Min nya lilla vrå

Orden finns där ..men jag har velat ha dem för mig själv ett tag

Posted on: 17 september, 2017

Jag finner inga ord längre …

Har tagit en liten paus från att skriva ..mitt huvud har varit fulla med ord men jag har inte kunnat samla mig ordentligt för att kunna sitta och skriva av mig här inne.

Så jag har haft allt inom mig istället..har varit mycket ensam och suttit inne och ugglat, sovit dåligt och varit lite upp och ner. Det har varit tråkväder så det har väl spelat stor roll och inte har vädret  lättat nämnvärt på min sinnesstämning..men jag tackar för det för då har jag kunnat vara inne och ta det lugnt.

Tänk att man tackar regnet för att det öser ner ..så man har sluppit gå ut.

Jag har jobbat, ätit och sovit och varit trött som aldrig förr. Luften har liksom gått ur mig ..idag känner jag ändå att jag kan se lite framåt och tänka att nu minsann ska jag få lite gjort. Fast jag har haft fullt upp i tanken och gjort massor så har jag inte riktigt fått saker gjorda. Gått lite som i dvala fast jag varit hur vaken som helst.

Så är det nog att man hamnar i ett vakum då man sörjer någon och man försöker finna meningen igen med livet.. då man försöker att leva med tomrummet som bildats efter mina föräldrar.och man inser att man är föräldralös det är en konstig känsla. Att man nu är utan både mor och far. De som alltid funnits och som man tror ska finnas där för evigt när man är i början mitten och över  mitten i livet. Även om man vet att livet inte är för evigt så är det svårt att tänka sig att nu tar livet en annan form..ett liv där man själv får vara den som är en av de äldre i familjen och att man inte längre har någon som man kan vända sig till och lätta sitt hjärta så som man kan göra med sina föräldrar. De har  ju funnits där  och har stöttat en genom livets alla vedermödor..och de har lyssnat och gett råd ..och låtit en vara den man är.

Därför är jag den jag nu är..det är mitt arv kan man väl säga att jag har formats till den jag är tack vara min familj.

Arvet efter mina föräldrar ..går inte att mäta i penningar..nej det är inte det som är det viktiga ej heller alla saker som de lämnat efter sig..visst vissa minnen vill man ändå ha som betyder något speciellt det behöver inte vara något dyrbart ..det kan vara en liten grej som ingen annan tycker är värt något..som den lilla gula glasskålen  som ingen vill ha .som jag fyllde med chokladen som hon tyckte om ..som stod på hennes bord i rummet på hemmet. Jag går i hennes skor nu ..som hon själv aldrig gått i utan bara kunnat ha på sig där hon suttit i sin stol.

Snart är mammas rum tomt..jag är där oftare än någon annan och fixar och plockar undan..och tänker att det här gör jag för att jag vill hjälpa mamma en sista gång..det är ju jag som har varit där mest och jag tror att det är jag som känner mest att det här var mammas hem och vårt föräldrahem fyllt med omsorg valda ting  från vårt egentliga föräldrahem gjorde vi det så ombonat det bara gick för mammas skull…

Min närvaron där ..gör att jag kan relatera till ett rum på ett demensboende som mitt ..för det är ju mammas hem..jag har ju varit där i 11 år ..troget har jag besökt ett ställe som jag ingen relation haft till från början ..ett ställe som jag först avskytt att gå till för jag har sett det som ett förvaringsställe ..jag har sett bristerna och jag har även sätt att det finns ljuspunkter i alla brister.  Jag har fått lära mig att se igenom alla brister för att orka vara där med mamma ..jag har kanske varit en av hennes ljuspunkter  i livet ..vad vet jag. Jag har inte gått dit som en del tror för att jag har dåligt samvete ..och att jag projicerat mitt dåliga samvete då jag sagt vad jag tycker om hur mamma har det och jag har säkert upplevts som en jobbig anhörig då jag velat skydda och värna om min mamma.

Så har  det varit ..det är min sorg över mammas liv som har behövt komma ut…min frustration och ångest har jag hanterat genom att påpeka saker och ting som inte fungerar …fast jag har oxå sagt till om något varit bra det har jag.

Snart ska vi överlämna ett tomt rum till någon annan som står på kö som behöver omsorg och vård. Så jag fejjar och pysslar och gör rent och fint i ett rum som jag så ofta besökt..en sista gång städar jag och tömmer, sorterar och kastar saker som ingen mer vill ha..sparar en del som minnen ..men det är minnena av mamma som människa och person som jag kommer bära med mig mest.

Alla har sitt sätt att bära sorgen på..alla vi syskon har egna minnen som betyder mycket för oss.. alla har vi olika syn på vad våra föräldrar betytt för oss..ting som vi håller fast vid och som ger oss tröst. Vi har alla betytt något speciellt för våra föräldrar.. vice versa.

Nu får vi försöka forma våra liv utan föräldrar och finna vår egna mening med livet  ..på egna ben.

Det ska nog gå bra tänker jag och tar en dag i taget. Snart blir den svartvita vardagen full av färg igen.

 

 

 

 

Annonser

6 svar to "Orden finns där ..men jag har velat ha dem för mig själv ett tag"

Skrev nyss en lång kommentar som bara försvann i etern 😦
————-
Sorgen ändrar så småningom karaktär till saknad och viss nostalgi. Javisst är det jobigt att rota runt i föräldrarnas saker. Att man kastar sånt som har betytt mycket för dem men behåller annat. Men man måste ju göra det.
————-
Jag försöker tänka på min mamma som hon var innan alzheimer kapade hennes själ: en musikalisk, konstnärlig, glad, humoristisk och omtänksam kärleksfull person. Ibland skuggas tankarna av hennes 13 sista år i livet, men numera bara kortare stunder.

Men jag täker faktiskt dagligen på båda mina föräldrar. I.a.f en liten stund. Jag menar: Vi är ju en ”produkt” av dem båda, med delar av bådas brister och förtjänster.
🙂
*tröstekram*
// Kao

Vet att sorgen förändras med tiden ..just nu är det ett stort jätte tomrum efter mamma.
Jag tänker och minns oxå min mamma som hon var innan den stora onödiga hjärnoperationen som förstörde hennes och hela vår familjs framtid.
Ett så långt sjukdomstillstånd är inget man vill fokusera på även om det var det vi hade att förhålla oss till.

Jag vill minnas min mamma som den enastående genomsnälla och omtänksamma person hon var.

Livet för mamma var inget bra liv att leva de sista åren var det plågsamt mest för henne men även för oss som varit vid hennes sida. Döden var en befrielse för mamma det kan jag säga även om man inte önskar livet ur någon så var det en lättnad för henne att få lämna och gå vidare in i evigheten.

Tack för tröstekramen Kao den värmer ska du veta ❤

Hur gammal var din mamma när hjärnkirurgen ”slant med kniven”?

Oj, trodde det var mycket senare. Beklagar verkligen. // Kao

Tragiskt är vad det är..mamma förlorade en stor del av sitt liv där på operationsbordet ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

september 2017
M T O T F L S
« Aug   Okt »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Arkiv

Kategorier

Allena ensam semester trivs mask tankar barnbarn barnbarn barn barn barnbarn rödlök fika jordgubbar saft tvätt packning Mallis Rhodos berget blommor spinning promenad hemmakväll böcker film tvättrace rhodos Mallis blå anemon bär jordgubbar bigarråer hallon semlor vit choklad krusbär rödavinbär trädgård balkong tomater bärkräm havregrynsgröt regn räkningar mamma egentid förhållanden carpe diem funderingar semester kaffe sol promenad hästar zlatan delaktig sammanhang dörrar vägar digital fotoram bilder födelsedagspresent 2012 nu grönskar det efterlyst gofika solnedgång barnbarn flagga bröllop diadem tiara barnbarn sovmorgon Fototriss 208 Hårt svårt börja om Fototriss 209 gemenskap fototriss 225 M frestelser begär karaktär frukost kalas lördag funderar födelsedag fira årsräkning retrougn ambrosia sabrina lönekuvär spargris kontantlös fågelskrämmor A frukost tvätt kråka blomlåda sola födelsedagskalas glass glass salt lakrits chutney surt allsång skansen sommar regn Mallis helg jobb svacka roligt tråkigt hälsa sjukdom diagnos symtom bot vetenskap synsätt välbifinnande hippokrates helheten läkare specialister medkänsla vinterkräksjuka is mjölk träning Mallis vin fest party jobb möte skor prokastinera brev mamma promenad danspass boxning lejonet arbetsprov jordgubbar kalas flädersaft drinkar bubblor maräng mascarponegrädde gla kolfilter torkarblad mat kylskåp toscakaka hollywood Beverly Hill lejonet brumbrum lycka pengar välbehag framgång rik fattig mamma mamma blommor prästkragar lupiner rödklöver kyrkogården paraply regn åska Mallorca halsont grabbarna grus palma nova mamma rullstol möte behov egentid semester kick off midsommar mat överflöd salta grodor sommarhagarna promenad musik balans lagom light extrovert introvert känslighet energi musik Lana del Rey musik P1 sommarpratare Maja Ivarsson nationaldagen ullared barnbarn mamma rabarber och jordgubbspaj vaniljsås solsken promenad natt görtrött grannar kaffe sommarpratare nätter fokus häl dottern söndag paket Justin Bierbermonster high pengar tårta student ekonomi kaffe spinning ryggpass solsken bikini picklad rödlök rabarberchutney james bond tid för hämnd playa Rhodos frappe seg cortison silver god man årsräkning kopior gröt räkningar pappa mamma semester semester turkiet Rhodos Mallis midsommarafton tvätt semla keso hallon yoggi pizza jobbmöte träning mål vikt kilo fläsk sjuk feber halsont ingefära te honung födelsedag tårta blommor mamma sjuk kaffe koffein smitta kräk hosta halsont beroende karensdag kompledigt kurera valnötter äpple Lena Andersson sol bad sommar tingeling barnbarn leverpastej gurka havregrynsgröt äventyr sol himmel räkningar molnen skingrade nudlar nyttigt halsont hes tvättrace sol promenad mamma vård digital fotoram bibblan träning maska tidsbrist personal sol sovmorgon vaken natt sommar semester fantasier natur vik båt sjöbris hamn ankare sorg spinnaker segel vind HSP berg och dalbana specialbegåvning spinning polis bråk skrik borrande tak hål sova student 2013 student tårar respekt fixat sårad ledsen känslor ytan swedish Hose Maffia sylt saft konserveringsmedel minne glömska tankar drömmar sömn drömmar curling plan flygfärdig kärlek omsorg lycklig verklighet val möjligheter teflonpanna glad bara en bild telefonsamtal mamma tema utmaning fantasi trögtänkt nasonex kaffe promenad minusgrader Tro hopp bakslag lejon träning hantlar vikt spinning euro sjusovare klocka Eclipse Tvättstuga spysjukan semesgter jobbmöte k-special tvätt svett nys popcorn film utsövd dammsugare kaffebryggare ensam sällskap varg älg rådjur hästar får ronja birk natur fotosafari usb minne nikon minolta zlatan midsommarafton jordubbar vit choklad ösregn änder ostbågemössa mys fredag sol
Annonser
%d bloggare gillar detta: