft värsta pådraget i skolan och alla hade börjat att söka efter L. Nästa steg hade varit att ringa polisen ..för om man inte hittar en elev som avvikit från skolan så är det så man gör. Rektorn sa till L att vi har ansvar över alla barn och vi måste agera snabbt för skolbarnen kan vi inte ha springande nere på stan utan uppsikt. Jag stod där med mina haremsbyxor framför mig och ursäktade mig få jag gick in i mitt rum för att ta på mig kläder.. jag satt ju och solade i bikini överdel och trosor då de stövlade in i min hall…jag hade ju en liten rast i mitt bakande och svettig satt  mig en stund för att vila i min solstol då allt drog igång helt ovetandes om all dramatik på skolan.

Ja där ser man vad som kan hända en helt vanlig torsdag då man har semester. Måndagen min första semesterdag var det ju  till att ta hand om spyor.. så det känns som om det var tur att jag tagit semester just denna vecka. Annars hade jag inte orkat jobba måndag  och tisdag  natt som jag skulle enligt mitt schema. Jisses ibland så timar man in det bra ..jag ser att det var meningen på något vis att jag var ledig just nu..

Idag ska de reda ut vad som hände i skolan igår..om nu L kan redogöra helt vad som hände ..han säger att det inte var någon i hans klass utan det hände på skolgården efter att skolan slutat. Han slängde en boll blev förbannad och stack efter att några sagt något dumt och pekat med fulfingret åt honom. Om det är hela sanningen ska jag låta vara osagt men det kanske är sanningen för L.

Autistiska barn har det svårare  i sociala sammanhang än dem utan diagnos.. och kan därför inte knäcka sociala regler/tecken lika lätt som andra barn.

Deras sätt att se på saker kan te sig annorlunda och därför så kan de uppfattas som just annorlunda. Skiljer man sig från mängden så är det väldigt lätt att man blir utstött och mobbad. Där behövs det vuxna som ser och hör vad det är som händer..det är ganska så avgörande för hur konflikten löser sig. L kan inte lösa konflikter han hamnar i ..så då sticker han iväg och gömmer sig någonstans..han går undan för han kan inte annat, han skyddar sig själv genom att gå undan.

Det tog ett tag innan lärarna förstod varför han gömde sig ..och de har letat många gånger efter honom. Igår var det första gången som han stack ifrån skolan ner till mig.

Vi har påpekat detta för skolledningen och lärarna att han bör ha en vuxen som hjälper honom på raster ..för i skolsalen fungerar det bra. Det är på skolgården det händer grejer som kanske ingen vuxen ser ..och just då är det som en vuxen kan varav till stor hjälp för honom ..att avstyra vissa konflikter och lösa dem innan de eskalerar och blir jobbiga för L.

Skolan har inte råd säger de med en extra resurs men det är faktiskt skolan skyldighet att se till att alla barn får det stöd de behöver.

Får se vad de nu har för plan att komma med ..ibland så tror jag att de ser som enda lösning att flytta på honom till en annan skola för barn med diagnoser. L har autism 1 ..den lättaste graden och man kan knappt märka hans diagnos ..så kanske är det därför som de inte ser hans akuta behov av hjälp.

Man kan inte låta barn försöka reda ut sina svårigheter ensamt ..de behöver stöttning och vägledning för att reda ut sin situation.. för att bli en så bra människa det nu är möjligt. En människa som ska kunna leva ett fullgott liv och klara sig bra i framtiden.

Vissa barn behöver mer hjälp än andra man kan inte säga att man inte har råd..vi har inte råd att låta en liten människa inte få hjälp. Det är nu i unga år som barn formas till det de ska bli i framtiden.. det är därför  nu de behöver hjälp inte sen.. för då kan det var försent.

Jag kan bli vansinnigt arg då jag tänker på det..att man inte ser mer långsiktigt på de insatser man som barn behöver. Att det på sikt kanske inte behövs några insatser i framtiden om man hjälper i ett tidigt skede i livet.

Det är ganska så enkelt att räkna ut egentligen .. och jag tror att de vet om att det är så .. men de har en budget som de måste hålla. Så krasst är det..att pengarna räcker inte till att täcka allas behov. Men är det inte behovet som ska styra insatserna?

Jag kan se dessa tendenser även i äldreomsorgen tydligt..det blir inte bättre och bättre utan sakta sämre och sämre. Vi ska gå efter en värdegrund där alla människors lika värde ska värdesättas och sättas först. Det låter så himla bra men det är bara en fasad utåt. Bakom fasaden krackelerar det och det ska man helst tala tyst om. Istället borde man basunera ut förhållandena så att det görs någort åt det i tid innan allt rasar samman likt ett korthus.

Hur länge ska vi kunna hålla masken och gå på det som pågår..snart måste det ske något drastiskt. Alla borde tala öppet om orättvisorna i vårt samhälle..tror att många börjar tröttna på hur det går till.

Hjälp de som behöver hjälp, svart som vit tillhör vi  alla ett system som snart är helt urholkat.

Ja nu fick jag lite utlopp för vad jag känner ända in i hjärteroten..

Jag lever och andas, ser, hör och uppfatta saker med alla  mina sinnen. Jag är nog som alla andra, blundar ibland för man kan  inte ta in allt man ser och hör oavbrutet. Det mäktar ingen med.

Efter all dramatik så gick vi alla till  skolgårdsfesten på skolgården där det hände.. träffade L:s lärare som är bäst och han sa att imorgon så går vi igenom vad som hände idag. L nickade och tyckte att det var en bra ide. Dagen avslutades således med en fest, med fika, popcorn, chokladhjul  och fiskedamm.

Det var en bra avslutning på en lite annorlunda dag ..idag är det en annan dag för mitt barnbarn som får fortsätta att göra sitt bästa utifrån sina förutsättningar.

SES!

Annonser

4 svar to "Lite drama i vardagen"

Stackars lilla killen. Så här blir det när skolan först och främst tänker i ekonomiska termer och elevernas behov är underordnade. För om det hade varit tvärtom så hade L fått den hjälp han behöver även på rasterna.
—–
Det året då jag arbetade som elevassistent -91 till -92 var jag på skolgården på rasterna och höll koll på min sjövilda elev :-). Men så långt som till en vettig interaktion med övriga elever var omöjlig, eftersom de andra eleverna var rädda för honom eftersom han var så gränslös.

Nu är ju ditt barnbarn lugnare, men killen jag hade hand om kunde plötsligt ta upp en stor sten och kasta i huvudet på en annan elev på nära håll…..det hände mer än en gång…..och han tittade aldrig någon i ögonen, men det jobbade vi med.
// Kao

Mitt barnbarn har ingen särskild hjälp ..ingen elevassistent som är med dagligen för att hjälpa och hålla lite koll.
Det är märkligt att det får vara så.. för allas behov ska tillgodoses och har du dessutom en diagnos så skulle det vara en självklarhet. Det är skrämmande att allt ses som kostnader ..det borde finnas pengar som är öronmärkta för barn med speciella behov. Mitt barnbarn är duktig i skolan och har god intelligens.. hans grej är att han har svårt med det sociala som vi andra inte behöver kämpa med att förstå.
Han kan inte koderna hur man ska närma sig andra på ett bra sätt ..så han är egentligen fantastisk som klarar så mycket som han gör helt själv utan stöd.
Helst ska man inte vara annorlunda och inte behöva stöd för det kostar ju.
Men är man nu lite annorlunda så är det det man ska rätta sig efter. Jag kan bli skogstokig då jag tänker på hur han ska behöva ha det i skolan. Han har inte byggt upp något stort socialt nätverk som de andra barnen har gjort sedan de började skolan.
Han har inte haft det behovet innan ..men nu har han i alla fall en kompis att vara med. Så roligt ..för alla behöver ha kompisar att leka med. Länge hade han bara oss i familjen att vara med.
Jag trodde att det fungerade bra i skolan tills för ca 3 år sedan ..då jag var med en dag i skolan och fick se med egna ögon hur han hade det.
Han gick ensam runt på skolgården på rasten och hade ingen att var med. Han sa till mig att mormor du kan väl vara här med mig varje dag? det är en omöjlighet jag jobbar ju ..men jag har varit med många gånger sedan dess och läraren tycker det är bra.
Så ska det inte vara..det finns rastvakter ute som håller koll men allt ser de inte.
Gympans omklädningsrum har varit det värsta stället för L ..han är långsam och gillar inte stöket där. Han blir alltid sist ..och kommer försent till lektionen efter.
Efter mycket om och men så är det en lärare där utanför som ska ha koll på killarna men ibland är det en tjej och hon kan inte gå in och se vad som händer där inne.
Vet att det finns många barn nuförtiden som behöver hjälp och det är kanske där skon klämmer att det skulle bli väldigt kostsamt för skolan om alla krävde stöd..
Det finns specialskolor jag vet ..men allt funkar ju utan rasterna, På fritids trivs han för där gör de roliga grejer ihop med pedagoger varje dag.

Inte är det lätt..vi gör vad vi kan för att stötta men vi kan inte vara där hela tiden. BUP ser nog problemen men de kan bara rekommendera skolan att stötta de kan inte bestämma om insatser skolan bör göra.
Så det är lite moment 22 över hela situationen.
//Otto

Ja, det är illa att det ska vara så.
——
Från min dotter gick i 1:an och t.o.m 4:an tog jag i princip hand om en flicka med ADHD, som gick i hennes klass efter skolan. Hennes föräldrar jobbade stenhårt på sina karriärer, kom hem sent och var alltid stressade. Min dotter hade flera andra kompisar också, men var en av de få som lekte med den här tjejen. Efter dagis tog jag med henne också till lekparken och ibland bjöd jag henne på middag, då föräldrarna inte var närvarande. Tjejen var riktigt stökig ibland och det hände flera gånger att hon slog min dotter. Då sa jag till föräldrarna, men de bara suckade. Tyckte väl att det var JAG som var jobbig. Jag fattar inte egentligen varför jag ställde upp som jag gjorde, men tjejen trivdes hos oss och hon var gullig och smart som oftast. Det var väl därför.
// Kao

Min dotter har delad vårdnad om barnen och bägge jobbar de heltid för att få ihop det. Så det blir långa dagar i skolan för mina barnbarn.
De kan inte ta sig hem själva föräldrarna bor på varsin sida av stan oh jag bor mitt emellan. L får gå hit 2 ggr i veckan. Han är trött på att vara på fritids..det kan man förstå.
Jag var också ensam med mina 2 stora tjejer och jobbade heltid,,som jag grämt ,mig över det ..hade hellre varit med barnen´..för hur jag än slet och låg i så gick det med nöd och näppe precis runt. Missade en massa med barnen men en hade en bra dagmamma som t,om ställde upp och hade dem över natt ibland d jag jobbade kväll på sjukhuset.
Så man gör så gott man kan och man önskar att alla gör det för att barnen ska må så bra som möjligt.
Egentligen är det inte klokt att man ska behöva jobba heltid då ´barnen är små..då de behöver en som mest. Jag är övertygad om att barnen skulle ha det bättre om man jobbade mindre då de är små.
Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

maj 2017
M T O T F L S
« Apr   Jun »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Arkiv

Kategorier

Allena ensam semester trivs mask tankar barnbarn barnbarn barn barn barnbarn rödlök fika jordgubbar saft tvätt packning Mallis Rhodos berget blommor spinning promenad hemmakväll böcker film tvättrace rhodos Mallis blå anemon bär jordgubbar bigarråer hallon semlor vit choklad krusbär rödavinbär trädgård balkong tomater bärkräm havregrynsgröt regn räkningar mamma egentid förhållanden carpe diem funderingar semester kaffe sol promenad hästar zlatan delaktig sammanhang dörrar vägar digital fotoram bilder födelsedagspresent 2012 nu grönskar det efterlyst gofika solnedgång barnbarn flagga bröllop diadem tiara barnbarn sovmorgon Fototriss 208 Hårt svårt börja om Fototriss 209 gemenskap fototriss 225 M frestelser begär karaktär frukost kalas lördag funderar födelsedag fira årsräkning retrougn ambrosia sabrina lönekuvär spargris kontantlös fågelskrämmor A frukost tvätt kråka blomlåda sola födelsedagskalas glass glass salt lakrits chutney surt allsång skansen sommar regn Mallis helg jobb svacka roligt tråkigt hälsa sjukdom diagnos symtom bot vetenskap synsätt välbifinnande hippokrates helheten läkare specialister medkänsla vinterkräksjuka is mjölk träning Mallis vin fest party jobb möte skor prokastinera brev mamma promenad danspass boxning lejonet arbetsprov jordgubbar kalas flädersaft drinkar bubblor maräng mascarponegrädde gla kolfilter torkarblad mat kylskåp toscakaka hollywood Beverly Hill lejonet brumbrum lycka pengar välbehag framgång rik fattig mamma mamma blommor prästkragar lupiner rödklöver kyrkogården paraply regn åska Mallorca halsont grabbarna grus palma nova mamma rullstol möte behov egentid semester kick off midsommar mat överflöd salta grodor sommarhagarna promenad musik balans lagom light extrovert introvert känslighet energi musik Lana del Rey musik P1 sommarpratare Maja Ivarsson nationaldagen ullared barnbarn mamma rabarber och jordgubbspaj vaniljsås solsken promenad natt görtrött grannar kaffe sommarpratare nätter fokus häl dottern söndag paket Justin Bierbermonster high pengar tårta student ekonomi kaffe spinning ryggpass solsken bikini picklad rödlök rabarberchutney james bond tid för hämnd playa Rhodos frappe seg cortison silver god man årsräkning kopior gröt räkningar pappa mamma semester semester turkiet Rhodos Mallis midsommarafton tvätt semla keso hallon yoggi pizza jobbmöte träning mål vikt kilo fläsk sjuk feber halsont ingefära te honung födelsedag tårta blommor mamma sjuk kaffe koffein smitta kräk hosta halsont beroende karensdag kompledigt kurera valnötter äpple Lena Andersson sol bad sommar tingeling barnbarn leverpastej gurka havregrynsgröt äventyr sol himmel räkningar molnen skingrade nudlar nyttigt halsont hes tvättrace sol promenad mamma vård digital fotoram bibblan träning maska tidsbrist personal sol sovmorgon vaken natt sommar semester fantasier natur vik båt sjöbris hamn ankare sorg spinnaker segel vind HSP berg och dalbana specialbegåvning spinning polis bråk skrik borrande tak hål sova student 2013 student tårar respekt fixat sårad ledsen känslor ytan swedish Hose Maffia sylt saft konserveringsmedel minne glömska tankar drömmar sömn drömmar curling plan flygfärdig kärlek omsorg lycklig verklighet val möjligheter teflonpanna glad bara en bild telefonsamtal mamma tema utmaning fantasi trögtänkt nasonex kaffe promenad minusgrader Tro hopp bakslag lejon träning hantlar vikt spinning euro sjusovare klocka Eclipse Tvättstuga spysjukan semesgter jobbmöte k-special tvätt svett nys popcorn film utsövd dammsugare kaffebryggare ensam sällskap varg älg rådjur hästar får ronja birk natur fotosafari usb minne nikon minolta zlatan midsommarafton jordubbar vit choklad ösregn änder ostbågemössa mys fredag sol
Annonser
%d bloggare gillar detta: