Min nya lilla vrå

Kingen lever..vi fick ett livstecken från Norge

Posted on: 7 augusti, 2017

Ojoj vad dagarna går fort..har redan jobbat klart min trehelg och är tillbaka igen i de gamla vanliga gängorna ..de två första nätterna var tröttsamma ..och jag jobbade med en vikarie som har jobbat hela sommaren utan delegering. Japp så har det varit att det bara är en som kan dela medicin..ibland så har det inte varit någon som kunnat ge ögondroppar eller vid behovs medicin nattetid så de har gett ögondroppar ändå. Det låter inte klokt att man inte har ögondroppar i grunddelegeringen..så vikarierna gav ändå för vem skulle annars gett dropparna?

Denna sommaren kommer gå till historien som den sommaren då vi ordinarie personal fick ta allt ansvar på våra axlar..och lägga om hela våra arbetsrutiner så att vikarier har fått gå till de enkla och de som ingen medicin ges till. Det funkar väl ..för vad har vi annat för val än att få det att fungera? Inget.

Allt sådant här ska vara fixat innan semesterperioderna börjar..men men icke i år. De unga vikarierna vi har är ändå fantastiska som har  fixar jobbet ändå..utan fungerande lösenord att komma in i datasystemet för att kunna läsa om vad som hänt och ej heller kunnat dokumentera  om vad som är viktigt så att det finns nerskrivet..ja så kaosartat har det varit.

Jag har inte brytt mig då jag har haft semester och tog en vecka extra för att jag visste hur krånglig denna sommar skulle bli..det kan tyckas som om man smiter undan sitt ansvar men se ansvar har vi tagit under alla år som jag jobbat på detta ställe ..tills man har slagit knut på sig själv för att få allt att gå runt. Så har vi gjort och på så vis räddat situationer som egentligen skulle ha gått åt fanders. I år ville jag inte längre vara denna räddande ängel som jobbar som en galning för att det ska gå runt. Man tröttnar på att jobba ihjäl sig för att hålla ställningarna..om inte vi personal hade varit så pliktskyldiga och gjort mer än vad jobbet kräver så kan jag säga att sprickorna i verksamheten hade krackelerat och fortare hade blivit större. Nu är vi på något vis klokare som ser vad det är vi håller på med..vi fick offra en arbetskollega som aldrig någonsin kommer tillbaka igen till oss..jag vart ju själv utbränd av situationen redan 2009..och fick ingen som helst förståelse över min situation ..utan bara jobbade vidare och så ville de att jag skulle söka mig något annat. Men så blev det inte mina fantastiska nattkollegor var de som fick mig att orka jobba vidare..hade jag inte haft dem som stöd hade jag heller inte varit kvar det är ett som är säkert.

Nu  har jag 4 nätter till med vikarier..så man kan se slutet skymta på denna period ..snart ska vi summera allt..och vara mycket välsignade att inget allvarligare har hänt ändå.

Nu sitter jag här igen och väntar på tvättstugetiden..och mitt  barnbarn som ska komma hit efter sin första dag på fritids denna hösttermin. Han var här igår en stund mellan mina nätter och ville spela schack så det blev ett parti 🙂 haha jag förlorade men det  ar ändå ganska jämnt så hjärnan min fungerar ganska bra trots att jag jobbat natt. Vi tog en promenad ner till ICA och svängde förbi pappas grav och vattnade lite ..det är en syssla som lille L tycks gilla att  vattna nere på kyrkogården.  Vi har ju cyklat mest hela sommaren annars men se nu är det punka på framdäcket på hans cykel så det måste vi fixa..för än är det cykelväder.

Jag har ju ny telefon och  håller på att greja med den för attlära mig alla funktioner ..så jag har inte hunnit vara så mycket på bloggen och läsa och skriva. Så är det ..men nu tänker jag försöka skriva lite oftare igen.

Teknik teknik säger jag bara ..tar nästan bara bilder med mobilen nu och kan än inte lägga över dem hit in ..det har jag kvar att klura ut hur man gör.

Här är i alla fall blommorna som vi vattnade på graven..fick ju plantera om krukan för de afrikanska margeruiterna ville sig inte ..satt i stället en murgröna och två astrar de verkar trivas bättre..

Denna söta lilla blomma satte min syster dit..men den ser inte riktigt ut så här nu..någon har tyckt att blommorna var så goda att den åt upp alla ..så nu är det bara det gröna kvar 🙂 tror att det är en hare som mumsat på blommorna.

Jaja ja ..Xet mitt ringde nyss och sa att han fått ett samtal från Norge..de som köpte våran lille fantastiska ponny King 2006 hörde av sig idag .

Vi som inget hört av dem på så många år..nu var King såld  för deras 3 döttrar hade växt ur honom ..wow de var så glada över att de åkte så långt som hit till Småland för att köpa honom. De var supernöjda med denna älskade snälle ponny ..ja det var vi med ..som vi grät då de hämtade honom ..och vi visste att han skulle åka så långt bort från oss. Nu först så hade de tänkt på att inte deras namn stod på hästpasset ..så det får fixas till nu då han ska till en annan familj.

Vi trodde ett tag att han inte fanns i livet längre..så det var en lättnad att höra av dem där i Norge.

Nu ska jag sortera tvätten byta lakanen i min sköna säng och snart ta emot lillkillen som kommer hit strax.

SES!

Annonser

17 svar to "Kingen lever..vi fick ett livstecken från Norge"

Det är väldigt skönt att slippa dra igång med arbete efter semester igen! Njuter av min lediga tid. Det är inte alls dumt att vara pensionär, du får se fram emot det… Din tid kommer också…

Det kan jag tänka mig att det är..ibland så är det nästan deprimerande att komma tillbaka igen..men efter ett tag så går det som på räls igen.
Har jobbat med en vikarie i 6 nätter nu som är jättego..så det gladde mig att få jobba med henne. Även om hon inte hade fått sin delegering på hela sommaren så jobbade hon på, Hon fick sin delegering i förra veckan ..hela 3 veckor fick hon nu dela medicin. Hon kun de väl fått för ett halvår åtminstone så att vi kan ringa in henne, Men icke då!
Det är ca 10 år kvar tills min tid är här..så min tid är här snabbare än man anar.

Arbetsgivaren vet mycket väl att eldsjälar som du och dina arbetskamrater inte överger patienterna och därför kan cheferna fortsätta utnyttja er.

Hela vården hänger på undersköterskornas omvårdande arbetsinsats, men det är bara sjuksköterskorna som får cred för sitt arbete. Kanske för att folk i allmänhet inte vet skillnaden på vad dessa båda grupper gör? Inte ens patienterna tycks ju veta det.

På akutsjukhuset där jag arbetade delade sjuksköterskorna medicin och bytte droppåsar (när inte jag och övriga uskor gjorde det) plus att de dokumenterade och dokumenterade in absurdum – och sånt tar förbaskat lång tid.

Det är hög tid att undersköterskornas insatser och löner dikuteras nu.
// Kao

Absolut nu är gränsen nådd ..något måste ske snart. För vår yrkesgrupp har statusen sänkts ett bra tag nu även om vi har krav på oss att ha kompetens så har de som bestämmer med sina beslut gjort att vår kompetens inte längre är något värt.
Man utbildar undersköterskor i panik för att täcka bortfallet av uskor..människor som inte kan språket eller som utbildar sig bara för att få ett jobb. För jobb finns det. Utbilda fler till vårdbíträden först så att de kan pröva på om jobbet är något för dem.
Legitimera duktiga undersköterskor med bra kompetens så att det blir skillnad på oss som jobbat länge och kan vårat jobb. Som det blivit nu får vi mer ansvar även om vi alla är utbildade uskor.
Det säger sig självt att alla yrkesgrupper måste få finnas så utbilda fler till vårdbiträden.
Vi ,med specialistutbildningar borde vara värdefulla och vara en tillgång för arbetsgivaren. Men så känns det inte tråkigt nog.

Yeah! Just precis.
Jag har fått berättat för mej från gamla koleger inom vården att det numera arbetar många uskor (om sjjk vet jag inget) som absolut inte har i vården att göra och är väldigt oförskämda och empatilösa mot patienterna. Såna hade inte blivit långvariga på min tid. Det är ett som är säkert.

Tydligen jobbar de flesta av dessa idioter inom äldrevården, vad jag har förstått.

Det är ju fruktansvärt, eftersom just de äldre sällan kan tala för sej själva så att budskapet går fram ordentligt.

// Kao

…dessutom styrs de äldre ofta av Jantelagen och ”vill inte besvära” – eller vågar helt enkelt inte klaga. Så är det ofta för äldre även i andra sammanhang. Trots alla varningar i media så blir de lätt lurade avskurkar och bedragare.

// Kao

Hos oss säger många av de äldre ifrån ..till oss som varit där länge ..ofta så vill de inte att man ska föra det vidare..jag frågar ibland om jag ändå får ta det med chefen för det är så viktigt att dessa åsikter kommer fram. Då får jag oftast framföra deras åsikter. Hur skla man annars kunna förändra något?
Många tycker det är jobbigt att inte kunna kommunicera och förstå vad de säger som inte kan vårt språk. De små nyanserna försvinner då man för göra sig förstådd med typ teckenspråk. De äldre har jättesvårt att höra vad som sägs överlag även då vi som kan prata svenska säger något. Det kan gå otroligt fel då man inte förstår varandra.
Då man blir äldre vill man inte behöva förklara och ge instruktioner hela tiden..det tar energi och ork från den lilla ork som de har.
Jag vet att många lider i det tysta inget säger för att de vill inte vara någon till last.
Så vad tog all vilja och värdighet och kompetensutveckling vägen någonstans?
Nu är det helt plötsligt inte så viktigt med rätt kompetens längre…

Det är väldigt tråkigt att det har blivit så. Vi uskor har en enorm kompetens – och sen om det kommer nya som inte bryr sej och inte kan läsa av situationer och dra egna slutsatser och förstör vårt rykte.
—–
Att man kan språket borde vara en självklarhet.

// Kao

Absolut ..att kunna språket är en förutsättning för att kunna jobba..men har man panik så tar man in vem som helst.
Vi får mer ansvar dubbelt ansvar kan man väl säga och vår kompetens sänks. Det är tröttande att ha fullt ansvar ..men de jag har jobbat med har funkat bra ändå. Har haft 8 nätter med sommarvikarier. Första perioden var kaotisk..tur att jag hade semester då. Jag känner mig ganska uppgiven över hela situationen ..jag som har hög arbetsmoral annars vill inte längre vara kapten på mina arbetspass. jag vill inte vara den räddande ängeln längre för att det ska gå runt.
Otto

Har jag full förståelse för.
// Kao

…föresten: Jag kan garantera att kommentaren Miastankar har helt rätt : att vara pensionär är inte dumt :-). Det är den totala friheten (förutom den ekonomiska, då).

Det tror jag oxå att det är ..fast då man inte längre är behövd kanske man känner lite vemod..men ledigheten kan jag längta efter.

Herregud Otto! Klart man är behövd ändå! Du har ju familj!

Jag har inte de problemen alls. Har ju barn och snart även barnbarn. Det är väl viktigast av allt? Tycker i.a.f jag.

Sen kan man ju alltid rycka in och arbeta extra nån gång då och då. (Ja, inte jag då. Jag kan ju knappt gå längre :-(.) Men för den som är frisk går det ju.

Min ex-granne jobbade ca 25% efter hon pensionerades. Så hon kunde resa utomlands en vecka varje år och sen till sin dotter i Norrland varje sommar. Äta gott ute osv. Hon hade verkligen guldkant på tillvaron. Ingen jäkel – eller hon själv – skulle kallat henne ”icke-behövd”.

🙂
// Kao

Ja du jag vet inte hur det kommer att kännas att gå i pension så jag bara spånar på. Jag tror att jag fixar det galant..jag har ju fullt upp och har inga fritidsproblem alls.
Jag har hört att många blir lite vilsna då de längre inte har en fast punkt ett schema att följa varje dag.
Jag tror nog att jag kommer få det helt ok då den tiden kommer ..oroar mig bara lite över hur det ska bli ekonomiskt. Om vad jag ska bo för att det ska gå ihop sig. Jag vill ju flytta från denna bostad ..här vill jag inte åldras ..fast jag har kanske inget annat val än att bo kvar här..
Snart tänker jag att jag kan ha råd att flytta till ett lugnare ställe där jag kan trivas och bo länge..trivs med min lägenhet men inte med området där jag bor. Det borde jag göra för läget är ändå centralt och jag har nära till jobbet. Men det händer för mycket konstigheter här i krokarna.
Tror snart att bostadsbubblan spricker och att det blir lite mer humana priser på bostäder..nu är det ju rena rama fantasisummor som inte är realistiska alls.
Vill vänta in och köpa nytt då bubblan spruckit..men visst om jag säljer nu får jag ut maximalt för min lägenhet ..problemet är bara vad jag ska ta vägen för det finns ju inga lägenheter att bo i. Jo nyproducerade svindyra lägenheter finns ..

Jag förstår vad du menar. Själv bryr jag mej inte det minsta om vad som ”kommer hända” i framtiden. Hur jag kommer må och behöva när den dagen kommer. Tror knappast att jag blir så gammal att jag själv kommer behöva bo på ett äldreboende.
———
Men jag förstår att du vill flytta från ditt boende du har nu, eftersom det ju har blivit allt otryggare där. Har du ju berättat.

// Kao

Jag lever i nuet ..tänker inte så ofta på hur det ska bli i framtiden..det får jag ta då. Men jag vill ordna till det lite innan jag går i pension ..så att jag bor så som jag vill göra.
Det är bra här egentligen..första plan inga trappor och nära till stan och jobb..,så jag får bo här tills jag finner något som är lugnare. Inatt sov jag ,med fönstret mot gatan på glänt stoppade in öronpropparna och somnade gott. Friskluft och fönster på glänt göt att man sover bättre..men då det väsnas utanför brukar jag inte ha det på glänt.
Jag ringde polisen förra veckan och de har öppnat ett ärende om lokalen mitt emot mig. Får se om det händer något nu..
ottokram

Inget fel att ta ansvr för framtiden, tvärtom. Huvudsaken att man inte lever i den :-).
——-
Kan inte heller ha fönstret öppet när jag sover. Har en av stans största gata brdvid mej. Skönt att du kan ha det.
//Kaoskram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

augusti 2017
M T O T F L S
« Jul   Sep »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Arkiv

Kategorier

Allena ensam semester trivs mask tankar barnbarn barnbarn barn barn barnbarn rödlök fika jordgubbar saft tvätt packning Mallis Rhodos berget blommor spinning promenad hemmakväll böcker film tvättrace rhodos Mallis blå anemon bär jordgubbar bigarråer hallon semlor vit choklad krusbär rödavinbär trädgård balkong tomater bärkräm havregrynsgröt regn räkningar mamma egentid förhållanden carpe diem funderingar semester kaffe sol promenad hästar zlatan delaktig sammanhang dörrar vägar digital fotoram bilder födelsedagspresent 2012 nu grönskar det efterlyst gofika solnedgång barnbarn flagga bröllop diadem tiara barnbarn sovmorgon Fototriss 208 Hårt svårt börja om Fototriss 209 gemenskap fototriss 225 M frestelser begär karaktär frukost kalas lördag funderar födelsedag fira årsräkning retrougn ambrosia sabrina lönekuvär spargris kontantlös fågelskrämmor A frukost tvätt kråka blomlåda sola födelsedagskalas glass glass salt lakrits chutney surt allsång skansen sommar regn Mallis helg jobb svacka roligt tråkigt hälsa sjukdom diagnos symtom bot vetenskap synsätt välbifinnande hippokrates helheten läkare specialister medkänsla vinterkräksjuka is mjölk träning Mallis vin fest party jobb möte skor prokastinera brev mamma promenad danspass boxning lejonet arbetsprov jordgubbar kalas flädersaft drinkar bubblor maräng mascarponegrädde gla kolfilter torkarblad mat kylskåp toscakaka hollywood Beverly Hill lejonet brumbrum lycka pengar välbehag framgång rik fattig mamma mamma blommor prästkragar lupiner rödklöver kyrkogården paraply regn åska Mallorca halsont grabbarna grus palma nova mamma rullstol möte behov egentid semester kick off midsommar mat överflöd salta grodor sommarhagarna promenad musik balans lagom light extrovert introvert känslighet energi musik Lana del Rey musik P1 sommarpratare Maja Ivarsson nationaldagen ullared barnbarn mamma rabarber och jordgubbspaj vaniljsås solsken promenad natt görtrött grannar kaffe sommarpratare nätter fokus häl dottern söndag paket Justin Bierbermonster high pengar tårta student ekonomi kaffe spinning ryggpass solsken bikini picklad rödlök rabarberchutney james bond tid för hämnd playa Rhodos frappe seg cortison silver god man årsräkning kopior gröt räkningar pappa mamma semester semester turkiet Rhodos Mallis midsommarafton tvätt semla keso hallon yoggi pizza jobbmöte träning mål vikt kilo fläsk sjuk feber halsont ingefära te honung födelsedag tårta blommor mamma sjuk kaffe koffein smitta kräk hosta halsont beroende karensdag kompledigt kurera valnötter äpple Lena Andersson sol bad sommar tingeling barnbarn leverpastej gurka havregrynsgröt äventyr sol himmel räkningar molnen skingrade nudlar nyttigt halsont hes tvättrace sol promenad mamma vård digital fotoram bibblan träning maska tidsbrist personal sol sovmorgon vaken natt sommar semester fantasier natur vik båt sjöbris hamn ankare sorg spinnaker segel vind HSP berg och dalbana specialbegåvning spinning polis bråk skrik borrande tak hål sova student 2013 student tårar respekt fixat sårad ledsen känslor ytan swedish Hose Maffia sylt saft konserveringsmedel minne glömska tankar drömmar sömn drömmar curling plan flygfärdig kärlek omsorg lycklig verklighet val möjligheter teflonpanna glad bara en bild telefonsamtal mamma tema utmaning fantasi trögtänkt nasonex kaffe promenad minusgrader Tro hopp bakslag lejon träning hantlar vikt spinning euro sjusovare klocka Eclipse Tvättstuga spysjukan semesgter jobbmöte k-special tvätt svett nys popcorn film utsövd dammsugare kaffebryggare ensam sällskap varg älg rådjur hästar får ronja birk natur fotosafari usb minne nikon minolta zlatan midsommarafton jordubbar vit choklad ösregn änder ostbågemössa mys fredag sol
Annonser
%d bloggare gillar detta: