Min nya lilla vrå

Bemöt andra med respekt

Posted on: 25 maj, 2017

Det är inte alltid som allt som sker går på räls ..nej verkligen inte. Man blir mycket förvånad ibland över hur man blir bemött. Hur svårt kan det vara egentligen att respektera varandra? Att lyssna utan att gå till angrepp direkt utan istället låta den som vill något få tala till punkt och få sagt det den vill innan man avbryter.

Ibland kan tonen bli aningen hård och hätsk.. och jag kan inte förstå varför man måste gå till attack då man borde lyssna klart först och låta den som talar få tala till punkt.

Det är svårt nog att få fram det man vill och många gånger får man stålsätta sig inför det man har att säga. Man kan undra vad värdegrunden den fina som vi alla ska följa kommer in då? När man får några motståndare på sig direkt istället då vi ska samarbeta inte motarbeta varandra för att som det  så fint sägs kunna möta varandra och komma närmre varandra.

Ja inte är det lätt alla gånger ..att följa det man kommit överens om.

Läste någon stans att om du inte känner dig som alla andra så är du på rätt väg i livet mot att vara den du är ämnad att vara. Det låter väl bra att om man känner sig  utanför och annorlunda så är man på väg åt rätt håll. Men det är sannerligen inte den lättaste vägen att vandra. Men jag försöker ändå att gå den vägen för jag är inte en som väljer den lättare vägen för att jag ska slippa undan det som är svårt…för då går jag emot mig själv.

Igår vart jag så upprörd över att inte tas på allvar då jag försökte få fram det vi  ville ha sagt ..mitt i så reste sig några och gick ..så respektlöst att det inte finns i min värld att man gör så.

Nu i efterhand så skulle jag också ha rest mig upp och gått iväg jag också  men jag är inte sådan, det är inte sådan jag är.. jag respekterar andra och låter andra tala ..och väntar på min tur.

Åkte ner till mamma en stund och vi tog en lång promenad i kvällssolen ..mamma ger mig styrka och kraft att fortsätta det låter kanske konstigt men vi stöttar varandra även om mamma inte längre har talförmågan att säga stöttande ord så stöttar hon mig mest av alla. Det vet hon om att hon gör ..vi har alltid stöttat varandra. Där på promenaden försvann lite av min upprördhet.. och jag fann åter lugnet i mig. Jag vet så väl att det ingen ide är att ens bli upprörd för det gör ändå ingen skillnad att bära omkring på den känslan. För den är förgörande och inget speciellt gör den för att man ska må bra ..så det bästa är ändå att försöka skaka av sig den fortast möjligt.

Att pyssla om mamma är meningsfullt och det gör mig lugn att vara i hennes närhet.. att se hennes utsatthet ger mig styrka ..även om det är så fruktansvärt sorgligt att se sin mammas kroppsliga förfall  och följa hennes långsamma resa mot den slutgiltighet som är oundviklig och plågsammare än vad man ska behöva uppleva .. så ger det mig styrka att gå vidare med det som jag är ämnad att göra.

Det känns som en livsuppgift jag fått ..att se om mamma och vara hennes röst föra hennes talan i frågor hon själv inte längre kan säga sitt om.

Jag ser till att hon har det så bra det bara går.. ja vi fortsätter göra saker som vi alltid gjort fast ibland blir det på ett lite annorlunda vis pga hur situationen ser ut. Det försöker vi genomföra för att mamma ska kunna känna sig som vanligt i en ovanlig situation.

Cyklade så hemåt i solskenet igen lite lugnare i sinnet och njöt av cykelturen i fulla drag..inte en vindpust.. luften stod stilla så att susa fram snabbt på  cykel  gjorde turen än mer njutfull.

Hemma igen fyllde jag ett stort vinglas med isbitar och frusna hallon och fyllde sen på med vitt vin.. satte mig på min balkong och sippade på den kalla drucken. Oron kom åter igen och jag blev rastlös igen så jag letade fram receptet på bästa banan kakan  och satte igång att baka. Baka är rena rama terapin för mig .. det får mig på andra tankar och jag kan för en stund koncentrera mig på att skapa något gott att ge bort till någon som inte tycker att det är lika roligt att baka som jag gör.

I ett litet vinrus gick bakandet galant.. och jag tänkte att egentligen så skulle jag ju inte dricka vin då jag precis opererat mig i munnen ..men se det struntade jag i då..tänkte att det spelar ingen roll om jag tar ett eller två glas vin som är som balsam för en orolig själ i min ensamhet. Det händer aldrig annars att jag självmedicinerar med vin bort min oro så jag oroade mig inte nämnvärt över mitt tilltag igår kväll.

Idag är en annan dag och jag vaknar onödigt tidig då jag fortfarande har semester och hade kunnat ligga och dra mig än om jag velat. Jag kliver ändå upp och sätter på kaffet och sätter mig här vid datorn och läser lite. Den där upprördheten jag kände igår ligger fortfarande där i bakhuvudet och gnager .. så stark var min upplevelse igår över att ha blivit kränkt och förminskad. Den känslan är min och ingen annan kan säga att jag inte ska känna så ..

Då det bara var några kvar igår.. då de flesta hade rest sig och gått så visade jag tydligt min upprördhet över att en del inte respekterar att man har något att säga ..det är respektlöst och ingen värdegrund i världen kan stå bakom ett sådant beteende.

Det gör mig bara än mer övertygad om att det inte är mig det är något större fel på..och då menar jag inte att de andra har fel i sin övertygelse att de gör det rätta..nej vi är bara på olika vägar i livet. Att känna sig annorlunda och lite udda ..må vara jämt ..för vi har alla samma rätt att få vara dem vi är.

Det får vi respektera och ta hänsyn till .. Mohahahahaha .. att jag är så känslig för intryck och så lätt kan känna av stämningar i rum jag vistas i .. kan inte jag rå för. Jag ser det som en tillgång ..andra kanske inte tycker att det är någon fördel utan istället en nackdel att det finns människor som jag.

Men det är inte mitt största bekymmer.

SES!

 

 

 

2 svar to "Bemöt andra med respekt"

sånna människor som inte kan lyssna klart och som snabbt går till anfall eller försvar …å som ev inte kan låta andra ha sin åsikt osv osv ..de har med all sannolikhet svårt med sociala samspel ..där ute så vimlar de ju av människor som är olika …lugna tillbaka dragna …människor som vänder kappan efter vinden ..de som ljuger ..de som är tjuvar å beskyller andra för sina brott …de som inte klarar av förändringar ( så här har de alltid varit å så här ska de vara ) ja listan kan göras toklång …bara de att ibland blir man så paff när någon är knäpp eller gör påhopp osv att man inte kommer på nått bra att rappa till med som trycker till de så att de känner att de gör fel ..oftast kommer man ju på de efteråt …jag skulle minsann sagt …kom med ett bättre förslag du då som hela tiden vänder kappan efter vinden …ja nått sånt …du fattar va…
fast en del är ju inte mottagliga av att man trycker till de med rappande svar ..de kan fortsätta munhuggas …å sånna personer tror jag får energi av att bråka/tjafsa hela tiden ….skönt ni har varandra din mamma å du
ibland ska man bara resa sig upp …hålla handen mot den som avbryter en å säga ..stopp nu är de jag som talar du får säga ditt när jag talat klart ..förstår du …..då har man tryckt till de lite men ändå snällt ….men man ska ju våga de oxå ..i grupp blir man ju oftast så liten om man inte har värsta själv förtroendet

Ja du Ingrid…jag blir oftast så ställd och känslosam att jag inte finner mig och så retirerar jag då jag märker att någon går på. Tror att det handlar om konflikträdsla. Fast jag är inte rädd för att säga vad jag tycker så det gör jag ..jag har bara svårt att bemöta påstridiga personer. Så jag drar mig undan …för att skydda mig själv.
Fattar inte varför man inte bara kan lyssna och ta in vad någon säger ..utan att gå på och ifrågasätta varför man säger och tycker det man tycker. Ibland så är det så enkelt att man inte kan försvara det man tycker. Det är bara en åsikt och min åsikt är lika mycket värd som någon annans.
Om man inte får ha sin åsikt utan att bli påhoppad så tappar man förtroendet och tilliten mot både sig själv och de som går på.

Igår vart jag nog mest besviken ..och arg förstås ..men mest besviken på dem man borde kunna lita på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

maj 2017
M T O T F L S
« Apr   Jun »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Arkiv

Kategorier

Allena ensam semester trivs mask tankar barnbarn barnbarn barn barn barnbarn rödlök fika jordgubbar saft tvätt packning Mallis Rhodos berget blommor spinning promenad hemmakväll böcker film tvättrace rhodos Mallis blå anemon bär jordgubbar bigarråer hallon semlor vit choklad krusbär rödavinbär trädgård balkong tomater bärkräm havregrynsgröt regn räkningar mamma egentid förhållanden carpe diem funderingar semester kaffe sol promenad hästar zlatan delaktig sammanhang dörrar vägar digital fotoram bilder födelsedagspresent 2012 nu grönskar det efterlyst gofika solnedgång barnbarn flagga bröllop diadem tiara barnbarn sovmorgon Fototriss 208 Hårt svårt börja om Fototriss 209 gemenskap fototriss 225 M frestelser begär karaktär frukost kalas lördag funderar födelsedag fira årsräkning retrougn ambrosia sabrina lönekuvär spargris kontantlös fågelskrämmor A frukost tvätt kråka blomlåda sola födelsedagskalas glass glass salt lakrits chutney surt allsång skansen sommar regn Mallis helg jobb svacka roligt tråkigt hälsa sjukdom diagnos symtom bot vetenskap synsätt välbifinnande hippokrates helheten läkare specialister medkänsla vinterkräksjuka is mjölk träning Mallis vin fest party jobb möte skor prokastinera brev mamma promenad danspass boxning lejonet arbetsprov jordgubbar kalas flädersaft drinkar bubblor maräng mascarponegrädde gla kolfilter torkarblad mat kylskåp toscakaka hollywood Beverly Hill lejonet brumbrum lycka pengar välbehag framgång rik fattig mamma mamma blommor prästkragar lupiner rödklöver kyrkogården paraply regn åska Mallorca halsont grabbarna grus palma nova mamma rullstol möte behov egentid semester kick off midsommar mat överflöd salta grodor sommarhagarna promenad musik balans lagom light extrovert introvert känslighet energi musik Lana del Rey musik P1 sommarpratare Maja Ivarsson nationaldagen ullared barnbarn mamma rabarber och jordgubbspaj vaniljsås solsken promenad natt görtrött grannar kaffe sommarpratare nätter fokus häl dottern söndag paket Justin Bierbermonster high pengar tårta student ekonomi kaffe spinning ryggpass solsken bikini picklad rödlök rabarberchutney james bond tid för hämnd playa Rhodos frappe seg cortison silver god man årsräkning kopior gröt räkningar pappa mamma semester semester turkiet Rhodos Mallis midsommarafton tvätt semla keso hallon yoggi pizza jobbmöte träning mål vikt kilo fläsk sjuk feber halsont ingefära te honung födelsedag tårta blommor mamma sjuk kaffe koffein smitta kräk hosta halsont beroende karensdag kompledigt kurera valnötter äpple Lena Andersson sol bad sommar tingeling barnbarn leverpastej gurka havregrynsgröt äventyr sol himmel räkningar molnen skingrade nudlar nyttigt halsont hes tvättrace sol promenad mamma vård digital fotoram bibblan träning maska tidsbrist personal sol sovmorgon vaken natt sommar semester fantasier natur vik båt sjöbris hamn ankare sorg spinnaker segel vind HSP berg och dalbana specialbegåvning spinning polis bråk skrik borrande tak hål sova student 2013 student tårar respekt fixat sårad ledsen känslor ytan swedish Hose Maffia sylt saft konserveringsmedel minne glömska tankar drömmar sömn drömmar curling plan flygfärdig kärlek omsorg lycklig verklighet val möjligheter teflonpanna glad bara en bild telefonsamtal mamma tema utmaning fantasi trögtänkt nasonex kaffe promenad minusgrader Tro hopp bakslag lejon träning hantlar vikt spinning euro sjusovare klocka Eclipse Tvättstuga spysjukan semesgter jobbmöte k-special tvätt svett nys popcorn film utsövd dammsugare kaffebryggare ensam sällskap varg älg rådjur hästar får ronja birk natur fotosafari usb minne nikon minolta zlatan midsommarafton jordubbar vit choklad ösregn änder ostbågemössa mys fredag sol
Annonser
%d bloggare gillar detta: