Min nya lilla vrå

Arbetsroller och ansvar

Posted on: 2 juni, 2017

Ledig helg…sååå skönt ..skulle börjat helgen med ett tvättstugepass men fick flytta på det för ikväll ska jag på studentfest. Mellandottern har nu läst färdigt och äntligen är det färdigpluggat. Hon har läst på distans i många år nu och började innan mitt yngsta barnbarn ens var född och det är över 4 år sedan. Att vara gravid föda barn och ändå hålla i och plugga klart är en stor bedrift ..för det är inte enkelt att plugga ..nej det krävs massor av tid och ork för att lära in allt och mycket är dessutom på engelska och inlämningsuppgifter ska även de skrivas på engelska. Nu är i alla fall hennes c uppsats klar och bedömd ..så nu är slitet över. Nu slipper hon pendla till skolan mer ..Jippie ..nu kan hon börja att söka jobb som tex PA konsult ..eller något annat intressant!

Fixat med ett paket och köpte en Mårbacka pelargon igår till dottern. Jag älskar pelargoner!

Jisses då va  mina döttrar kan ..jag är så stolt över dem och vad de tar sig för.. äldsta dottern blev headhuntad och har precis bytt till ett jobb  som är bättre och där hon slipper jobba ”gratis” som hon fick på sitt gamla jobb.. är man chef så ingår det liksom i lönen redan att ställa upp och göra det som arbetsplatsen kräver även om arbetsdagen är slut. Men hennes gamla jobb har inte lyckats finna någon som kan ta över alla hennes uppgifter än så i en någon vecka till kör hon på 2 jobb. Den person som skulle ta över insåg att hon inte skulle fixa alla arbetsuppgifter så hon hade bara smsat dottern  efter en bredvid gång att hon kommer inte mer. Då kan man nog säga att det blev lite panikartat!!

Hoppas att de inser vad dottern har gjort och hur mycket hon har betytt för företaget som typ har gjort det som 2 personer normalt skulle ha delat på. Hon gick i väggen för ca 2 år sedan och då när hon kom tillbaka från sin lite längre semester hade hon fått 2 arbetsuppgifter borttagna . Hon slapp vara kassa ledare och ha fullt ansvar för förbutiken. Så hon har verkligen varit överbelastad med arbetsuppgifter. Men är man utbränd av sitt arbete så är det på  något vis redan för sent att ändra på arbetsuppgifterna.. det är svårt att komma igen men är man stark så kör man ändå på.. och det ska hon ha stor eloge för att hon gjort ändå. Företag gör allt för att effektivisera och spara pengar ..så är det nog överallt.

Vi inom vården har varit med om denna spar och effektiviserings våg i många år nu har vi fått springa fortare och fortare som om det skulle hjälpa för det blir sannerligen inte mer gjort för att man skyndar på. Vi har nu stora svårigheter med att rekrytera folk ..det är ingen nyhet vi har märkt av det länge nu ..de senaste 4 åren har varit tuffare än någonsin. De effektiviseringar som har gjorts har nu slagit tillbaka genom att  ingen längre vill jobba under de förhållanden som vi nu har ..det är en självklarhet att man inte kommer tillbaka till en arbetsplats där man får slita hund för sin lön.

Efter att ha jobbat underbemannade i många år så kan man räkna med att även fast anställda börjar att tappa sugen och tålamodet. Hur länge tror man att man ska orka ställa upp för att verksamheten ska rulla på? Inte konstigt att det blir missnöje och att det blir konflikter på arbetsplatser. Vi jobbar ju alla under hård press och till slut så går det inte mer. Undersköterskors yrke måste få bättre status.. som det är nu så har yrket urholkats och vi känner oss inte speciellt mycket värda även om vi har mer arbetsuppgifter och mer ansvar…så får vi inte mer uppskattning och kred för det vi gör.

Vi ska bara ställa upp på vad arbetet kräver.. ta hand om oerfarna vikarier som inte kan språket och har svårt med att klara arbetsuppgifterna pga att de inte förstår instruktionerna ..och vi får därmed än högre arbetsbelastning.

Vi har sagt ifrån för länge sedan men inget händer..vi kan inte jobba med människor som inte har delegering..om man ska jobba natt så är det ett minimi krav att kunna dela medicin. Annars flyter inte arbetet på..vi är 2 nattare varje natt och då krävs det att alla vet vad som ska göras. Vi lägger ner massor med energi på de som ska jobba hos oss som vikarie och vi märker att en del kommer inte att fixa det.. men det är det materialet vi har och får..så vad kan vi göra?

Vi ska skriva riskbedömningar nu innan sommaren ..för vi vet vad som kan gå fel.. det är  det enda vi kan göra för att visa på vad som kan komma att ske.. vi är tvungna att vara förutseende och påpeka brister så alla är förberedda på. Ingen ska i efterhand säga att vi skulle gjort si eller så.. och tagit mer ansvar  för får vi mer ansvar kan även vi börja tappa fokus och allvarliga ting kan då ske. Det är riskerna med vårat arbete som ska bedömas ..vi kan ju själva göra fel pga överbelastning och större ansvar än vad är mänskligt. Nu har vi nått botten.. och nu kan det väl bara bli bättre tänker man och så blir det än sämre. Hur motiverar man oss då? Det är en riktig kluring att klura på.. man får nog börja med att höja statusen på undersköterskorna och ge dem legitimationer …och ge dem som pluggat vidare och höjt sin kompetens kred för visat intresse för vårdyrket. Utbilda människor till vårdbiträden igen en yrkeskategori som inte finns längre men som behövs..de som är nyanlända kan då slussas in i yrket under längre tid och då märker de om det är detta de vill syssla med i framtiden. Nu utbildas alla till undersköterskor och man kan ju räkna ut själv att det inte har ställts samma krav i skolan på dem som inte kan språket. Inte undra på att vårt yrkesstolthet naggas i kanten..och att vår kompetens inte är lika mycket värd nu som då vi utbildade oss.

Vi behöver även städerskor ..som ser till att det blir rent på våra golv och andra ytor..det har också effektiviserats bort och lagts på oss undersköterskor. Vi borde verkligen se till att alla yrkeskategorier får finnas igen för vi behöver all kompetens nu..om vi ska vilja fortsätta jobba med det som vi brinner för.. annars kommer lågan att slockna och man känner att det inte finns något längre att kämpa för.  Vi blir starkare tillsammans.. alla behövs och man kan inte ge alla samma uppgifter för vi är olika. Vi har olika förmågor och kunskapsnivå..så kommer det alltid att vara. Bara för att man är utbildad till undersköterska så innebär inte det att man passar att vara det. Därför har statusen och vår yrkestolhet sänkts ..för alla ska vi vara lika fastän  vi inte är det.

Jag är utbildad specialist uska inom demens..och har vidare utbildat mig till handledare ..jag har sett till att få till mig kunskap som jag själv är intresserad av och kan använda mig av i mitt yrke . Jag har pluggat och jobbat samtidigt i 3 terminer och vad fick jag för det i lönekuväret? 500 spänn som en engångssumma ..man borde få det varje löneförhandling ..för visat intresse för sin specialitet.. men så är det inte.

Jag är inte bitter för att utbildningen jag har inte genererar någon vidare större löneökning fast det borde det..jag har den kunskap som jag vill och har lagt mig på en nivå som passar mig ..det tråkiga är att det inte visas någon som helst uppskattning för allt jobb som man lagt ner på att kompetensutveckla sig själv och som jag har stor nytta av i mitt arbete. Jag har kunskapen  och den kan ingen ta ifrån mig.. kunskap och arbetserfarenhet är det som jag har i ryggen och som jag kan känna mig stolt över att jag har klarat av att ta till mig  med högsta betyg. För sådan är jag ..att jag alltid gör mitt allra bästa i alla lägen. Men man tappar ändå sugen ibland fast det går inte ut över de som jag hjälper..för det är för deras skull som jag fortfarande är kvar inom för det är de som ger mig kraften att fortsätta.

Man kan säga att jag har ett brinnande intresse för rättvisa och för att människor ska bli rättvist behandlade ..sådan har jag alltid varit.. jag kan inte bara sitta och luta mig tillbaka och se på ..så på något sätt är jag väl en underdog som hela tiden kämpar för att nå mina mål.. och för att jag själv ska bli bedömd utifrån den jag är.

Jag vill verkligen inte lyfta mig själv till skyarna för jag är varken bättre eller sämre än någon annan.. kanske så uppfattar andra att jag försöker vara bättre än dem ..att jag vill glänsa och skina mer än andra ..nej jag försöker få andra att alla har rätt till att lysa och glittra för att de är just dem de är. Alla har rätt till glänsa och visa upp sina färdigheter utan att för den skull bli dissad och nedvärderad i andras ögon.

Jag är den som peppar och stöttar dem som behöver det mest.. det vet nog alla om ..och jag har fått till mig av en del att de är tacksamma för det. Det stärker mig i mitt fortsatta arbete för att vi alla ska få vara dem vi är.. men alla uppskattar inte att jag är den jag är.. men det får jag bara lägga åt sidan.. jag fårtillräckligt med  stöttning av dem som gillar mig som tur är.

Jag blev ju vald och fick förtroendet  av mina kollegor att bli AO ..en roll jag nu ska försöka axla.. det kommer bli en rolig syssla det är jag helt övertygad om ..

SES!

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

juni 2017
M T O T F L S
« Maj   Jul »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Arkiv

Kategorier

Allena ensam semester trivs mask tankar barnbarn barnbarn barn barn barnbarn rödlök fika jordgubbar saft tvätt packning Mallis Rhodos berget blommor spinning promenad hemmakväll böcker film tvättrace rhodos Mallis blå anemon bär jordgubbar bigarråer hallon semlor vit choklad krusbär rödavinbär trädgård balkong tomater bärkräm havregrynsgröt regn räkningar mamma egentid förhållanden carpe diem funderingar semester kaffe sol promenad hästar zlatan delaktig sammanhang dörrar vägar digital fotoram bilder födelsedagspresent 2012 nu grönskar det efterlyst gofika solnedgång barnbarn flagga bröllop diadem tiara barnbarn sovmorgon Fototriss 208 Hårt svårt börja om Fototriss 209 gemenskap fototriss 225 M frestelser begär karaktär frukost kalas lördag funderar födelsedag fira årsräkning retrougn ambrosia sabrina lönekuvär spargris kontantlös fågelskrämmor A frukost tvätt kråka blomlåda sola födelsedagskalas glass glass salt lakrits chutney surt allsång skansen sommar regn Mallis helg jobb svacka roligt tråkigt hälsa sjukdom diagnos symtom bot vetenskap synsätt välbifinnande hippokrates helheten läkare specialister medkänsla vinterkräksjuka is mjölk träning Mallis vin fest party jobb möte skor prokastinera brev mamma promenad danspass boxning lejonet arbetsprov jordgubbar kalas flädersaft drinkar bubblor maräng mascarponegrädde gla kolfilter torkarblad mat kylskåp toscakaka hollywood Beverly Hill lejonet brumbrum lycka pengar välbehag framgång rik fattig mamma mamma blommor prästkragar lupiner rödklöver kyrkogården paraply regn åska Mallorca halsont grabbarna grus palma nova mamma rullstol möte behov egentid semester kick off midsommar mat överflöd salta grodor sommarhagarna promenad musik balans lagom light extrovert introvert känslighet energi musik Lana del Rey musik P1 sommarpratare Maja Ivarsson nationaldagen ullared barnbarn mamma rabarber och jordgubbspaj vaniljsås solsken promenad natt görtrött grannar kaffe sommarpratare nätter fokus häl dottern söndag paket Justin Bierbermonster high pengar tårta student ekonomi kaffe spinning ryggpass solsken bikini picklad rödlök rabarberchutney james bond tid för hämnd playa Rhodos frappe seg cortison silver god man årsräkning kopior gröt räkningar pappa mamma semester semester turkiet Rhodos Mallis midsommarafton tvätt semla keso hallon yoggi pizza jobbmöte träning mål vikt kilo fläsk sjuk feber halsont ingefära te honung födelsedag tårta blommor mamma sjuk kaffe koffein smitta kräk hosta halsont beroende karensdag kompledigt kurera valnötter äpple Lena Andersson sol bad sommar tingeling barnbarn leverpastej gurka havregrynsgröt äventyr sol himmel räkningar molnen skingrade nudlar nyttigt halsont hes tvättrace sol promenad mamma vård digital fotoram bibblan träning maska tidsbrist personal sol sovmorgon vaken natt sommar semester fantasier natur vik båt sjöbris hamn ankare sorg spinnaker segel vind HSP berg och dalbana specialbegåvning spinning polis bråk skrik borrande tak hål sova student 2013 student tårar respekt fixat sårad ledsen känslor ytan swedish Hose Maffia sylt saft konserveringsmedel minne glömska tankar drömmar sömn drömmar curling plan flygfärdig kärlek omsorg lycklig verklighet val möjligheter teflonpanna glad bara en bild telefonsamtal mamma tema utmaning fantasi trögtänkt nasonex kaffe promenad minusgrader Tro hopp bakslag lejon träning hantlar vikt spinning euro sjusovare klocka Eclipse Tvättstuga spysjukan semesgter jobbmöte k-special tvätt svett nys popcorn film utsövd dammsugare kaffebryggare ensam sällskap varg älg rådjur hästar får ronja birk natur fotosafari usb minne nikon minolta zlatan midsommarafton jordubbar vit choklad ösregn änder ostbågemössa mys fredag sol
Annonser
%d bloggare gillar detta: